Sint-Pauluscollege te zien op Kroatische televisie

Heemkring Wibilinga zette vijf jaar geleden het Sint-Pauluscollege in Wevelgem en diens architect Richter in de spotlights. Daar kwam heel wat respons op, ook in het geboorteland Kroatië. Daar maakten ze over het vroegere Joegoslavische paviljoen een documentaire die de leden van Wibilinga tijdens de nieuwjaarsreceptie te zien kregen, met Freddy Tyberghein in een van de hoofdrollen.

In 2018 organiseerde Heemkring Wibilinga ‘The Richter Experience’, een tentoonstelling over architect Vjenceslav Richter en over het Sint-Pauluscollege. Dit naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de wereldtentoonstelling in 1958. Richter ontwierp toen het Joegoslavisch paviljoen dat nadien van Brussel naar Wevelgem werd overgebracht. Dat project ging niet onopgemerkt voorbij, zeker niet in thuisland Kroatië waar vorig jaar het derde seizoen van ‘slumbering concrete’ liep op de nationale tv. Een van die afleveringen had als onderwerp het paviljoen van eertijds. De cameraploeg filmde drie dagen in Wevelgem, hun lokaal contact was Freddy Tyberghein die zich verdiepte in het gebouw en zijn architect.

Functioneel

“Het Sint-Pauluscollege mag zich verheugen in een stijgende internationale belangstelling”, vertelt Freddy Tyberghein. “Niet alleen omdat het een mooi gebouw is, er is een vernieuwde interesse voor de socialistische architectuur en de gebouwen daterend van na WO II en voor 1990. Dit college is zijn tijd eigenlijk vooruit, hoe oude gebouwen opnieuw een functionele invulling kunnen krijgen is een actueel thema. Hoe doe je dat, hoe financier je dat en onder welke voorwaarden zal het gebouw in die nieuwe hoedanigheid aantrekkelijk zijn? Door het paviljoen als school te gebruiken werd het sowieso heel functioneel.”

Voldoening

De tentoonstelling werd in 2018 heel druk bezocht, door bezoekers uit binnen- en buitenland. Ook het thuisland toonde interesse en via het programma ‘slumbering concrete’ kreeg het college in 2023 massaal veel aandacht in Kroatië.

Voor Wibilinga en in het bijzonder Freddy Tyberghein bracht dit veel voldoening. Bovendien mochten ze het programma exclusief tonen tijdens de nieuwjaarsreceptie. Naast Wevelgem 825 was dit in 2023 een van de hoogtepunten voor de heemkring.

The post Sint-Pauluscollege te zien op Kroatische televisie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Volgens Amerikaans Hooggerechtshof geniet Donald Trump “absolute immuniteit” voor daden binnen zijn functie als president, maar niet voor private handelingen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof geeft oud-president Trump deels gelijk in zijn vraag om immuniteit te krijgen voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool. Hij zou volgens het Hof immuun zijn voor wat hij als president heeft gedaan, maar niet voor wat hij als privé-persoon heeft gedaan. De aanklagers moeten dus kunnen aantonen dat hij zijn daden buiten zijn functie

Lees meer »

Nieuw overstromingsgebied in Beitem tegen wateroverlast: “Er komt extra buffering nabij de Vlietputbeek en aan het toekomstige hondenasiel”

De provincie legt samen met de stad Roeselare een nieuw gecontroleerd overstromingsgebied aan langs de Godelievebeek in Beitem. Die extra buffering moet de bewoners beschermen tegen wateroverlast. “Maar om de werken uit te voeren moet het eerst wat droger worden.”
The post Nieuw overstromingsgebied in Beitem tegen wateroverlast: “Er komt extra buffering nabij de Vlietputbeek en aan het toekomstige

Lees meer »

Tweede alzheimermedicijn goedgekeurd in de VS

Het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen van toezichthouder FDA om een nieuw alzheimermedicijn op de markt te brengen. Het gaat om het tweede goedgekeurde medicijn dat de progressie van de slopende hersenziekte vertraagt.

Lees meer »

Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie”

Bruno Vandorpe, Kevin Waelkens en Stephen Glabeke uit Zwevegem starten op zaterdag 13 juli aan de zevendaagse Budapestrally. Met hun opgesmukte Audi moeten deze drie vrienden op deze roadtrip ook zoveel mogelijk opvallen, wat hen wel aardig zal lukken.
The post Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stad roept op: “Laat ons weten als je hondenpoep ziet op openbaar domein”

Stad Oostende zet de laatste jaren fors in op een nette stad en richt hierbij haar pijlen in het bijzonder op hondenpoep. Dagelijks zijn de stadsdiensten in de weer om de straten netjes te maken en die zo te houden. Met gerichte acties zetten de stadsdiensten nog een tandje bij. Maar ook Oostendenaars kunnen mee strijden door hondenpoep te melden

Lees meer »

Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar N-VA: “Onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil gezet”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom zaterdag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

Zware aardbeving treft zuidkust van Peru

Een aardbeving met een kracht van 7 heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het departement Arequipa getroffen, aan de zuidkust van Peru. Dat hebben het geofysische instituut van het land en de Amerikaanse geologische dienst gemeld.

Lees meer »

Sam Kerkhofs geeft fakkel door aan Play-presentator en Studio Brussel-stem Joris Brys als host van ‘MIDMID’

Sam Kerkhofs onthult dat Joris Brys hem zal vervangen als host van de voetbalpodcast ‘MIDMID’. Dat nieuws volgde in de recente aflevering van ‘MIDMID MEISTER’ over het EK. “We hebben een meeting gehad en we gaan het helemaal anders doen”, grapt Joris Brys, bekend als sportjournalist bij VIER en Play Sports, en ook te horen op radiozender Studio Brussel. Begin

Lees meer »