Rechter beveelt internering jongeman (26) na drie verkrachtingen: “Kan impact daden niet inschatten”

Een 26-jarige jongeman uit Roeselare moet worden geïnterneerd. Dat is alvast het oordeel van de Kortrijkse strafrechter. S.L. stond terecht voor de verkrachting van drie jonge meisjes. “Hij bood hen telkens eerst cannabis of alcohol aan en stopte niet bij een ‘neen’”, klonk het. Het gevolg van een geestesstoornis, zo wordt nu geoordeeld. De slachtoffers krijgen in totaal zo’n 12.000 euro aan schadevergoedingen.

De eerste feiten dateerden al van 2018. Het toen 17-jarig slachtoffer liep weg uit de instelling waar ze verbleef en kwam bij een vriendin in Roeselare terecht. Daar bestelden ze cannabis bij S.L. Hij kwam langs en toen de vriendin in slaap viel, legde L. zijn ene hand op de mond van het meisje en de andere in haar keel. “Ze was versuft en kon niet meer roepen, er is nooit toestemming geweest”, aldus de advocate van het slachtoffer.

Toen het meisje naar de instelling terugkeerde, konden verwondingen in haar hals opgemerkt worden en werd de politie verwittigd.

‘Neen’

Op 5 september 2020 had S.L. met een 19-jarig Facebookvriendinnetje bij hem thuis afgesproken. Hij bood haar cannabis aan. Daarna keken ze in zijn kamer een film. “Al snel begonnen ze te kussen”, zegt haar advocaat. “Dat vond ook zij geen probleem, maar ze wilde wel dat het daarbij bleef. Maar hij begon haar te betasten. Ze riep telkens: ‘Neen! Stop!’. Maar hij trok daarna haar kledij uit en verkrachtte haar uiteindelijk. Omdat hij sterker was, slaagde ze er niet in om hem van haar af te krijgen. Pas twee weken later vond ze de kracht om te vertellen wat haar overkomen was nadat ze in het ziekenhuis belandde na een paniekaanval.”

Ook een derde meisje met een lichte mentale beperking werd volgens haar door de jongeman verkracht.

Dealer

Tijdens het onderzoek naar de verkrachtingen, werd ook een huiszoeking uitgevoerd. Er werd 647,90 gram cannabis gevonden. “Hij bleek ook in het bezit van 2.550 euro cash geld en tal van luxeproducten zoals handtassen van Philipp Plein, Louis Vuitton en enkele uurwerken van het merk Rolex”, aldus de openbare aanklager. “En dat terwijl hij van een uitkering leefde. In het Roeselaarse stond hij sinds 2017 blijkbaar bekend als cannabis dealer.”

Internering

De jongeman ontkende alle verkrachtingen en zei dat de seks telkens met toestemming gebeurde. Het openbaar ministerie drong aan op zijn internering. Uit een psychiatrisch onderzoek bleek dat hij lijdt aan een geestesstoornis. “Uit dat verslag blijkt inderdaad dat hij al van jongs af aan lijdt aan een cognitieve beperking, zwakzinnigheid, autisme, gebrekkige sociale vaardigheden, egocentrische motieven waarbij hij de impact tegenover iemand anders niet kan inschatten. Hij leed op het moment van de feiten aan een geestesstoornis.”

Tijdens de duur van de internering mag S.L. geen contact hebben met minderjarigen. (LSi)

The post Rechter beveelt internering jongeman (26) na drie verkrachtingen: “Kan impact daden niet inschatten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hypotheekrente op laagste peil in bijna twee jaar

De hypotheekrente in België staat op het laagste niveau in bijna twee jaar. Dat schrijft De Standaard en wordt bevestigd door de rentebarometer van Immotheker/Finotheker, die dagelijks een vergelijking maakt van duizenden hypotheken in België.

Lees meer »

Baskische vreugde én verdriet in eigen streek: Landa mag Vuelta-podium vergeten na dramatische dag, vluchter Berrade wint etappe

Vroege vluchter Urko Berrade heeft de achttiende etappe in de Vuelta gewonnen. De Bask bezorgde Equipo Kern Pharma in eigen streek zo al de derde ritzege. Voor een andere Bask werd het een dramatische dag: Mikel Landa verloor meer dan drie minuten en moet het eindpodium uit z’n hoofd zetten. De kopman van Soudal Quick-Step tuimelde zelfs van vijf naar

Lees meer »

“Blijf inspireren”: Visma-Lease a Bike komt met emotionele boodschap voor Van Aert, die geen breuken overhoudt aan val

Wout van Aert (29) heeft geen breuken opgelopen na zijn val in de Vuelta. Na een crash tegen een rotswand werd hij met een gehavende knie afgevoerd naar het ziekenhuis van Santander. “De diepe wonde vereist intensieve zorg. Wout zal terugreizen naar België om zijn herstel voort te zetten”, meldt zijn ploeg Visma-Lease a Bike, dat op ‘X’ ook met

Lees meer »

LIVE FORMULE 1. Norris is zijn eerste plek meteen kwijt aan ploegmaat Piastri, Verstappen schuift plaatsje op

De Formule 1 zomerstop is achter de rug en na Zandvoort trekken de F1-piloten dit weekend naar het Italiaanse Monza, de thuishaven van Ferrari. Vorige week was Lando Norris (McLaren) duidelijk sneller dan drievoudig wereldkampioen Max Verstappen (Red Bull) en ook dit weekend pakte de Brit uit in de kwalificaties met een nieuwe pole-positie. Verstappen begint pas vanaf positie 7.

Lees meer »

RHIZO Zorgkrachtschool is één van de eerste gsm-vrije scholen in Kortrijk

Je hoort het steeds vaker. Scholen leggen het smartphonegebruik van hun leerlingen aan banden. Ook RHIZO Zorgkrachtschool kiest bewust voor een gsm-vrije omgeving. “We zijn geen politiekorps en willen ook bij onze 747 leerlingen een draagvlak creëren. En dat zien we nu al”, zegt zorgcoördinator Sofie Ongenaert (49). “Er ontstaan bijvoorbeeld meer spontane interacties op de speelplaats.”
The post

Lees meer »

Gilkinet vraagt NMBS om terugschroeven extra treinen te herzien: “Nooit eerder kreeg het spoorbedrijf zoveel middelen”

Ontslagnemend minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) is niet tevreden met de beslissing van de NMBS om de invoering van extra treinverbindingen uit te stellen. Hij waarschuwt dat het spoorbedrijf nu de kans moet grijpen die het recente beheerscontract biedt. Zoniet zou de volgende regering de contracten wel eens kunnen terugschroeven, aldus Gilkinet.

Lees meer »