Comité dringt aan om zoekzone Esser te laten vallen

Nu de landbouwissues een hot topic zijn, wil de actiegroep ‘Tegen uitbreiding Esser’, nog eens reageren tegen de dreigende bestemmingswijziging van het landbouwterrein Esser, op grondgebied Deerlijk maar pal naast Zwevegem.

“Momenteel is de discussie over het vrijwaren van agrarisch gebied volop in de actualiteit. Maar de partijen die, naar eigen zeggen, de vragen van de landbouwers genegen zijn, handelen niet altijd consequent”, begint Sara Verplancken van de actiegroep ‘Tegen uitbreiding Esser’.

Op de grens van Zwevegem en Deerlijk dreigt herbevestigd agrarisch gebied te verdwijnen. Daar, vlak naast buurgemeente Zwevegem, heeft Deerlijk ruim een jaar terug provinciale zoekzone aangeduid voor een nieuw bedrijventerrein. “Als het de beleidsmakers van Deerlijk menens is om rechtszekerheid te geven aan landbouwers in herbevestigd agrarisch gebied, dan hebben ze nu de kans om dit te bewijzen”, aldus Sara.

Bezwaar

Bijna een jaar terug schoot het actiecomité in actie. “We vrezen voor verlies aan open ruimte, visuele overlast, problemen met mobiliteit en verkeersveiligheid en zware overbelasting van de verkeersassen naar de opritten van de E17. Heel wat bezorgde Zwevegemnaren hebben daarom toen bij de Provincie West-Vlaanderen bezwaar ingediend. Er werd ook een brief aan het gemeentebestuur van Deerlijk gericht waarin we als actiecomité ons ongenoegen uitspraken.”

Het actiecomité ‘Tegen uitbreiding Esser’ vraagt nu nog eens met aandrang aan het gemeentebestuur van Deerlijk en aan het provinciebestuur de zoekzone Esser te laten vallen, zodat het gebied gevrijwaard wordt voor de landbouw. Veel fietsers en wandelaars uit de aangrenzende Zwevegemse woonwijk zien er niet graag hun open ruimte verloren gaan. “Bovendien is de afgelopen maanden meermaals gebleken dat het gebied essentieel is voor het waterbergend vermogen. De optie van een extra groot waterbuffer is in dit geval ook een ruimtevreter van agrarisch gebied”, merkt Sara van het actiecomité nog op.

The post Comité dringt aan om zoekzone Esser te laten vallen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Voor één keer spreken we de inwoners van de meest chique wijk van het land: Knokke-Zoute. “Het is een stukje paradijs voor wie het nog kan betalen”

Knokke wil het unieke karakter van het Zoute bewaren: aan de kronkelende smalle paadjes en witte villa’s met rode dakpannen mag niet geraakt worden. Kortom, het Zoute wordt mogelijk nóg wat exclusiever. Maar wie zijn de mensen die er wonen nu écht? Welke clichés kloppen en welke niet? In witte sneakers en met een hemelsblauw linnen hemd trokken we op

Lees meer »

Jitske Van de Veire vertelt in tranen over scheiding van haar ouders in podcast van papa Peter: “Mijn zorgeloosheid was weg”

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

Antwerpen wil fietsdiefstallen tegengaan met nieuwe afgesloten fietsparkings

In Antwerpen zijn de eerste afgesloten fietsparkings geopend. De stad wil daarmee mensen stimuleren om verschillende duurzame vervoersmiddelen te combineren. Zo kan je nu bijvoorbeeld met de fiets tot de tramhalte aan Olympiade rijden, je fiets daar veilig achterlaten in de afgesloten fietsparking en vervolgens met de tram je reis verderzetten. Fietsen zouden er ook minder makkelijk gestolen kunnen worden.

Lees meer »

Einde van damesvoetbal in Merkem, A-ploeg verhuist naar Oostende

Nadat eerder al bekendraakte dat de eerste ploeg van KSV Diksmuide vanaf volgend seizoen in Oostende gaat voetballen onder de naam KV Diksmuide-Oostende maken ook de dames nu dezelfde verhuis. De eerste ploeg speelt volgend seizoen zijn thuismatchen in het Albertpark, de B- en C-ploeg in Diksmuide. Zo komt er een einde aan damesvoetbal in Merkem.
The post Einde

Lees meer »

Duizenden demonstreren in Frankrijk tegen extreemrechts

Duizenden mensen zijn zondag in Parijs en andere Franse steden de straat op gegaan om te demonstreren tegen de opkomst van extreemrechts, na de uitslag van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Die werden gewonnen door het radicaal-rechtse Rassemblement national (RN) van Marine Le Pen.

Lees meer »

“Ze werd aan haar lot over gelaten”: jonge vrouw moet verplicht krukken inleveren aan ingang bij concert Taylor Swift

Een jonge vrouw – die net meerdere operaties achter de rug had – wilde het concert van Taylor Swift in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam bijwonen met haar krukken. Maar ze moest haar krukken afgeven bij de beveiliging, anders werd haar de toegang ontzegd. De ArenA heeft inmiddels wel haar excuses aangeboden. “Onze standaardprocedures zijn niet gevolgd. Onze welgemeende

Lees meer »

“Bevriend met een dochter van Trump.” Wie zijn de kleinkinderen van Biden die zich nu willen mengen in de politiek?

De familie van Joe Biden moedigt hem aan om in de presidentsrace te blijven. Het is zijn campagneteam dat schuld heeft aan het desastreuze debat, zo klinkt het daar. Daarom wil minstens één kleinkind zich gaan bemoeien met die campagne. Wie zijn die jonge Bidens? Opvallend: er kwam er vorig jaar nog eentje bij. Niet omdat het toen het levenslicht

Lees meer »