23 Oostendse basisscholen laten zich inspireren door James Ensor voor foto-expo in de Nieuwe Gaanderijen

In een creatieve samenwerking tussen de scholengemeenschappen 9 Beaufort en Bewonderwijs, brengen meer dan 1.000 leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar ‘De Baden van Oostende’ tot leven in 2024. Voor de nieuwe foto-expo kropen de kinderen in de huid van Ensors kleurrijke personages.

Het Ensorjaar leeft sterk in Oostende. Via een ad-hocfonds ‘De Baden van Oostende’ konden organisaties, verenigingen en kunstenaars, maar ook gewone burgers, kunstgaleries, bedrijven en handelszaken financiële steun van de Stad krijgen voor het realiseren van allerlei Ensorprojecten in het kader van het stadsfestival Ensor 2024.

In een opmerkelijk initiatief doopten 23 basisscholen van de Scholengemeenschappen Basisonderwijs Bewonderwijs en 9 Beaufort het schooljaar 2023-2024 tot het ENSOR-schooljaar. “We streven ernaar om elke Oostendenaar bij het project De Baden van Oostende te betrekken. Deze samenwerking tussen de scholen zorgt op een fantastische wijze voor de actieve en creatieve medewerking van de lagereschoolkinderen”, zegt schepen voor Vrije Tijd Bart Plasschaert (CD&V). “Dit jaar raakten ook onze kleine Oostendenaartjes in de ban van de Baden van Oostende. We zijn dan ook trots dat Oostendse scholen aan de slag gaan met ons erfgoed”, vult schepen van Onderwijs Natacha Waldmann (Groen) nog aan.

Tableau vivant op het strand

Een van de acties binnen het project ‘Baden van Oostende’ resulteerde in een unieke foto-expo in de Nieuwe Gaanderijen in Oostende. Meer dan 1.000 leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar kropen op het strand in de huid van de personages van Ensor. De markante gestreepte outfits werden door de kleine kunstenaars zelf beschilderd. Door het in scène zetten van ‘De Baden van Oostende’ maken ze op een speelse en educatieve manier kennis met het werk van de gerenommeerde kunstenaar James Ensor. De leerrijke namiddag werd vastgelegd door de fotografen Kim Claeys en Tine Lefevre. (ZB)

De expo ‘James Ensor als meester in 23 basisscholen’ is van 6 maart tot en met 29 april 2024 te zien in de Nieuwe Gaanderijen op de Zeedijk in Oostende. De foto-expo is gratis te bezoeken.

The post 23 Oostendse basisscholen laten zich inspireren door James Ensor voor foto-expo in de Nieuwe Gaanderijen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Na De Bruyne volgt de woestijn”: analisten en ex-spelers Frankrijk denigrerend over Rode Duivels

“Sorry, maar wij zijn beter dan België”: enkele Franse analisten en ex-internationals kunnen de denigrerende uitlatingen over de Rode Duivels niet laten. Zij zien zich – gesterkt door de historie – in een kampioenschap niet verliezen van ‘les petits belges’. Of komt de Franse hoogmoed voor de val? Want als zelfs José Mourinho op het vorige EK de Franse arrogantie

Lees meer »

Liveblog formatie – Waalse regering “idealiter gevormd voor 16 juli”, wanneer Di Rupo naar Europa vertrekt

In Vlaanderen, Wallonië en Brussel zijn de onderhandelingen voor een nieuwe regering aan de gang. In Wallonië hoopt Les Engagés te landen voor 16 juli zodat geen interim-minister-president moet worden aangesteld. Ontslagnemend Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) legt dan de eed af in het Europees Parlement. Volg de formatie en het politieke nieuws op de voet in onze liveblog.

Lees meer »

Kevin De Bruyne over het boegeroep, zijn toekomst als Rode Duivel en zijn kinderen: “Gelukkig zaten zij niet in het stadion tegen Oekraïne”

Als aanvoerder van de Rode Duivels is Kevin De Bruyne (33) spaarzaam met woorden. Maar als hij iets zegt, dan wordt er geluisterd. Voor de clash met Frankrijk zet De Bruyne in een uitgebreid interview nog eens de puntjes op de i. Over zijn reactie op het boegeroep, Tedesco, Saoedi-Arabië, zijn toekomst en zijn grinta. Hello, this is your captain

Lees meer »

Albert en Paola stralen op huwelijksverjaardag

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Daarbij zitten ze samen op een bankje.

Lees meer »

Burgemeester Jan Morbee (Gemeentebelangen) onthult team voor gemeenteraadsverkiezingen in Knokke-Heist… mét steun van Valéry Lippens

Tijdens de officiële opening van de tentoonstelling ‘Photography Exhibition by Valéry Lippens’ stelde burgemeester Jan Morbee de kandidaten van Gemeentebelangen voor die in oktober zullen opkomen in Knokke-Heist. “De lijst bestaat uit ervaren schepenen en gemeenteraadsleden, voor de helft aangevuld met nieuwe mensen uit alle deelgemeenten en van alle leeftijden. De positieve sfeer was duidelijk voelbaar en het viel op

Lees meer »

Van zeepje in de badkamer tot een portier aan de deur: volgens deze criteria krijgen Vlaamse hotels hun sterren

Hotel La Réserve in Knokke behoort tot de weinige hotels in ons land met de allerhoogste classificatie: vijf sterren superior. Maar wat houdt dat precies in? En worden hotels in het buitenland net zo streng beoordeeld? Wij geven een overzicht van de specifieke voorwaarden per sterrenniveau. Professor Toerisme Jan van der Borg schat in wat deze sterren nog waard zijn.

Lees meer »

Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik ben nog niet aan het aftellen naar mijn pensioen”

Directrice Katelijn Callewaert (63) werd op de laatste schooldag door de leerlingen en de collega’s van Gemeenteschool Okido in de bloemen gezet. Eind augustus gaat ze immers met pensioen. “Eens met pensioen zal ik eindelijk tijd hebben voor een aantal klussen die waren blijven liggen”, lacht ze.
The post Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik

Lees meer »

Voortaan toegangsprijs voor wandeling naar de top van de Japanse Mount Fuji

Venetië lijkt een trendsetter met de invoering van een toegangsticket voor toeristen. Wie de Mount Fuji in Japan wil beklimmen via het populaire wandelpad Yoshida Trail, zal daar voortaan 11,5 euro voor over moeten hebben. Bovendien mogen er maximaal 4.000 klimmers per dag de berg op. Dat meldt CNN. Met deze maatregelen wil Japan de overbevolking op het Japanse icoon

Lees meer »