Stadsbestuur wil Nationaal Tabaksmuseum aantrekkelijker en actiever maken: “Te weinig beleving en iets te statisch”

Het stadsbestuur wil het Nationaal Tabaksmuseum in de Koestraat in Wervik wat aantrekkelijker en actiever maken. “We hebben een heel mooi museum, maar persoonlijk vind ik dat er geen beleving genoeg is en het er iets te statisch is”, zegt schepen van Toerisme Geert Bossuyt (Vooruit). Vorig jaar waren er 5.705 bezoekers, waarvan 3.991 betalenden. Of zeventig procent.

“2023 was voor het museum een goed jaar”, zegt de schepen. “In februari en maart was het langer gesloten wegens de herinrichting van het onthaal. De tijdelijke tentoonstelling van Ever Meulen was een gesmaakte expo. Van de afgelopen tien jaar was 2023 het derde beste jaar qua bezoekers.”

“De top was in 2019 met de tijdelijke tentoonstelling van ereburger Carll Cneut. We klokten toen af op 8.921 bezoekers. 2015 was het eerste volledig jaar na de vernieuwing en toen kwamen er 6.246 bezoekers. De cijfers zijn niet zo slecht. Het aantal bezoekers is niet extreem veel, maar voor een klein museum is dat redelijk goed.”

Open in 1987

Het Nationaal Tabaksmuseum ging in het oud gedeelte open in 1987. In november vorig jaar was het twintig jaar geleden dat het werd uitgebreid met een nieuwbouw. In 2014 werd het gedeeltelijk vernieuwd en daardoor acht maanden gesloten.

Fractieleider Sanne Vantomme (N-VA) vroeg tijdens een interpellatie op de gemeenteraad welke weg het stadsbestuur de komende jaren wil uitgaan met het Nationaal Tabaksmuseum. Hij vroeg ook naar de bezoekersaantallen. “Tabak en het gebruik ervan zit al een tijdje in de taboesfeer waardoor het niet altijd makkelijk is om mensen aan te trekken om ons museum te bezoeken”, zegt hij.

“We kunnen evenwel niet ontkennen dat de tabaksnijverheid een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis en de welvaart van onze stad. Ook scholen vinden moeilijker en moeilijker de weg naar het museum. Hoe kunnen we dit in de toekomst ombuigen naar een positief verhaal?”

Erfgoed

“Tabak bevindt zich inderdaad al een tijdlang in de taboesfeer, maar het is ons erfgoed”, reageert de bevoegde schepen. “We willen in het museum de rijke geschiedenis van de tabaksteelt schetsen en de bezoekers confronteren met de nieuwe inzichten van tabak en roken. Voor alle duidelijkheid: we sporen niemand aan om te gaan roken. Scholen vinden inderdaad moeilijker en moeilijker de weg naar het Nationaal Tabaksmuseum. We willen in de toekomst pakketten voorzien over landbouwtechnieken, tabakspreventie en mediawijsheid en hoe we het kunnen inpassen in bepaalde leerplannen.”

Volle autobussen van bijvoorbeeld Okra, Neos of de Landelijke Gilde zoals jaren geleden voor groepsbezoeken zijn de laatste jaren een uitzondering geworden. “Groepsbezoeken waren vroeger in de periode voor de pandemie goed voor veertig procent van ons aantal bezoekers, maar dat is nu gehalveerd”, zegt Geert Bossuyt. “We krijgen meer families, vriendengroepen en ook bedrijven over de vloer. Door de twee coronajaren staat het verenigingsleven blijvend onder druk. Een aantal socio-culturele verenigingen liep flink terug, net als hun aantal leden.”

Escaperoom

Een tijdelijke tentoonstelling is er dit jaar niet. Wel voor de allereerste keer, vanaf eind maart tot eind november, een escaperoom in het tweede deel achteraan het museum. “Daarmee hopen we nieuwe groepen te bereiken en de toekomst beter te verzekeren”, aldus Bossuyt. “De uitleg zal ook in het Frans zijn. We willen ons in het museum ook meer focussen op Wallonië en Noord-Frankrijk, daar liggen er zeker nog mogelijkheden. We doen promotionele inspanningen. In het najaar voorzien we een info- en inspiratiedag voor de programmaverantwoordelijken van de autocarbedrijven.”

“Het is niet in Wervik alleen dat het aantal bezoekers daalt, het is ook zo in heel Vlaanderen en misschien in heel het land”, reageert Sanne Vantomme. “We hebben weer leren thuis zijn tijdens corona. Het is goed dat er een visie is naar de toekomst toe. We juichen het initiatief met de escaperoom toe.

The post Stadsbestuur wil Nationaal Tabaksmuseum aantrekkelijker en actiever maken: “Te weinig beleving en iets te statisch” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oplichters slaan toe bij oudere mensen thuis in regio Torhout en doen zich voor als bankmedewerkers

Politiezone Kouter meldt dat ze verschillende aangiftes kreeg van vooral oudere slachtoffers, bij wie thuis een aanzienlijk geldbedrag werd ontfutseld. Woordvoerder Annemie Wittesaele maant aan tot waakzaamheid: “Noch medewerkers van Cardstop noch bankmedewerkers zullen aan huis komen!”
The post Oplichters slaan toe bij oudere mensen thuis in regio Torhout en doen zich voor als bankmedewerkers appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OLYMPISCHE SPELEN. Belgian Cats winnen tweede wedstrijd in oefencampagne – 13 Belgische atleten én Belgian Rockets geselecteerd op basis van world ranking

Parijs maakt zich op voor de dertigste editie van de Olympische Spelen, die plaatsvinden van vrijdag 26 juli tot zondag 11 augustus. In het Belgische kamp heerst de medaillekoorts en ook internationaal staan alle neuzen richting Franse hoofdstad. Volg al het nieuws in aanloop naar de olympiade in onze liveblog hieronder.

Lees meer »

Connie (63) en Paul (60) vonden de ware liefde bij elkaar onder de Spaanse zon: “Het knetterde zo fel dat we niet eens tot in de slaapkamer zijn geraakt”

De tranen schieten Paul in de ogen wanneer hij over zijn Connie vertelt. Hun liefdesverhaal leest dan ook als een sprookje. Ze waren allebei al de middelbare leeftijd gepasseerd toen ze elkaar toevallig tegen het lijf liepen op een feestje waar ze allebei eigenlijk liever niet waren. Maar na die eerste dans lieten ze elkaar nooit meer los. Onze reporter

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: organisatie stelt actieplan voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »

Meerkamper Simon Versavel (Flac Ieper) hoopt op titel in eigen club

Komend weekend kan je in Ieper terecht voor het PK meerkamp. Bij de atleten van Flac Ieper is het onder meer uitkijken naar Simon Versavel (22). Voor Simon is het komend weekend een van de hoogtepunten van het seizoen. “Ik heb er echt naar uitgekeken”, zegt de Zonnebekenaar. “Op het Vlaams kampioenschap begin mei werd ik tweede op de tienkamp

Lees meer »

Oprichter Antwerps modemerk reageert op faillissement: “Mocht ik 50 jaar zijn, ik zou Gigue terugkopen”

Gigue is door het faillissement van Duror Fashion Group het slachtoffer geworden van “te veel management”. Dat zegt oud-designer Jo Wyckmans (79). De oprichter van het merk was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie. In 2017 kwam zijn Gigue in handen van Duror, de groep die modemerk Terre Bleue oprichtte. “Toen zag ik het onheil

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »