Bouw van nieuwe sociale woonwijk in Westerkwartier zou na de zomer van start gaan: “Er komen 67 sociale woningen bij”

In het Westerkwartier zijn de sloopwerken van woonproject Windkracht van start gegaan. De oudste sociale woonwijk van Oostende zal de komende jaren een grondige metamorfose ondergaan. De gebouwen maken plaats voor meer sociale gezinswoningen en extra groenzones. “De wijk behoudt haar unieke tuinwijkkarakter, maar wordt in een modern jasje gestoken”, klonk het alvast enthousiast bij voorzitter Kurt Claeys.

Woonsprong, de nieuwe woonactor voor sociale huisvestingsmaatschappijen De Gelukkige Haard, De Oostendse Haard en WoonWel, zet de grote uitdagingen van de voormalige sociale huisvestingsmaatschappijen in de regio verder door tegelijkertijd te investeren in zowel renovatie, vervangingsbouw én extra nieuwe sociale woningen.

De woonmaatschappij slaagde erin om de bewoners binnen de wijk te herhuisvesten en ging dan ook begin februari 2024 van start met de grote sloopwerken van het Westerkwartier. Sinds de zomer van vorig jaar heeft Woonsprong in de kustregio reeds 119 woonentiteiten opgeleverd, en zijn er nog talrijke projecten in opbouw of op de planning op korte termijn. “Op deze manier heeft Woonsprong de ambitie haar cultureel erfgoed klaar te stomen voor de toekomst, met respect voor de natuur en het klimaat en met respect voor het verleden”, zegt algemeen directeur Sara Casteur.

Oudste wijk

Het Westerkwartier is meer dan alleen een verzameling van huizen, het is een plaats met geschiedenis, ook van onze huurders en hun families. In 1923 verrees hier de eerste woning, na 1945 groeide de wijk elk decennium en ze wordt nu als een van de topwijken in Vlaanderen op erfgoedvlak beschouwd.

Door de ouderdom van de wijk was het noodzakelijk dat er een masterplan opgemaakt werd. “Eerst en vooral voldeed de kwaliteit van de woningen niet meer. Ten tweede stelden we vast dat de densiteit van sociale woningen meer kon zijn in Oostende”, zegt Kurt Claeys, de voorzitter van Woonsprong. “De laatste jaren zijn hier tal van projecten gerealiseerd, variërend van nieuwbouw tot grondige renovatie. De wijk behoudt haar unieke tuinwijkkarakter, maar wordt in een modern jasje gestoken.”

Centraal in het woonproject komt een groene zone met bosheuvels, bomen en zelfs wat grachten en beekjes. De groenzone zal voor iedereen toegankelijk zijn.

Stroomversnelling

Het Masterplan Westerkwartier omvat negen projecten, waarvan er zes reeds gerealiseerd zijn en er wordt gestart met de sloop van twaalf woningen en zestien appartementen. Nu Woonsprong van start kan gaan met een van de grootste projecten binnen de wijk, komt de realisatie van het masterplan Westerkwartier in een stroomversnelling. “Woonproject Windkracht is een project van lange adem. Eerst moet je mensen een nieuwe woonplaats geven, daarna moet je ook goedkeuring krijgen voor de effectieve bouw”, zegt Kurt Claeys. “Dit soort grootschalige bouwprocessen realiseer je niet op één dag. Al lijkt het soms niet zo, we bouwen eigenlijk snel, maar de vraag naar een sociale woning is gewoon enorm groot.”

Project Windkracht krijgt zestien woningen en 35 appartementen in de Verenigingstraat, Spaarzaamheidstraat, Golvenstraat en Gelijkheidstraat. Het woonproject de Getijden beslaat 68 appartementen en woningen in de Overvloedstraat, Werkzaamheidstraat, Gelijkheidstraat en Schelpenstraat. “Oorspronkelijk bevatte de wijk Westerkwartier 430 eenheden. Na de volledige realisatie van het Masterplan Westerkwartier zullen er 67 sociale woningen extra gerealiseerd zijn”, concludeert voorzitter Kurt Claeys.

