“Tegen 2030 heet West-Vlaanderen 77.000 extra werknemers nodig”: Voka richt International House West-Flanders op

Tegen 2030 heeft West-Vlaanderen (minstens) 77.000 extra krachten nodig. Om die te vinden, heeft werkgeversorganisatie Voka het International House West-Flanders in het leven geblazen. De instantie moet bedrijven helpen om buitenlandse medewerkers aan te trekken en wil die werknemers ook ter plekke begeleiden. “West-Vlaanderen heeft enorm veel troeven in huis. Aan ons om die in de verf te zetten.”

Vandaag telt West-Vlaanderen 24.615 buitenlandse werknemers die hier ook permanent verblijven. In het jargon worden die omschreven als bevolking van andere geboortenationaliteit met verblijfsmotief werk. Roemenen en Polen vormen momenteel de grootste groep, gevolgd door groeilanden als India, Marokko, Kosovo, Turkije en de Filipijnen.

“Vijf procent van die groep is van buiten de Europese Unie afkomstig”, stellen Charlotte Dekimpe en Davy Maes van Voka West-Vlaanderen. “Een segment dat de voorbije jaren toenam, maar tegen 2030 heeft West-Vlaanderen zeker 77.000 extra krachten nodig. Over alle competenties en sectoren heen.”

“Met ons centrum willen we alle betrokken spelers faciliteren”

“Voor elke honderd mensen die de arbeidsmarkt verlaten, stromen er slechts tachtig in. Dat tekort zullen we niet alleen met mensen van bij ons opvullen, daarom moeten we over de grens kijken. Ook naar het verre buitenland.”

De reden voor die steeds nijpender wordende krapte heeft een demografische oorsprong, aangevuld met het feit dat onze West-Vlaamse economie blijft groeien. “Meer werk betekent uiteraard meer handen. Vooral in de voedingssector, mechatronica en blue energy is dat het geval.”

Drie grote pijlers

Grote (internationale) spelers in West-Vlaanderen beseffen intussen dat de zoektocht naar nieuw talent zich ook tot ver buiten België afspeelt. “De sense of urgency is aanwezig”, klinkt het. “Daarom hebben wij een platform gecreëerd dat alle betrokken spelers kan faciliteren.”

Het International House West-Flanders mikt op twee doelgroepen. Enerzijds bedrijven die buitenlandse mensen willen aantrekken, anderzijds mensen van buiten België die hier hun carrière willen komen uitbouwen.”

© Kurt Desplenter

“We werken met drie pijlers. Het International House moet een kenniscentrum over internationale tewerkstelling worden, maar daarnaast ook een volwaardig infocentrum. Vragen over huisvesting, taksen, verzekeringen, gezondheid… tot zelfs banale zaken als wanneer de huisvuilophaling gebeurt. Die willen we allemaal kunnen beantwoorden.”

De instantie wordt ook een dienstencentrum. “We willen socio-culturele activiteiten organiseren om een community op te bouwen. Welkomstevenementen, maandelijkse koffiebezoeken om even te polsen hoe alles loopt, maar ook gegidste stadstochten, afterworks en webinars. Bij ons zullen internationale krachten met álle mogelijke kwesties kunnen aankloppen.”

Meerwaarde bieden

Een dergelijk initiatief bestaat al jaren in Leuven, waar tal van internationale bedrijven en organisaties hun hoofdkwartier hebben, maar Voka is de eerste die een International House op provinciaal niveau uitrolt. “Het draagvlak is meer dan aanwezig”, benadrukken Charlotte en Davy. “Het stadsbestuur van Roeselare, Brugge en Kortrijk gaat met ons in zee, net als multinationals als Unilin en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM, red.).”

Een goed uitgebouwde website moet als portaal fungeren, maar er komen ook zitdagen in de partnersteden. “Ons doel is om zowel bedrijven als werknemers zo goed mogelijk bij te staan en een duidelijke meerwaarde bieden.”

Op woensdag 24 april vindt een eerste fysiek evenement plaats in het Voka-kantoor in Oostkamp. “Een welkomstdrink voor de buitenlandse krachten in regio Brugge. We zijn ervan overtuigd dat het International House West-Flanders een mooie rol kan spelen. Onze provincie heeft enorm veel troeven in huis. Aan ons om die mee in de verf te zetten. Zo willen we ons als een home away from home op de kaart zetten.”

http://www.internationalhousewestflanders.be

The post “Tegen 2030 heet West-Vlaanderen 77.000 extra werknemers nodig”: Voka richt International House West-Flanders op is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Duizenden demonstreren in Frankrijk tegen extreemrechts

Duizenden mensen zijn zondag in Parijs en andere Franse steden de straat op gegaan om te demonstreren tegen de opkomst van extreemrechts, na de uitslag van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Die werden gewonnen door het radicaal-rechtse Rassemblement national (RN) van Marine Le Pen.

Lees meer »

Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning”

De gemeenteraad van Deerlijk zette unaniem het licht op groen voor het masterplan dat tot een herwaardering van het Gaverdomein moet leiden. “We willen het domein nog meer uitspelen als bruisende recreatieve belevingsplek”, verduidelijkt bevoegd schepen Bert Schelfhout.
The post Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Le Pen beschuldigt Macron van “administratieve staatsgreep”: “Hij wil de stem van de kiezers tegenwerken”

De rivaliteit tussen Marine Le Pen (55) van de extreemrechtse partij Rassemblement National (RN) en de Franse president Emmanuel Macron (46) blijft toenemen. In een interview beschuldigde Le Pen de president er eerder vandaag van “een administratieve staatsgreep” voor te bereiden. Volgens de politica wil Macron zo het extreemrechtse beleid verhinderen.

Lees meer »

Een zomer vol met aangename beleving aan de Kust

De toeristische sector aan zee en de tien kustgemeenten presenteren een zomer vol met aangename belevingen. Na een sterke start met ongeveer 650.000 bezoekers blijft ook Triënnale Beaufort een unieke zomertroef voor de Kust.
The post Een zomer vol met aangename beleving aan de Kust appeared first on KW.be.

Lees meer »

Duitse AfD stapt uit ID-fractie

21:34 De Duitse extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) stapt uit de fractie Identiteit en Democratie (ID) in het Europese Parlement. Dat heeft de partij beslist tijdens een congres in Essen…

Lees meer »

De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap”

De passie voor het koken bracht Melanie De Coninck en Griet Opsommer samen. Het resulteerde in een foodtruck en een zomerbar die deze zomer de deuren opent in de Kruisbierboomstraat 9 in Beselare, vanaf vrijdag 5 juli.
The post De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bewoner (26) van huis dat getroffen werd door vuurwerkbom blijft in cel: man ontkent betrokkenheid in cocaïnehandel

De 26-jarige bewoner van het huis in Brugge dat eind februari getroffen werd door een explosie, blijft in de cel. De twintiger werd vorige week opgepakt en wordt ervan verdacht al jarenlang cocaïne te verkopen, al is daar volgens de man niets van aan. “Hij blijft ontkennen”, zegt zijn advocaat Ellen Eneman.
The post Bewoner (26) van huis dat

Lees meer »