Vzw Actie Scholen Nepal organiseert benefietconcert in Vleeshuis

De vzw Actie Scholen Nepal organiseert op zaterdag 9 maart een concert van Klandistien in het Vleeshuis. De opbrengst gaat integraal naar de drie scholen die al meer dan tien jaar gesteund worden. “Extra aandacht gaat naar kinderen met autisme en gedragsmoeilijkheden”, zegt grondlegger Paul Viaene.

Actie Scholen Nepal ontstond in 2011 als eenmansproject van Ieperling Paul Viaene, gewezen medewerker van De Pinker, voorheen School van De Lovie in Poperinge. “In januari 2017 werd de vereniging omgevormd tot een vzw”, zegt Paul Viaene. “De groep bestaat nu uit een multidisciplinair team met mensen die tewerkgesteld zijn of waren in een school voor kinderen en jongeren met een verstandelijke handicap, autisme, gedragsproblemen…”

Op vandaag concentreert de vzw Actie Scholen Nepal de steun op drie scholen in Nepal. “De eerste is een school voor kinderen en jongeren met een verstandelijke handicap en bijkomende stoornissen zoals autisme en gedragsmoeilijkheden in het Navjyoti Centre in Kathmandu. Een tweede school bevindt zich in Sarangkot. Het Day Care Centre richt zich op kleuters met een (rand)normale intelligentie en er zijn enkele kinderen met een verstandelijke beperking. De derde school is de Shree Saraswati Primary School, ook in Sarangkot, waar de kinderen uit de kleuterschool hun schoolloopbaan kunnen voortzetten.”

Met de opbrengst van het benefietconcert van Klandistien hoopt de vzw enkele projecten te kunnen financieren. “De voorbije jaren hebben we al heel wat gedaan: het opknappen van de klaslokalen in het Day Care Centre door een plaatselijk schilder en het vervangen van de vloerbedekking door een duurzame en goed te onderhouden vinylvloer… We kochten ook duurzame banken en stoelen aan voor de grootste kleuters”, gaat Paul verder.

Momenteel steunt ASN de Shree Saraswati Primary School in Sarangkot financieel voor het inrichten van een keuken annex eetruimte voor de leerlingen. “Op dit ogenblik wordt er nog eten klaargemaakt op een primitieve en onhygiënische manier”, zegt voorzitter Guido De Meyer. “We kochten ook leerboeken, betalen het jaarloon van twee leerkrachten en kochten laptops. In de coronaperiode financierden we ook de aankoop van handgels, mondkapjes en voor de minder begoede leerlingen smartphones en aansluiting met internet om online les te kunnen volgen.”

Het team gaat jaarlijks naar Nepal om zelf de handen uit de mouwen te steken en contact te houden met lokale vaklui. “Voor de school in Kathmandu bestelden we twee sportramen en twee Zweedse banken bij een plaatselijke timmerman”, zegt Guido De Meyer. “We kochten ook ter plaatse tien computers aan en gaven vorming over het gebruik en de mogelijkheden. Ook werd heel wat didactisch materiaal aangekocht gericht op de specifieke noden van deze kinderen en jongeren. Daarnaast proberen we tips te geven hoe de leerkrachten problemen rond autisme en gedrag kunnen aanpakken.”

Klandistien brengt op zaterdag 9 maart om 19.30 uur a capella wereldmuziek in het Vleeshuis. Kaarten in voorverkoop kosten 15 euro en zijn te reserveren via [email protected], via 057 33 68 74 of 0494 19 79 85 of door overschrijving op rekeningnummer BE77 7360 1311 2242 met vermelding van je naam en het aantal kaarten. Voor kaarten aan de deur betaal je 17 euro.

The post Vzw Actie Scholen Nepal organiseert benefietconcert in Vleeshuis is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Feest bij Scholengemeenschap Guldenberg

Niet minder dan twintig leerkrachten van de scholengemeenschap Guldenberg vertrokken vorig schooljaar op pensioen. Ze kregen een passend afscheid van hun collega’s van Bamo, De Gulleboom, SPWe basis, VBS Wijnbergschool en De Posthoornschool.
The post Feest bij Scholengemeenschap Guldenberg appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zij wonen in de ‘kampioen’ van de lintbebouwing en hebben daar zo hun redenen voor: “Achteraan is het hier het paradijs”

Bijna één op de drie Vlamingen woont in lintbebouwing. Maar wat trekt de mensen aan om langs drukke wegen te wonen in plaats van in een gezellige woonwijk of in een centrum met alles op wandelafstand? Op zoek naar de ziel van de lintbebouwingsbewoners. “We wonen langs voren aan een helse steenweg, maar zitten achteraan in het paradijs.”

