Danny (61) en Martine (59) van iconische kruidenierszaak ABC gaan na 40 jaar met pensioen: “Wij zijn een uitstervend ras”

Na bijna veertig jaar trekken Danny Dhondt (61) en Martine Galle (59) binnenkort de deur van hun alom bekende kruidenierszaak ABC aan ‘Petit Paris’ voor de laatste keer achter zich dicht. “Ik zal zeker een traantje laten, maar het is goed geweest.”

Wie de ABC-winkel, prominent gelegen aan een van de drukste kruispunten in Oostende niet kent, is waarschijnlijk nog nooit in Oostende geweest. Al meer dan 75 jaar is de kruidenierszaak een vaste stek voor klanten die niet in het minst een gemoedelijke babbel verkiezen boven het winkelen in een supermarkt.

Voor de hand liggend

Danny Dhondt en zijn echtgenote Martine Galle namen in 1985 de winkel met de opvallende naam over, maar het koppel heeft nu beslist om met pensioen te gaan en heeft de zaak te koop gesteld. Met pijn in het hart, zo blijkt. “ABC is inderdaad al decennialang een begrip en heeft een rijke geschiedenis”, steekt Danny van wal. “Het was Aimé Salomez die zo’n 75 jaar geleden een kruidenierswinkel met die naam, een paar huizen verder in een kelderverdieping, opende. In 1962 werd dit flatgebouw opgetrokken. Aimé verhuisde naar het gelijkvloers ervan om hier tot 1985 de zaak uit te baten en het dan over te laten. We waren toen nog niet lang getrouwd. Martine werkte in de Spegelaere supermarkt in Oudenburg en wou graag zelf een winkel uitbaten. De kans met ABC lag dus voor de hand.”

Onder de noemer ‘alle begin is moeilijk’ ging het koppel dus aan de slag in hun nieuwe stek. “Ik ben elektricien van opleiding”, vertelt Danny, “en wist dus niet bepaald veel af van groenten en fruit, maar al doende leert men, hé.”

Tsjernobyl en de dioxinecrisis

Danny en Martine herinneren zich nog levendig enkele mijlpalen in hun carrière. “In 1986 ontplofte de kerncentrale van Tsjernobyl. De mensen waren bang dat bladgroenten zoals spinazie en salade door de straling besmet raakten. Je kon die toen op de veiling kopen voor amper 1 frank per kilogram. De dioxinecrisis in 1999 zorgde ervoor dat producten zoals kip, ei en boter uit de rekken verdween en we zelfs moesten aantonen waar alles vandaan kwam. Dat werd trouwens heel nauwlettend gecontroleerd. En ja, corona… Als kleine voedingszaak zonder zelfbediening hebben we daar gelukkig niet onder geleden, integendeel. De mensen wilden niet naar een grootwarenhuis winkelen, waar iedereen zomaar de producten kon betasten.”

Sociaal contact

Danny en Martine kennen perfect hun klanten en hun wensen. “Kleinere winkels mogen dan wat duurder zijn, de mensen weten dat ze hier waar voor hun geld krijgen”, merkt Martine op. “En bovendien is voor velen ook het sociaal contact heel belangrijk. Een praatje maken, wordt toch zo gewaardeerd. Sommigen komen soms zelfs alleen daarvoor naar de zaak, want ze weten dat ze bijna familie geworden zijn. Ik breng zelfs boodschappen aan huis voor oudere mensen die niet tot hier geraken.”

“Kleinere winkels mogen dan wat duurder zijn, de mensen weten dat ze hier waar voor hun geld krijgen” – Martine

Martine en Danny hebben nu besloten om er een punt achter te zetten. “Het wordt fysiek wat moeilijker”, vertelt Danny. “Zo begint het om 3.30 uur ’s morgens naar de vroegmarkt in Roeselare trekken toch door te wegen. Dit is evenmin een 9-to-5 job. We hebben nu gekozen om meer tijd door te brengen met de familie en om ons sociaal leven wat op te vijzelen. ABC staat dus te koop en we vertrekken sowieso ten laatste eind augustus. We hopen uit de grond van ons hart dat we een koper vinden die wat we hier opgebouwd hebben, wil voortzetten. Geïnteresseerden kunnen mij altijd bellen op 0494/11.22.01. Maar ik zal dit alles zeker missen en zal zeker een traantje wegpinken als we voor de laatste keer de deur van ABC achter ons toetrekken”, besluit Danny.

