Priester Joris Weyts (80) blijft zich lokaal engageren: “Bij Adem.Tocht is ook de islam bespreekbaar”

Priester Joris Weyts (80) nam afscheid als geestelijk begeleider van de spirituele seniorenbeweging Adem.Tocht voor het bisdom Brugge. Hij was ook zes jaar pastoor van de parochie Zuienkerke, die hem tien jaar geleden opnieuw in de armen sloot.

Joris Weyts, tachtig maar nog behoorlijk monter, woont in de rustige Vagevuurwijk. In zijn tuin vliegen de duiven af en aan. “Ik heb ook een paar jaar in Meetkerke gewoond. Daar vertoefde ik graag aan het vaartje, met zicht op Houtave. Maar hier vind ik het ook heel mooi wonen. Ik kan ontzettend genieten van de wandeling rond de vijver van Polderwind”, klinkt het.

Tot zijn zestigste stond Joris als leerkracht voor de klas in Brugge, maar in 1997 vroeg de bisschop of hij pastoor wilde worden in Zuienkerke. Hij werd er toen zelfs even cafébaas, om ‘t Boldershof te redden van de definitieve sluiting. In 2003 werd hij overgeplaatst naar Zedelgem.

Geestelijk begeleider

“Als pastoraal verantwoordelijke begeleidde ik daar ook de lokale kring van Adem.Tocht”, vertelt hij, “en omdat ik toen al aanvoelde hoezeer onze leden deugd hadden van die maandelijkse bijeenkomsten, nam ik het in dank aan toen ik bij mijn pensionering gevraagd werd om geestelijk begeleider voor het bisdom Brugge te worden.” Het mooie polderdorp sloot Joris toen opnieuw in de armen: hij gaat er geregeld nog een uitvaart of doopviering voor. “Ik heb Zuienkerke altijd een heel dankbare parochie gevonden. Je staat er als pastoor nog echt dicht bij de mensen”, aldus Joris.

“Alles wat verbindend werkt, daar zet ik graag mee de schouders onder”

Adem.Tocht is een christelijk geïnspireerde spiritualiteitsbeweging voor zestigplussers. “Ook in Zuienkerke komen we elke maand samen. Er zijn tegenwoordig nog maar weinig plaatsen waar je over niet-alledaagse, zinvolle thema’s kunt praten en die vertrouwensvolle uitwisseling in degroepsmeedt ook mooie vriendschapsbanden tussen de leden. Ze is kortom veel te waardevol om te ontbinden, dus lokaal blijf ik wel nog actief”, klinkt het. Adem.Tocht voedt de spiritualiteitsbeleving van de leden. Er is ook een driemaandelijks tijdschrift met uiteenlopende thema’s.

Niet prediken

“De artikels daarin zijn een opstapje tot een gesprek in de kring of tot persoonlijke verdieping van de leden. De onderwerpen waarover gepraat wordt, zijn echt heel breed: hoe kan je je geloof doorgeven aan de kinderen of kleinkinderen; hoe sta je tegenover andersgeaardheid of de vluchtelingenproblematiek in ons land? Iedereen mag zijn zoals hij is, dat maakt het juist interessant. Het is ook helemaal niet de bedoeling dat er gepredikt wordt. En het mag dan wel een christelijk geïnspireerde beweging zijn, bij Adem.Tocht is bijvoorbeeld ook de islam bespreekbaar. Spiritualiteit is tenslotte niet exclusief weggelegd voor één welbepaald geloof”, legt Joris uit.

Fijne wisselwerking

Hij begeleidt in Zuienkerke een vast groepje van een twaalftal leden. De oudste deelnemer is 93 jaar. “Adem.Tocht is er voor alle zestigplussers, maar we merken dat de gemiddelde leeftijd meestal toch een stuk hoger ligt. Toch is het een fijne wisselwerking tussen verschillende generaties, en dat zorgt voor een ongelofelijke rijkdom. Met bijna zeventig van die lokale groepen, spant onze provincie trouwens de kroon. We zijn dus bij lange na geen uitstervend clubje.”

De bijeenkomsten vinden plaats bij Joris thuis. “De groep bestond vroeger ook al, maar ze was uit elkaar gevallen. Alles wat in deze tijden verbindend werkt onder mensen, daar zet ik graag mee de schouders onder”, besluit Joris.

