“Maar liefst 17 procent zonder fietslicht”: resultaten bekend van verkeerscampagne ‘Verplicht Verlicht’

Met de voorbije campagne ‘Verplicht Verlicht’ wou de provincie de zichtbaarheid van fietsers verhogen in de donkere dagen. Uit de resultaten blijkt dat er nog een pak werk aan de winkel is. Uit de fietscontroles blijkt dat bij liefst 17 procent de fietsverlichting niet in orde was.

De campagne “Verplicht Verlicht” in West-Vlaanderen focuste op de zichtbaarheid van fietsers in de donkere dagen. Samen met gemeenten en scholen namen de politiezones in West-Vlaanderen deel aan deze campagne.

Sensibiliseringsfase

De eerste preventieve fase begon op 1 september 2023 met educatie in scholen. Er waren ook technische controles van fietsen in de lagere en secundaire scholen. In totaal werden er 16.609 fietsen gecontroleerd tijdens deze fase.

Van die 16.609 gecontroleerde fietsen bleken er 8.246 niet in orde te zijn. Dat komt overeen met 50 procent. Dit percentage stijgt opnieuw, want in 2022 was dit nog 41 procent. De meest voorkomende inbreuken zijn geen reflectoren aan de wielspaken, geen reflectoren op de spatborden en een ontbrekend of defect fietslicht. Bij liefst 2.794 fietsers was de fietsverlichting niet in orde, goed voor 17 procent van alle gecontroleerde fietsen.

Extra controles

De tweede repressieve fase liep van 16 november 2023 tot 29 februari 2024. Aan alle lokale politiediensten in West-Vlaanderen werd gevraagd extra aandacht te besteden aan het rijden zonder fietslicht door zowel minder- als meerderjarigen. In deze fase werden er 32.555 fietsen gecontroleerd. Dat is het hoogste aantal sinds 2018.

4,7 procent van alle gecontroleerde fietsen bleek niet in orde, waarvan opnieuw het grootste deel problemen had met de fietsverlichting. Bij 1.383 van de 32.555 fietsen, goed voor 4,2 procent, was de fietsverlichting niet in orde. Dat komt overeen met het percentage van vorig jaar.

De resultaten van de politiecontroles: 4,2 procent van de gecontroleerde fietsers reed rond met defecte fietsverlichting. © Provincie West-Vlaanderen

“Er is een dalende trend van het aantal fietsers zonder licht in de tweede fase ten opzichte van de eerste fase. De campagne heeft zeker een effect gehad, maar goede fietsverlichting blijft een probleem. Er is duidelijk nog steeds nood aan technische fietscontroles in zowel lagere als secundaire scholen. Het is ook de bedoeling dat we in de toekomst bij nog meer scholen controles doen”, aldus Yasmine Vanavermaete, verbindingsambtenaar politie bij gouverneur Decaluwé. (LM)

The post “Maar liefst 17 procent zonder fietslicht”: resultaten bekend van verkeerscampagne ‘Verplicht Verlicht’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe koningin van Maori aangeduid

Nga Wai Hono i te Po is benoemd tot de nieuwe koningin van de Maori in Nieuw-Zeeland. De 27-jarige is het jongste kind en de enige dochter van koning Kiingi Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII, die op 30 augustus op 69-jarige leeftijd overleed.

Lees meer »

Richtlijn voor hoge bloeddruk bij risicopatiënten wordt strenger

De Europese vereniging van cardiologen komt met een nieuwe richtlijn voor hoge bloeddruk bij risicopatiënten. Nu beschouwen artsen een bloeddruk van 140 over 90 te hoog, maar bij patiënten met diabetes, overgewicht of mensen die een hartziekte hebben wordt de drempelwaarde om met medicatie te starten verlaagd naar 130 over 80.