The post Danny (61) en Martine (59) van iconische kruidenierszaak ABC gaan na 40 jaar met pensioen: “Wij zijn een uitstervend ras” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gigantisch grote broer voor doorkijkkerkje van Borgloon in Hasselt: “We willen het hart van Herkenrode terugbrengen”

Het historische hart van de abdij van Herkenrode in Hasselt wordt weer opgebouwd. Architecten Arnout Van Vaerenbergh en Pieter-Jan Gijs, bekend van onder meer het doorkijkkerkje in Borgloon, doen hun werk nog eens over en komen met een groots ontwerp. Dat zal hopelijk niet alleen een kerk, maar ook andere verdwenen kloostergebouwen doen verschijnen in het landschap. Het project met

Lees meer »

Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor

Eerder werd bekend gemaakt dat de youngsters Kobe Grymonprez, Matt Rotsaert, Flint Waleson, Tiemen Van Brussel en Jules Isebaert Kortrijk Spurs trouw blijven. Nu stellen de Spurs nog eens vier nieuwe jonge talenten voor die de club komen versterken.
The post Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik twijfel aan de toekomst met Tedesco”

De Rode Duivels verloren met 1-0 van Frankrijk en zijn uitgeschakeld op het EK. Onze analist Marc Degryse is scherp voor Lukaku en co, maar vooral Tedesco wordt niet gespaard. “Zijn keuzes waren te ver gezocht, hij hield het niet simpel. Maar ook in de omgang en qua uitstraling heeft hij niet gescoord.”

Lees meer »

Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken Aziatische hoornaar bij kinderen

De Aziatische hoornaar zet haar opmars deze zomer weer verder. Het Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken van Aziatische hoornaars bij kinderen. Deze waarschuwing werd zondag in de Facebookgroep via een zogenaamd Safety Alert bekendgemaakt. “Bij de start van de zomervakantie werd het eerste kind in Vlaanderen gestoken. Het gebeurde in een speelhuisje waar een nest Aziatische hoornaars aanwezig was.”

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Amerikaanse drones boven Zwarte Zee vergroten risico op directe confrontatie tussen Rusland en NAVO”

Vluchten van Amerikaanse militaire drones boven de Zwarte Zee vergroten het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie gezegd. Vermoed wordt dat de drones gebruikt worden om “doelen aan te wijzen voor de precisiewapens die door het Westen geleverd worden”. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Kjill Ampoorter (19) rijdt criterium voor eigen volk in Poperinge: “Veel bekende gezichten komen supporteren”

Op vrijdag 5 juli is er in Poperinge het avondcriterium, aan de vooravond van de kermis in de Hoppestad. Aan de start verschijnen enkele streekrenners, onder wie ook Kjill Ampoorter. De eerstejaarsbelofte en student zal voor het eerst deelnemen aan deze wedstrijd.
The post Kjill Ampoorter (19) rijdt criterium voor eigen volk in Poperinge: “Veel bekende gezichten komen supporteren”

Lees meer »

Rouwstoet van brandweer trekt door de straten van Roesbrugge voor postoverste die na zijn pensioen overleed aan kanker

Johan Haghedooren (68) was jarenlang postoverste van de brandweerpost Zuid-IJzer in het Poperingse grensdorpje Roesbrugge. Na zijn brandweerpensioen werd kanker vastgesteld bij de ereluitenant. Hij overleed vorige week en kreeg vrijdag een eerbetoon van zijn collega’s in de straten van het dorp.
The post Rouwstoet van brandweer trekt door de straten van Roesbrugge voor postoverste die na zijn pensioen

Lees meer »

“Who else?”: Bellingham behoedt Engeland van voetbaltrauma met wonderlijke omhaal in 95ste minuut

Engeland is op het EK tegen Slovakije in extremis ontsnapt aan een nieuw voetbaltrauma. Met dank aan Bellingham, goed voor een geniale gelijkmaker in het slot van de reguliere toegevoegde tijd. Slovakije kraakte daarna in de verlengingen. Bellingham, die het na zijn doelpunt uitschreeuwde (“Who else?” Wie anders?, red.), en co. blijven zo met een 2-1-zege in de running en

Lees meer »

Uitrusten op Ibiza, de liefde vieren op een zonnig eiland of met de kindjes naar zee: zo brengen onze BV’s hun vakantie door (deel 1)

Vakantie, dat staat voor veel mensen gelijk aan zon, zee en strand. Maar wat zijn de vakantieplannen van onze BV’s? Hoe proberen ze te ontspannen na een druk jaar? Onder meer Camille Dhont, Julie Vermeire en Eric Goens verklappen hun ultieme vakantietips. “De eerste dagen kan ik niet meer dan een paar regels lezen voor ik in slaap val.”

Lees meer »