Lees meer »

Slechtziende marathonloper Martin Clobert en zijn begeleiders over hun onbreekbare band: “Zij zijn mijn ogen, in en buiten de race”

De bijna blinde Martin Clobert (31) heeft vandaag, op de slotdag van de Paralympische Spelen, twee paar extra ogen. Zijn onmisbare gidsen Valentin Poncelet en Sébastien Thirion zullen naast hem het parcours van de marathon afwerken. Wat is hun rol, hoe zijn ze aangelijnd en krijgen ook zij een medaille als Clobert er één wint? “Tijdens de wedstrijden is het

Lees meer »

Actie! stelt lijst en programmapunten voor: “Van en voor Diksmuide”

Op zondag 8 september opende Actie! in Diksmuide hun campagnehuis op de hoek van de Grote Markt, waarbij ze ook de hun thema’s en hun lijst voorstelden. Actie! trekt naar de kiezer met een flink aantal punten, voorgesteld door Koen Coupillie en Kurt Vanlerberghe. Hun slogan is ‘Van en voor Diksmuide’.
The post Actie! stelt lijst en programmapunten voor:

Lees meer »

Zita Gheysens gaat voor sprintcarrière op de piste

Zita Gheysens slaat een andere weg in. De zeventienjarige juniore zal niet meer op de weg te zien zijn, des te meer op de piste. De Izegemse gaat zich voortaan focussen op de sprintnummers: keirin, (team)sprint en kilometer.
The post Zita Gheysens gaat voor sprintcarrière op de piste appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vier arrestaties, onder wie vader van ontslagnemend staatssecretaris Alexia Bertrand, in vermoedelijk corruptiedossier bij bouw van hotel in Tsjaad

Het federaal parket heeft vier mensen opgepakt na huiszoekingen in ons land voor vermeende betrokkenheid van corruptie bij de bouw van een hotel in Tsjaad. Dat laat het federaal parket in een persmededeling weten. Volgens de Franstalige krant ‘Le Soir’ is een van de gearresteerden Luc Bertrand, ceo van Ackermans & Van Haaren en vader van ontslagnemend staatssecretaris Alexia Bertrand.

Lees meer »

Venezolaanse oppositiekandidaat Edmundo Gonzalez in ballingschap naar Spanje

De kandidaat van de verenigde oppositie bij de presidentsverkiezingen in Venezuela, Edmundo Gonzalez Urrutia, heeft politiek asiel gekregen in Spanje. Dat heeft de Venezolaanse vicepresidente zaterdag (lokale tijd) gemeld op sociale media. Zijn advocaat heeft aan persbureau AFP bevestigd dat de politicus op weg is naar Spanje, en ook Madrid bevestigde het al.

Lees meer »

Cédric Cherain wint 64ste Omloop van Vlaanderen

De tweede seizoenshelft van het Belgisch kampioenschap rally is dit weekend op gang geschoten met de Omloop van Vlaanderen. Cédric Cherain was de enige van de titelkandidaten die foutloos bleef en zo verdiend de rally won. Daarmee ligt de titelstrijd weer open en wordt het wachten tot de laatste rally van het seizoen om te weten wie dit jaar kampioen

Lees meer »

Gezondheidsproblemen houden Cathy en Stefaan niet tegen: nieuwe tocht van 4.000 km in 30 jaar oude ‘rammelbak’

Stefaan Van Craeynest (52) en Cathy Van Elslander (53) vertrokken vorig weekend voor de vijfde keer op ‘Rammelbakken Reis’. Ditmaal brengt de roadtrip hen tot in Kroatië en Slovenië: goed voor straks weer meer dan vierduizend kilometer op de teller, terwijl het überhaupt al een wonder mag heten dat ze ook dit jaar weer aan de start kwamen. “We zijn

Lees meer »