Lees meer »

Veurne herdenkt 80 jaar bevrijding: “Gebeurde zonder slag of stoot maar de Duitsers bliezen wel de bruggen op”

In 2024 is het 80 jaar geleden dat de geallieerden Europa bevrijdden van de Duitse bezetting. Dat laat ook Veurne niet onopgemerkt voorbij gaan. Terwijl 6 juni 1944, ook D-Day genoemd, het begin was van die bevrijding, duurde het nog tot 8 september vooraleer de Duitse bezetter uit Veurne verdreven werd.
The post Veurne herdenkt 80 jaar bevrijding: “Gebeurde

Lees meer »

Gruwelijke details komen naar boven in zaak van zwaar mishandeld Nederlands pleegmeisje (10): “Aan stroomdraden vastgebonden in kooi”

In Nederland is donderdag de eerste openbare zitting gestart in een gruwelproces tegen twee pleegouders, die terechtstaan voor zware mishandeling van hun 10-jarige pleegdochter in Vlaardingen. Daar komt het ene na het andere verschrikkelijke detail naar boven over wat Daisy W. (37) en John van den B. (37) met het pleegmeisje zouden hebben gedaan. Ze werd zo erg toegetakeld dat

Lees meer »

Feestelijke opening van Nieuwpoorts Jeugd- en Sportcomplex, gratis belevingsdag op zaterdag

In Nieuwpoort is op vrijdag 6 september het gloednieuwe Jeugd- en Sportcomplex officieel ingehuldigd. Het gebouw zal voortaan de thuishaven worden van de verschillende jeugd- en sportentiteiten van Stad Nieuwpoort en wordt ook de uitvalsbasis van allerhande clubs en verenigingen. Het complex krijgt de naam Jeugd- en SportArena mee. Op zaterdag 7 september kan het brede publiek tijdens een gratis

Lees meer »

Nog steeds een raadsel, was fatale hersenbloeding van Christiane (83) uit Brugge gevolg van fietsongeval?

Bijna een jaar na de feiten is er nog altijd geen duidelijkheid over het dodelijke fietsongeval waarbij Christiane (83) stierf. Een fietsuitje resulteerde in een valpartij en uiteindelijk ook een hersenbloeding, die de tachtiger fataal werd.
The post Nog steeds een raadsel, was fatale hersenbloeding van Christiane (83) uit Brugge gevolg van fietsongeval? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jozef Bekaert wordt 85 en viert 60 jaar priesterschap: “Parochie gedragen door mensen”

Op zondag 15 september viert pastoor Jozef Bekaert uit de Schoolstraat zijn 85ste verjaardag, maar ook zijn 60 jaar priesterschap. Om 10 uur is er een eucharistieviering in de Sint-Amandskerk, waar alle parochianen welkom zijn. De misviering wordt opgeluisterd door het koor ‘Gaudeamus Igitur’ uit Roeselare.
The post Jozef Bekaert wordt 85 en viert 60 jaar priesterschap: “Parochie gedragen

Lees meer »

André en Bernice zijn vijftig jaar gelukkig getrouwd

Op zondag 25 augustus werden André Brugghe en Bernice Vandenbroucke uit de Driepikkelstraat in Ledegem gehuldigd op het gemeentehuis. Het koppel stapte op 16 augustus 1974 in het huwelijksbootje en is inmiddels vijftig jaar getrouwd.
The post André en Bernice zijn vijftig jaar gelukkig getrouwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘Heroïnehoertje’ wordt ‘sekswerker met een overdosis’: waarom auteur Toni Coppers een ‘sensitivity reader’ inschakelt voor zijn thrillers

Toni Coppers (63) brengt zijn eerste drie thrillers opnieuw uit én herschreef ze hier en daar op aangeven van een sensitivity reader, een jonge vrouw van 25 met een master Gender & Diversiteit op zak. Een ‘heroïnehoertje’ is voortaan ‘een sekswerker met een overdosis’, het hoofdpersonage dat ‘tentzeilen’ draagt, wordt een vrouw ‘die gelukkig niet toegeeft aan de dwingelandij van

Lees meer »