The post Priester Joris Weyts (80) blijft zich lokaal engageren: “Bij Adem.Tocht is ook de islam bespreekbaar” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken

Het bufferbekken langs de Oude Kerkstraat in Ettelgem wordt een recreatieve hotspot voor fietsers en wandelaars. “Dankzij de ondersteuning van Westtoer kunnen we de site nieuw leven inblazen”, zegt burgemeester Romina Vanhooren.
The post Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gerdy Haes stopt als algemeen directeur van Zorgbedrijf Harelbeke

Zorgbedrijf Harelbeke zette een maand geleden de samenwerking stop met algemeen directeur Gerdy Haes. Dat raakte nu pas bekend. Dat het volgens sociale media wegens ‘toxisch leiderschap’ zou zijn, ontkent voorzitter Lynn Callewaert met klem. “Dat klopt absoluut niet. Er waren meningsverschillen rond de aansturing van het zorgbedrijf.”
The post Gerdy Haes stopt als algemeen directeur van Zorgbedrijf Harelbeke

Lees meer »

Buurtbewoners plannen protest tegen wachthalte De Lijn in Keerbergen: “Wildplassende chauffeurs, uitlaatgassen en gevaarlijke situaties”

Buurtbewoners in Keerbergen plannen een protestactie tegen De Lijn omdat een wachthalte er leidt tot overlast. De buschauffeurs zouden er hun motor laten draaien, wat volgens de inwoners tot storende geluiden en uitlaatgassen leidt. Daarnaast zouden er gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan en wildplassen de bestuurders er geregeld tegen een boom. De Lijn probeert het probleem op te lossen en vraagt om

Lees meer »

Terugkeer van Nigel Farage schudt Britse verkiezingscampagne door elkaar, maar haalt zijn partij ook veel zetels?

Sinds Nigel Farage enkele weken geleden heeft aangekondigd dat hij deelneemt aan de Britse verkiezingen, gaat zijn radicaal-rechtse partij Reform UK er fors op vooruit in de peilingen. Het ‘Farage-effect’ bewijst dat ‘Mister Brexit’ nog altijd een grote invloed heeft op de Britse politiek. De vraag is of Reform UK die gunstige peilingen zal kunnen verzilveren in een hoog aantal

Lees meer »

Slib in kasteelpark Mariënstede wordt geruimd: “Hopen dat het park in het voorjaar kan openbloeien”

In het kasteelpark Mariënstede in Dadizele wordt slib geruimd en de vijver, grachten en omwalling gesaneerd. De broodnodige werken zijn geraamd op 340.000 euro. “Ik ben blij dat we eindelijk kunnen overgaan tot deze werken”, geeft burgemeester Ward Vergote (Visie) aan. “Er zijn voor de uitvoering 40 werkdagen voorzien. We hopen eind september te starten, zodat het park in het

Lees meer »

KIJK. “Als je ouders je niet willen, neem ik je wel mee”: opmerkelijke ontmoeting tussen Donald Trump en jonge fan gaat viraal

Op sociale media gaan beelden viraal van een opvallende ontmoeting tussen voormalig president Donald Trump en een jonge fan. De jongen had zich als Trump verkleed en raakte tot tranen toe bewogen toen hij zijn idool zag. De ex-president probeerde het kind op te vrolijken en gaf hem plots wat “zakgeld”. Vervolgens grapte hij dat hij de kleine dubbelganger wel

Lees meer »

Spectaculaire beelden: waterhoos te zien in Blankenberge

Wie woensdagochtend in Blankenberge vertoefde, kreeg spectaculaire beelden te zien. Een waterhoos boven de zee was van ver zichtbaar. Een atypisch zicht, al lijkt het natuurfenomeen wel vaker voor te komen. “De schade bij een waterhoos is niet te vergelijken als bij een tornado of wervelwind”, zegt weeranalist Nicolas Roose van weerdienst MeteoSupport, de overkoepelende naam voor NoodweerBenelux en Weerflash.<br

Lees meer »

“Zo wordt het haast onmogelijk gekwalificeerde mensen te houden”: Wesley Sonck reageert op afscheid bij Belgische voetbalbond

Wesley Sonck (45) heeft in een niet mis te verstane boodschap op zijn Instagrampagina gereageerd op zijn afscheid bij de Belgische voetbalbond. De ex-speler en gewezen Rode Duivel was er bondscoach van België U19. Sonck bedankt voor het volgens hem erg vage voorstel op korte termijn waarin hij bovendien zijn tv-werk als analist moest laten vallen. Sonck: “Op deze manier

Lees meer »

Massagefestival in het groen van Moorsele: “In vijf cabines maak je kennis met allerlei technieken”

Verschillende massagetechnieken, een gezellige loungebar en zelfs een kidscorner? Welkom bij het Massagefestival van Moorsele. Te midden het groen van de landelijke natuur, verwelkomt Joke Lenez (56) iedereen op 20 en 21 juli. “En wie helemaal geprikkeld wordt, kan hier meteen ook les volgen.”
The post Massagefestival in het groen van Moorsele: “In vijf cabines maak je kennis met

Lees meer »

Voorpost: heel Vlaams, Heel-Nederlands en heel bereid tot actie

Een groep aanhangers van de extreemrechtse groepering Voorpost is zondagmiddag binnengedrongen in het nieuwe opvangcentrum Apollo in Zutendaal. De militanten klommen op het dak en staken er vuurpijlen af. Ze gebruikten een rookbom en rolden antimigratiespandoeken uit. Op Voorpost kan het Vlaams Belang al bijna 50 jaar rekenen. Om te plakken, om te betogen en om asielcentra te bestormen.

Lees meer »