Toekomst

In de sloopfase blijft het parkeerverbod langs de site en het voetpad gelden. Mocht dit veranderen, zullen de omwonenden op tijd ingelicht worden. Na de sloop zal de site ingezaaid en klaargemaakt worden voor de bouw van de nieuwe woningen. Normaal gezien zullen deze binnen twee jaar afgerond worden en kunnen nieuwe bewoners hun intrek nemen.

Meer informatie vind je hier. Heb je vragen voor de aannemer? Neem contact op via [email protected].

The post Bouw van nieuwe sociale woonwijk in Westerkwartier zou na de zomer van start gaan: “Er komen 67 sociale woningen bij” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“We gingen niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

Nabestaanden boos na stopzetten onderzoek Bende van Nijvel: “Mij maak je niet wijs dat ze na al die jaren niets gevonden hebben”

Verschillende nabestaanden van slachtoffers van de Bende van Nijvel voelen zich in de steek gelaten nu het onderzoek officieel wordt afgesloten. Ze weigeren te geloven dat alles in het werk is gesteld om de daders te vinden. “Er zijn dingen doodgezwegen die het daglicht niet mochten zien”, zegt Ingrid Mulder, die haar zus verloor bij de aanslag op de Delhaize

Lees meer »

‘Pan Adientje’ siert voortaan ‘Oksel van Adinkerke’

Patrick Steen (63) uit Leke legde in zijn atelier de laatste hand aan een indrukwekkend kunstwerk dat hij Pan Adientje heeft genoemd. Dat wordt geplaatst op de splitsing van de Burgweg en de Noordhoekstraat, ook wel bekend als oksel van Adinkerke.
The post ‘Pan Adientje’ siert voortaan ‘Oksel van Adinkerke’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verdachte in zaak cannabisplantages blijkt op dag van proces… gerepatrieerd: “Hij moet op zijn proces aanwezig kunnen zijn”

Precies op de dag dat hij als verdachte in een zaak van cannabisplantages in Lauwe (Menen) en Lievegem moest verschijnen, blijkt een man naar zijn thuisland in Bosnië-Herzegovina te zijn gerepatrieerd. “Dit kan niet. Hij moet op het proces aanwezig zijn”, aldus advocaat Walter Van Steenbrugge, die nog een eitje met de man te pellen had en hem eens flink

Lees meer »

Eerste Loop van de Rostn op Kachtem Ommegang: “Attentie voor alle deelnemers”

Op vrijdagavond 28 juni organiseert Ivac samen met de Bende van de Rostn voor het eerst het loopevent ‘Loop van de Rostn’ tijdens het kermisweekend van Kachtem Ommegang. Ivac wenste op vrijdagavond te organiseren en de Bende van de Rostn zocht nog naar een sportief event op vrijdagavond. Door de handen in elkaar te slaan hadden beide verenigingen een oplossing

Lees meer »

“Ik ben de tel stilaan kwijtgeraakt”: voorzitter van SK Nieuwkerke na zoveelste inbraak in tijdelijke kantine

SK Nieuwkerke kreeg in de nacht van woensdag op donderdag weer ongewenst bezoek. In de chalet, die dienst doet als tijdelijke kantine, werden chips, soep en sportdrank gestolen. Het was niet de eerste keer dat de club uit tweede provinciale slachtoffer werd van een inbraak. “De materiële schade is groot, met twee kapotte ruiten en een beschadigde deur”, zucht voorzitter

Lees meer »

Biden geeft toe dat hij “niet meer zo goed debatteert als vroeger”: “Maar als je een klap krijgt, sta je weer op”

Een dag na zijn desastreuze debat tegen Donald Trump (78) heeft de Amerikaanse president Joe Biden (81) een toespraak gehouden op een campagnebijeenkomst in de staat North Carolina. Biden kaartte de kritiek op het “rampzalige” debat aan en gaf toe dat hij “niet meer zo goed debatteert als vroeger”. “Maar ik weet wel hoe ik de waarheid moet zeggen en

Lees meer »

Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig Muze’um L in Rumbeke

Muze’um L in Rumbeke viert in september de tiende verjaardag en dat wordt nu al voorbereid met een expositie met werk van beeldend en conceptueel kunstenaar Willy Cauwelier. “Ik ben van bij het begin betrokken geweest bij het verhaal van ‘de meridiaan van de kunst’ dat wijlen Fernand Callebert uitgewerkt heeft.”
The post Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig

Lees meer »