Juf Martine (62) gaat na 42 jaar met pensioen in basisschool Mikado in Oeselgem: “Mooie erehaag als afscheid”

Een mooie ode viel juf Martine Vanhamme (62) te beurt in basisschool Mikado op haar laatste werkdag in Oeselgem. Daar vormden de 200 leerlingen uit het kleuter en lager onderwijs een erehaag voor de juf die er een carrière van 42 jaar heeft op zitten.

Juf Martine werd ’s morgens in alle vroegte bij haar thuis in Oeselgem door enkele collega’s met de fiets opgehaald. Van daar ging het naar school, waar ze samen met het lerarenkorps mocht ontbijten. Nadien vormden alle leerlingen een erehaag en kreeg ze een mooi boeket bloemen en nog wat cadeautjes. “Er volgde intussen ook nog een show waarbij alle leerlingen voor haar hebben opgetreden”, zegt directrice Els Desmet. “We zaten eerst met een projectweek rond de dierentuin en die kende zijn apotheose op vrijdag 1 maart. Eens dat achter de rug was hebben we juf Martine een waardig afscheid geven, want ze verdient het absoluut.”

“Ik zal de structuur en het ritme missen”

Het is dan ook weinig mensen gegeven ruim 40 jaar op dezelfde plek kunnen werken. “Ik heb na mijn studies als leerkracht eerst twee jaar interimjobs gedaan en dan kon ik enkele uren per week aan de slag in de basisschool waar ik als kind zelf nog op de schoolbanken heb gezeten”, zegt juf Martine, die sindsdien altijd les heeft gegeven aan leerlingen van het vijfde leerjaar. “Toen ik begon was het immers nog een tijd dat er te veel leerkrachten waren. We waren met vier afgestudeerde leraars die vaak moesten stempelen omdat er te weinig lesuren beschikbaar waren. Daar kwam verandering in toen het ‘directeurke’, zoals meneer Holvoet als hoofd van de basisschool toen in de wandelgangen genoemd werd, me op een dag in zijn bureau riep. Vrij onverwacht, want dat was het weekend voor het nieuwe schooljaar zou starten. Hij vertelde me dat zuster Felicia – van wie ik zelf nog les had gehad – had beslist er om er toch mee te stoppen en dat ik in allerijl van haar mocht overnemen. Gelukkig had ze alle lesmateriaal netjes op stencils achtergelaten, dus de overgang verliep vrij vlot.”

Digitaal

Martine heeft in de loop der jaren veel veranderingen meegemaakt, al blijf ze altijd trouw les geven aan het vijfde leerjaar. “Nu verloopt alles digitaal, maar ik stam natuurlijk nog uit een tijd van de borden met krijt. Nu is het niet altijd evident, want leerstof is op zo’n digitaal bord vlug weer verdwenen. De mentaliteit van de leerlingen is in al die jaren wel dezelfde gebleven. We hebben hier brave leerlingen, ook al zal dat wel iets te maken hebben dat we nog in een gezellig dorp leven waarin de school mooi bewaard is gebleven. Wat ik het meeste aan de job zal missen? De structuur en het ritme die bij schooldagen hoort. Ik heb ondertussen zelf drie kleinkinderen, dus ik blijf gelukkig nog omringd door de jeugd. Mijn man Christian is al twee jaar met pensioen en nu zullen we wellicht meer tijd hebben om wat meer te gaan fietsen of eens naar de zee te gaan. Dan kan je indien gewenst ook al eens blijven overnachten tot de maandag.”

© VADU

De juf zag in de loop der jaren tientallen kinderen in haar klas passeren. “Ondertussen geef ik al les aan kinderen van de tweede generatie en zie ik mama’s en papa’s aan wie ik zelf nog les heb gegeven. Zo besef je pas hoe vlug de tijd gaat”, zegt ze. “Op mijn laatste werkdag heb ik ook mijn dienstenstaat mee naar huis gekregen, een dikke map met wat ik in de loop der jaren allemaal gedaan heb. 40 jaar op papier vervat, dat is vrij imposant, al zullen het vooral de vele herinneringen zijn die me zullen bij blijven.”

The post Juf Martine (62) gaat na 42 jaar met pensioen in basisschool Mikado in Oeselgem: “Mooie erehaag als afscheid” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zus van koningin Mathilde debuteert als actrice: Hélène d’Udekem d’Acoz staat op prestigieus festival van Avignon

Hélène d’Udekem d’Acoz (44), zus van koningin Mathilde, heeft een opvallende carrièrewissel gemaakt. De gewezen advocate debuteert als actrice. Het eerste toneelstuk waarin ze de hoofdrol speelt, gaat vanavond in première op het hoogaangeschreven festival van Avignon in Frankrijk. “Ik wilde alleen maar mijn angsten overwinnen en nu sta ik op een podium.”

