“Ik zag de kinderen altijd graag”: juf Lieve (62) gaat met pensioen na vier decennia bij vbs De Mozaïek

De vrije basisschool De Mozaïek Sint-Jozef zwaaide vorige week juf Lieve Pecceu (62) uit. Op haar laatste dag werd ze thuis op De Geite met paard en koets opgehaald.

“Nadat mijn man Kris en ik huwden in 1983 zijn we in Gits gaan wonen. Na enkele korte interimopdrachten ging ik aan de slag bij vbs De Mozaïek, waar ik nooit meer wegging. Ik ben hier dus al veertig jaar”, vertelt Lieve.

“Na een aantal jaar bij vbs De Mozaïek beslisten mijn man en ik om dichter bij de school te wonen. We vertrokken uit Gits en bouwden een woning op De Geite, waar we onze kinderen Korneel (38), Sam (36) en Femke (33) groot brachten”, gaat ze verder. “Eerst gaf ik les aan het vijfde leerjaar, maar later vooral aan het eerste en tweede leerjaar. De afgelopen jaren was ik voornamelijk actief als zorgjuf gecombineerd met een aantal uur les.”

In 2003 besliste juf Lieve om een DHOS-opleiding te volgen hogere opvoedkundige studies. “Iemand uit onze vriendenkring raadde me die opleiding aan en daar heb ik echt veel uit geleerd. Ook dat het directeurschap niets voor mij was. Ik sta graag dicht bij de kinderen.”

Creatief

Afgelopen vrijdag omschrijft juf Lieve als onvergetelijk. Ze werd opgehaald met paard en koets en alle kindjes wensten haar het allerbeste nu ze met pensioen gaat. “Mijn man en de vier kleinkinderen wachtten me op in de koets, waarna we samen naar de kerk galoppeerden. Ik werd er verwelkomd met een erehaag door alle kinderen van de school. Ze hadden ook het liedje Green Green Grass omgetoverd tot een persoonlijke song. Iedere klas bracht een leuke anekdote, bij sommigen moest ik een opdrachtje tot een goed einde brengen. Ik mocht ook een prachtig boekje ontvangen waarin elke klas mijn gezicht creatief verwerkt heeft. Tijdens mijn loopbaan heb ik de kinderen dan ook altijd proberen creatief te begeesteren. Knutselen, muziek, gedichten en de liefde voor taal probeerde ik hen op een speelse manier bij te brengen. Ondertussen kennen de kinderen me zeker van Dolfje Weerwolfje, waaruit ik uren heb voorgelezen”, glimlacht Lieve.

Dat juf Lieve een groot hart heeft voor kinderen is een zekerheid. “Ik ging al van jongs af graag om met kinderen. Ik was leidster bij de Chiro en ging op kamp met Kazou, dus was onderwijs een logische keuze. Al die jaren heb ik de kinderen graag gezien, want dat is het allerbelangrijkste bij lesgeven. Er waren ook enkele oud-leerlingen aanwezig op het pensioenfeestje, wat zeker deugd deed. Ook de (oud)collega’s ben ik dankbaar voor hun vriendschap en samenwerking. De vroegere directeur, met wie ik toch zo’n dertig jaar heb samengewerkt, was er ook bij om het glas te heffen, dus het was meer dan een geslaagde namiddag.”

Genieten

Nu ze met pensioen is, wil Lieve graag genieten van de alledaagse kleine dingen in het leven. “Er komt meer tijd vrij om onze ouders te bezoeken en om voor de vier kleinkinderen te zorgen. We houden ook van reisjes maken en bezig zijn in de tuin. Daarnaast zou ik wel eens durven breien of naaien en ook kokerellen is een hobby. Toch heb ik de schooldeuren nog niet helemaal achter me dicht getrokken. Met het lerarentekort ben ik van plan om in te springen waar nodig. Ze mogen me dus zeker nog bellen.” (EVG)

The post “Ik zag de kinderen altijd graag”: juf Lieve (62) gaat met pensioen na vier decennia bij vbs De Mozaïek is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Het is nog niet te laat”: dit is het stappenplan van de Democraten als ze Joe Biden toch nog opzij willen schuiven

Het aarzelende optreden van de Amerikaanse president Joe Biden in het debat met zijn Republikeinse rivaal Donald Trump heeft geleid tot een groeiende roep onder Democraten om zijn kandidatuur in te trekken. “Partijen bestaan om te winnen”, zei een ervaren strateeg van de partij tegen The New York Times. “Die man op het podium met Trump kan niet winnen.”

