Literaire dag in het Instituut der Heilige Kindsheid: “Leerlingen warm maken voor taal”

Het is een tweejaarlijkse gewoonte dat ze in het Instituut der Heilige Kindsheid (IHK) een literaire dag organiseren. Alle leerlingen worden dan ondergedompeld in een literair bad met bijdragen rond het gesproken en het geschreven woord. Diverse prominenten op het vlak van taal doen die dag hun inbreng.

“Voor deze dag halen wij telkens een aantal boeiende mensen naar onze school die de leerlingen een mooi verhaal kunnen brengen. Het moet bij hen de interesse opwekken voor alles wat met taal te maken heeft”, legt directeur Jo Willemyns uit.

“De school werd op deze literaire dag bezocht door een aantal gevestigde waarden en een aantal beginnende gezichten uit binnen- en buitenland. Eén ding hebben ze gemeen: ze kunnen de leerlingen bekoren door hun literaire inbreng.”

Culturele ontwikkeling

Directeur Jo Willemyns wijst er voorts op dat alle mogelijke uitingen van taal hier aan bod komen. “Alle leerlingen van het eerste tot en met het zesde jaar kregen verschillende acts voorgeschoteld. Op het programma stonden ook workshops, lezingen en zelfs theatervoorstellingen. Alles was afgestemd op de verschillende leeftijden van de leerlingen. Een team van leerkrachten zette zich in de voorbije maanden in om er een boeiende, en voor iedereen mooie dag van te maken. Ze zijn daar ook in geslaagd. Dat bleek alvast uit de reacties.”

De directeur is ervan overtuigd dat kunst en cultuur onmisbaar zijn in de brede vorming van de leerlingen. “Lessen in muziek, beeldende kunst en theater zijn niet alleen leuk, maar ze dragen ook bij aan het leerproces. Ze zijn nodig voor de culturele ontwikkeling van de jongeren.”

Tijdens deze literaire dag waren de leerlingen ook zelf creatief bezig in de workshops. In de derde graad zagen en hoorden ze Marieke Demaré aan het werk. In de eerste graad was er aandacht voor cartoons en strips met Maura Janssens, Steven Derie en Filip Van Caeneghem. Door het bijwonen van de theatervoorstellingen leerden de leerlingen een eigen mening vormen.

In de derde graad werken ze geconfronteerd met inspirerend Engelstalig theater. Voorts was er inbreng van Leen Dendievel, Bart Moeyaert, Astrid Sercu, Guy Didelez, Wouter Deboot en Tom Decock.

The post Literaire dag in het Instituut der Heilige Kindsheid: “Leerlingen warm maken voor taal” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ruiselede maakt elke inwoner digitaal wegwijs met cursussen, digipunten en app-cafés

Ruiselede wil inwoners volop digitaal wegwijs maken via een hele reeks cursussen, digipunten en app-cafés. Coördinator en motor achter al deze initiatieven is Hanne Lambrecht. “We zouden dit niet kunnen zonder de financiële steun van het gemeentebestuur en volwassenenonderwijs CVO Creo”, laat Hanne weten.
The post Ruiselede maakt elke inwoner digitaal wegwijs met cursussen, digipunten en app-cafés appeared first

Lees meer »

Is overleden Russische “spionagewalvis” doodgeschoten? “Meerdere schotwonden aangetroffen”, beweren ngo’s

Hvaldimir, de beloega die in 2019 opdook in Noorse wateren met een Russisch harnas om, is door kogels gedood. Dat beweren 2 Noorse ngo’s. Het levenloze lichaam van het dier werd dit weekend aangetroffen in het zuiden van Noorwegen, maar de beloega werd volgens de ngo’s dus doelbewust gedood. Het blijft nog enkele weken wachten op het autopsieverslag, maar nu

Lees meer »

Hooggerechtshof Brazilië bekrachtigt blokkade X

Het hooggerechtshof in Brazilië heeft het tijdelijke verbod op berichtendienst X in het Zuid-Amerikaanse land bekrachtigd. Dat meldt de website van het hof op maandag. Een meerderheid van een panel van vijf rechters dat zich over de kwestie boog, schaarde zich achter Alexandre de Moraes, de rechter die het socialmediaplatform blokkeerde.

Lees meer »

Hoeveel kost terug naar school écht? Deze gezinnen maken de rekening: “Hoezo, onderwijs is gratis?”

Het rinkelen van de schoolbel luidt niet alleen het nieuwe schooljaar in, maar ook een van de duurste maanden van het jaar voor gezinnen met schoolgaande kinderen. Uit een bevraging bij 4.000 Vlaamse families blijkt dat ze ruim een kwart méér aan hun kinderen uitgeven dan vijf jaar geleden. Twee gezinnen onthullen hoeveel ‘terug naar school’ hen echt kost. “Vóór

Lees meer »

Vooruit Roeselare trekt met verjongde ploeg naar de kiezer: “Willen ook de volgende zes jaar mee besturen”

Vooruit stelde zaterdag haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor. Het inzetten op verjonging én op ervaring kon op veel bijval rekenen bij eregast Conner Rousseau. “Ik zie jong, oud, kleur en vooral veel goesting.”
The post Vooruit Roeselare trekt met verjongde ploeg naar de kiezer: “Willen ook de volgende zes jaar mee besturen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Elke zomeravond eet hij hier mosselen”: de vaste adresjes, bescheiden woning en hardnekkige gewoontes van Erik Van Looy

Erik Van Looy (62) weet wat een partyzomer op Pukkelpop of Ibiza is, maar voelt zich bovenal thuis in zijn eerder bescheiden woning in Deurne, zoals we konden zien in ‘Komen eten’. Zijn dagelijkse routine, de volkse buurt en het kalfslapje bij de Italiaan om de hoek zorgen voor rust in het soms zwaarmoedige hoofd van de presentator, die écht

Lees meer »

Student Kick-Off in Tielt wordt tweeluik met nieuw event op zaterdag: “In de namiddag zijn gezinnen met kinderen gratis welkom”

Jeugdcafés De Keet en d’Hespe bundelen op vrijdag 13 september de krachten voor een nieuwe editie van de Student Kick-Off in het Patersbos in Tielt, al krijgt het evenement voor het eerst ook een gezinsvriendelijk vervolg op zaterdagnamiddag. Vanaf 13 uur is iedereen er gratis welkom op het ruime terras.
The post Student Kick-Off in Tielt wordt tweeluik met

Lees meer »