Lees meer »

Laatste tickets voor Jasper Steverlinck op Blender

Voor de eerste editie van Blender bundelen Wilde Westen en Schouwburg Kortrijk de krachten voor een zomerse concertreeks in Bolwerk. Deze muzikale mix serveert 12 concerten van alle genres gedurende drie weken. Op het programma staat onder meer Jasper Steverlinck op donderdag 4 juli vanaf 20 uur. Een goedgevulde bar en foodtrucks zorgen voor extra beleving.
The post Laatste

Lees meer »

KIJK. 4000 fans onthalen dolenthousiast ‘Familie’-cast voor première van epische seizoensfinale: “Of de bom ontploft?”

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om ze

Lees meer »

Website om overal in Vlaanderen aangepaste fiets voor mensen met beperking te huren voorgesteld bij het GielsBos in Lille

Bij zorgvoorziening Het GielsBos in Gierle, bij Lille, heeft G-sport Vlaanderen vandaag een nieuwe website voorgesteld waarop mensen met een beperking overal in Vlaanderen een aangepaste deelfiets kunnen huren. Het GielsBos gebruikt zelf al enkele jaren zulke aangepaste fietsen, en verhuurt die ook via een fietspunt aan andere mensen buiten de zorgvoorziening. Door aan te sluiten bij het online platform,

Lees meer »

Marktkramer die ‘peperduur’ fruit verkocht, bijt van zich af: “We verkopen geen gouden druiven. Die bedragen kloppen niet”

De marktkramer die door de bezoekers van de Kalseibraderij in De Klinge verweten wordt veel te duur fruit en koekjes te hebben verkocht, ontkent de aantijgingen. “We hebben topproducten, en die zijn niet goedkoop. Maar niemand was verplicht om bij ons te kopen”, klinkt het. Enkele klanten kregen naar eigen zeggen een rekening van meer dan 600 euro gepresenteerd voor

Lees meer »

Laatste brood is gebakken bij Lagrainge in Sint-Baafs-Vijve: “Duizenden klanten bediend”

De laatste broden uit de oven, de laatste broodronde, de laatste klanten in de winkel: het was begin deze week voor alles de laatste keer bij Brood & Banket Lagrainge in de Nieuwstraat in Sint-Baafs-Vijve. Bakker Peter en echtgenote Mia hebben voorgoed de winkel gesloten.
The post Laatste brood is gebakken bij Lagrainge in Sint-Baafs-Vijve: “Duizenden klanten bediend” appeared

Lees meer »

Knokke-Heist gaat uniek karakter van Het Zoute beschermen: “Druk op de wijk onder controle houden”

De typische kronkelende smalle paadjes, straten tussen de tuinen van de villa’s en witte verf. Het zijn maar enkele zaken die Het Zoute in Knokke typeren. De voorbije 115 jaar werd het wellicht de meest exclusieve wijk van Vlaanderen. De gemeente wil dat typische en ‘unieke’ karakter beschermen en hanteert daarom voor het eerst de BGO (Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling). “Door

Lees meer »

Twee keer prijs voor Wijndomein Ravenstein tijdens Gault&Millau Wine Awards: “Dit zal ongetwijfeld mensen naar ons domein in Kruiseke brengen”

Vergeet de Bourgogne en de Champagnestreek. Wie topwijnen wil scoren, hoeft daarvoor geen uren meer in de wagen te zitten. Wijndomein Ravenstein wist tijdens de Gault&Millau Wine Awards niet minder dan twee titels te bemachtigen. “We zijn het enige Vlaamse wijndomein dat twee awards wist te winnen”, klinkt het trots.
The post Twee keer prijs voor Wijndomein Ravenstein tijdens

Lees meer »

Paarden veroveren Torhout: Paardenmarkt met gratis slotshow

Hoefgetrappel op zaterdag 29 juni in Torhout, want dan heeft de 46ste Paardenmarkt plaats. De handel start al om 7 uur ’s morgens, maar ook wie later uit de veren is, kan volop van het evenement genieten. De gratis slotshow achter het oud-stadhuis op de Markt duurt tot even na 18.30 uur.
The post Paarden veroveren Torhout: Paardenmarkt met

Lees meer »