Lees meer »

Park in Ruiselede zomert twee maanden lang

Vorige maand opende burgemeester Greet De Roo (RKD) het Park voor de start van een zomer vol activiteiten. Er staat alleszins veel muziek geprogrammeerd.
The post Park in Ruiselede zomert twee maanden lang appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik had diarree en legde daarom mijn GSM weg”: geen straf voor voyeur (35) die dames filmt in toiletten, wel vijf jaar burgerrechten kwijt

Een 35-jarige man uit Nieuwpoort die verschillende dames stiekem heeft gefilmd in toiletten op het strand van Nieuwpoort en Koksijde is schuldig bevonden door de rechter. De man krijgt evenwel geen straf, maar de gunst van de opschorting. Hij is wel voor 5 jaar zijn burgerrechten kwijt en moet één slachtoffer 1.000 euro schadevergoeding betalen. “Het was een bijzonder vies

Lees meer »

Drie grote bewakingsfirma’s krijgen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes voor “zware en langdurige kartelpraktijken”

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) legt de bewakingsfirma’s Securitas, G4S en Seris samen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes op wegens "zware en langdurige kartelpraktijken". Uit onderzoek van de concurrentiewaakhond hebben de 3 grote bedrijven jarenlang afspraken gemaakt over prijzen, openbare aanbestedingen en om elkaar geen personeel af te snoepen.

Lees meer »

Skeerlerpiste in Kessel-Lo voorlopig dicht omdat ze te onveilig is: “Bart Swings en Jason Suttels moeten nu uitwijken naar andere pistes”

De skeelerpiste van Kessel-Lo bij Leuven, is voorlopig dicht omdat ze onveilig is. Er zitten onder meer barsten in de piste die door het warme weer putjes geworden zijn en daardoor kwam er afgelopen weekend een skater ten val. De domeinbeheerder heeft daarom besloten om de piste voorlopig te sluiten. Wereldkampioenen Bart Swings en Jason Suttels moeten nu op zoek

Lees meer »

DIKKE zet de Fox-tent op zijn kop op Couleur Café

Biggie van de Wijk noemde de Belgisch-Marokkaanse mijnwerkerszoon uit Lummen zichzelf, maar je kent hem tegenwoordig vooral als DIKKE, een adjectief dat hij zelf ooit op zijn postuur plakte. Nu doen wij het op de show die hij op Couleur Café heeft gegeven.

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: organisatie stelt actieplan voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

Radicaal-rechts is zoals verwacht de winnaar van de Franse parlementsverkiezingen

Het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en Jordan Bardella is met 34 procent de winnaar van de parlementsverkiezingen in Frankrijk. Dat blijkt uit een betrouwbare schatting van France Télévisions, gebaseerd op gedeeltelijke uitslagen. De opkomst lag opvallend hoog: zo’n twee derde van de kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. Of het RN erin slaagt zijn hoge score om

Lees meer »

“Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels niet kansloos tegen Frankrijk

Maandag nemen de Rode Duivels het in de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal op tegen Frankrijk. De Belgen plaatsten zich allerminst vlot voor de tweede ronde. Toch blijft gewezen bondscoach Georges Leekens optimistisch. “Als wij ons topniveau halen, zijn we allerminst kansloos.”
The post “Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels

Lees meer »

“Zo goed zijn ze eigenlijk niet”: Van Gerwen ook na afstraffing niet onder de indruk van Huybrechts en Van den Bergh

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

Ludo Van Campenhout (N-VA) keert terug na zijn alcoholverslaving: “Ik dronk een glas, dan misschien twee. De week erna vier, tot het te veel werd”

Ludo Van Campenhout (N-VA) viel in 2020 opnieuw in de klauwen van alcohol: “Einde van zijn politieke carrière”, klonk het toen. Afkicken was de voorbije jaren geen ‘fleutsje van ne sengt’, om het op z’n Antwerps te zeggen. Maar voilà: in oktober is hij opnieuw verkiesbaar in het Antwerpse district. “Ik zal mij moeten bewijzen. Maar dat is al heel

Lees meer »