“Eerbetoon aan geschiedenis”: Schaeperskruis na restauratie weer in binnentuin buurthuis Bolhoed

Na een zorgvuldige restauratie straalt het vernieuwde Schaeperskruis weer met trots in de binnentuin van het buurthuis Bolhoed langs de Gullegemsestraat. Het Schaeperskruis heeft een rijke en mooie geschiedenis achter zich. “Het herplaatsen is een eerbetoon aan onze geschiedenis en een herinnering aan het verbindende karakter van cultureel erfgoed”, aldus burgemeester Bart Dochy (CD&V/VD)

Het Schaeperskruis, dat een rijke geschiedenis met zich meedraagt, is terug van weggeweest. “Het kruis nam lange tijd een prominente plek in op de zijgevel van het jeugdhuis Chaplin langs de Gullegemsestraat, maar door de afbraak van dat jeugdhuis werd het kruisbeeld weggehaald”, aldus burgemeester Bart Dochy (CD&V/VD).

Bescherming

Tijdens de bouw van het nieuwe jeugdhuis Chaplin en het buurthuis Bolhoed werd het kruisbeeld grondig gerestaureerd. “Het beeld zelf was in slechte staat en beide armen waren gescheurd. Ook het houten kruis, de tegeltjes geschilderd door kunstenaar Tjok Dessauvage bij de vorige renovatie in 1995 en de houten achtergrond, waren aan een opknapbeurt toe.” Bovendien zorgde het weghalen van het kruis voor extra schade. “Het geheel was namelijk ingewerkt in de oude muur van het jeugdhuis.”

“Nieuw dak moet beeld beschermen tegen de invloeden van regen en wind”

Inmiddels is het kruisbeeld gerestaureerd en kreeg het een nieuwe plaats. Er werd gekozen voor de binnentuin van het buurthuis De Bolhoed. “Om het te beschermen tegen regen en andere weersinvloeden werd er ook een nieuw dak boven geplaatst.” De gemeente is blij dat het kruisbeeld terug is van even weggeweest. “Het herplaatsen van het kruis op de patio van het buurthuis Bolhoed is een eerbetoon aan onze geschiedenis en een herinnering aan het verbindende karakter van cultureel erfgoed”, aldus de burgemeester.

Duitse schaper

Het Schaeperskruis heeft inderdaad een rijke geschiedenis. In vervlogen tijdens was er in verschillende gemeenten een ‘schaper’. Die persoon hoedde een kudde schapen langs wegen en straten. Even gebruikelijk waren zijn twee onafscheidelijke honden die onophoudelijk op de boord van de gracht liepen om de vruchten van het land te beschermen. Opmerkelijk was dat veel van die schaapherders van Duitse origine waren. Begin de achttiende eeuw woonde er ook zo’n Duitse ‘schaper’ op de hoek van de Gullegemsestraat en de Kortrijksestraat. De bewoners noemden hem spottend ‘de tovenaar’ omdat hij naar verluidt een heel religieus man was. De man had echt niet graag dat men die naam aan hem gaf. Hij wilde zijn geloof delen met de dorpsgenoten en liet voor zijn huis een groot kruis oprichten. Het kruis stond al snel in de gemeente bekend als het Schaperskruis. De man plaatste er een afscherming boven zodat het beeld van Christus beschermd werd tegen slecht weer.

Verliefde jongeman

In 1888 sloopte Henri Vandaele de twee bouwvallige huisjes op diezelfde plek. Hij bouwde op die locatie de herberg Het Kruis. Het Schaeperskruis werd in de gevel van het huis aangebracht. Elk jaar opnieuw plantte Henri op 1 mei een meiboom voor het kruis. Die meiboom was telkens een hoge spar, bovenaan gekroond met een hoepel en versierd met groen en bloemen. Het kruisbeeld bleef jarenlang voor de herberg hangen. In de zomer van 1958 werd het Christusbeeld gebroken op de grond teruggevonden.

Rijkswacht

Een onderzoek door de rijkswacht onthulde dat een man uit Tielt, verliefd op de dochter des huizes, via het beeld haar kamer wilde bereiken. Daarbij liep het echter verkeerd waarna het beeld op de grond belandde. De betrokken man en zijn ouders vervingen het beeld op eigen kosten. Het huidige ‘Schaeperskruis ter Steenemolen’ werd in 1995 gerestaureerd. Het was toen de bekende keramiekkunstenaar Tjok Dessauvage die het kruis onder handen nam. Hij werkte daarbij ook de achtergrond met de Steenemolen, de schaper, de schapen, de honden en een paard uit.

The post “Eerbetoon aan geschiedenis”: Schaeperskruis na restauratie weer in binnentuin buurthuis Bolhoed is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“De Triënnale nodigt uit om de schoonheid van de stad te (her)ontdekken”: Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck doen Kortrijkse erfgoedparels ontluiken

Morgen wordt de Triënnale in Kortrijk afgetrapt. Een vuurdoop waar curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck erg naar uitkijken. Het thema van de Triënnale is dit jaar ‘After Paradise’. “We waren het eens dat een paradijs niet blijft duren en dat we ons zorgen moeten maken over de toekomst van de planeet.”
The post “De Triënnale nodigt uit om

Lees meer »

Alle verdachten in Panama Papers-zaak vrijgesproken van witwassen

Alle 28 verdachten in een witwaszaak die volgde op de gelekte Panama Papers zijn vrijdag vrijgesproken. Een rechter in Panama-Stad oordeelde dat niet volgens de regels is omgegaan met het bewijsmateriaal afkomstig van de servers van advocatenkantoor Mossack Fonseca. Andere bewijsstukken waren volgens haar niet overtuigend genoeg om crimineel gedrag van de beklaagden vast te stellen.

Lees meer »

“De Tour is alleen maar voor witte renners, zei hij. En zie nu”: deze Belg is de beste vriend van Biniam Girmay, de eerste zwarte Tourritwinnaar ooit

“Zo emotioneel als gisteravond aan de telefoon heb ik hem nog niet vaak geweten”, zegt Lieven Corthouts (49). Onze landgenoot heeft het over Biniam Girmay (24), zijn beste vriend én de man die gisteren als eerste zwarte renner ooit een rit in de Tour de France won. Hun bijzondere vriendschap ontstond toevallig op weg naar een koffiebar: “‘Lieven, ik vertrouw

Lees meer »

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu ‘The Man with 1.000 Kids’: “Ik ben geen monster”

De rechter legde hem een donorverbod op toen aan het licht kwam dat honderden kinderen werden verwekt met zijn zaad. Jonathan Meijer (42) is het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Daarin getuigen enkele ouders over Meijers “onverzadigbare drang om zich zoveel mogelijk voort te planten”. “Die documentaire is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek

Lees meer »

Heilbot uit Groenland is eetbaar erfgoed dankzij Pittems bedrijf: “Wij roken de vis hier traditioneel”

De gerookte heilbot van het Pittemse bedrijf Vanafish werd recent bekroond met het Streekproduct.be-label, een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM dat Vlaams eetbaar erfgoed in de kijker moet plaatsen. Hoewel de vis oorspronkelijk afkomstig is uit Groenland, wordt het door de traditionele bereidingswijze toch gezien als waardevol streekproduct, dat nu terecht in de kijker wordt gezet.
The

Lees meer »

Remco Evenepoel pakt witte trui, maar staat in dezelfde seconde als gele Pogacar: “Zou fantastisch zijn om die trui morgen over te nemen”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen enkele plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »