Kortrijkse jazzformatie ‘Superior Dance Band’ treedt al 40 jaar op: “Iets wat je graag doet, doe je voort”

De Superior Dance Band, met als thuisbasis Kortrijk, bestaat al sinds 1982 en is tot ver buiten onze regio – zelfs tot geboorteplaats New Orleans – een vaste waarde geworden in de wereld van jazzmuziek. “We speelden reeds samen met grote namen in de New Orleans jazz”, zegt bandleider en medeoprichter Dan Vercruysse (70). Superior Dance Band heeft sedert 15 jaar een vaste thuisbasis in VC Mozaïek. Elke laatste zondag van de maand treden ze er op van 19 tot 22 uur.

Toen de New Orleans muziek vaste voet kreeg in ons land waren de leden van de Superior Dance Band er getuige van hoe pioniers van de jazzmuziek furore maakten met hun aanstekelijke en inspirerende optredens. Nu, meer dan 40 jaar later, zet de Superior Dance Band die traditie verder en is het jazzorkest een vaste waarde geworden in de wereld van New Orleans muziek.

“Wij spelen muziek voor alle gelegenheden, van concerten en recepties tot feestjes en straatanimatie. De Superior Dance Band treedt op in zowel kleine clubs als grote zalen. Met andere woorden, overal waar mensen zijn en iets te beleven valt”, vertelt Dan. “Het is de bedoeling dat onze toehoorders ontspannen en leuke momenten beleven en zeker ook kunnen dansen, want New Orleans muziek is nu eenmaal dansmuziek. Het niveau van onze band wordt ook door grote namen in de New Orleans jazz gewaardeerd. We speelden reeds met mensen zoals Freddie Kolhman, Bill Greenow, Sammy Rimington, Geoff Bull, John Defferary, Freddie Lonzo, Wendell Brunious, Cuff Billett, Dan Pawson, Ken Colyer, Pete Dyer, Orange Kelling, Patrick Artero, Boss Quéraud, Freddie John, Sven Stahlberg, Jon Marks en vele anderen.”

Dan Vercruysse © MD

De Superior Dance Band is een afsplitsing van de Golden River City Jazz Band, gesticht in 1970 in Kortrijk door klarinettist Jean-Jacques Pieters. “Remi Clarysse en ik, samen met nog een paar andere, wilden verder in de traditionele New Orleans jazz. Muziek uit de eerste helft van de 20ste eeuw met veel gevoel, passie en ambiance in plaats van instrumentaal te technisch. Jazzmuziek voor festiviteiten”, vertelt Dan.

Het eerste optreden van het nieuwe orkest was in café De Schinckel in de Rekollettenstraat. Een gekend nachtcafé in Kortrijk waar blijkbaar iedereen naartoe ging als de rest gesloten was. “Vervolgens speelden we om de 14 dagen in restaurant De Geit in Zwevegem, afgewisseld met andere jazzorkesten. Na zeven jaar volgden we uitbater en jazzliefhebber John Deroo naar zijn volgende horecazaak De Duysent Peryckles in de Sint-Jansstraat. Daar speelde de Superior Dance Band twaalf jaar, maandelijks op zondagnamiddag, gevolgd door nog eens zeven jaar in ’t Moriaanshooft wat verderop.”

“We speelden drie keer in de gezellige cafetaria van Mozaïek voor we moesten verhuizen naar de grote zaal wegens plaatsgebrek”

Toen wijlen John Deroo zijn brasserie stopzette voor restaurant De Heeren van Groeninghe – waar het jazzconcept moeilijk inpaste – vroeg hij aan Doris Verlinde van VC Mozaïek op Overleie of de Superior Dance Band daar geen uitvalsbasis kon krijgen, waarmee ze onmiddellijk akkoord ging. “Ons eerste optreden was in maart 2008. Oud-burgemeester Stefaan De Clerck gaf een openingsspeech en moest zich tussen het volk wurmen. We speelden drie keer in de gezellige cafetaria van Mozaïek voor we moesten verhuizen naar de grote zaal wegens plaatsgebrek. In tegenstelling tot horecazaken komen jazzliefhebbers gericht naar hier om te genieten van de muziek.”

Na meer dan 40 jaar heeft de Superior Dance Band al opgetreden in jazzclubs en -festivals over de hele wereld, tot in China. Wekelijks spelen Remi Clarysse, Kurt Vandendriessche, Philippe Desmet, Dan Vercruysse, Rudi Mayaert, Philippe Desmet en Siphan Uprovan op allerlei gelegenheden, waaronder ook huwelijken en begrafenissen. “Iets wat je graag doet, doe je voort. Ik sta ‘s ochtends op met jazz en ga er ‘s avonds mee gaan slapen. De bandleden zijn doordrongen van New Orleans muziek. Het voelt nooit aan als een verplichting.”

“90 procent is improvisatie. We hebben maar een halve blik naar elkaar nodig om bij te sturen”

“We blijven ook evolueren in ons spelen en proberen nieuwe zaken uit. De traditionals keren altijd terug, maar we durven ook andere accenten te leggen afhankelijk van de gelegenheid. Dat is de sterkte van New Orleans jazz, het is geen vast gegeven. 90 procent is improvisatie – we hebben maar een halve blik naar elkaar nodig om bij te sturen – wat het optreden iedere keer anders maakt. Het is echter spijtig dat de laatste jaren vanuit Stad Kortrijk de Superior Dance Band wat verwaarloosd wordt. We zijn nochtans één van de betere jazzorkesten. Ze zouden dit meer moeten promoten. We eisen geen groot podium, maar er is zeker een publiek voor. Ik denk dat de stad niet goed weet wie we zijn.”

The post Kortrijkse jazzformatie ‘Superior Dance Band’ treedt al 40 jaar op: “Iets wat je graag doet, doe je voort” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour verplettert Conservatieven, premier Sunak biedt ontslag aan

Zoals verwacht een politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, wint oppositiepartij Labour nu de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje ook. “Een verpletterende overwinning”, voorspelt de exitpoll van de grote Britse media. De Conservative Party wordt zwaar afgestraft: de partij stevent af op

Lees meer »

Drummer Gino Kesteloot krijgt plekje op Stadslijst voor Kortrijk

Na eerder nieuwe kandidaten uit de horecawereld haalt de Stadslijst voor Kortrijk deze week iemand uit de muzieksector aan boord. Het gaat om Gino Kesteloot, bezieler van Kortrijk Drumt en cultureel ambassadeur van de Guldensporenstad. “Zijn onevenaarbare drive zijn een fantastische aanvulling voor ons Team. Samen geven we er een lap op voor Kortrijk,” aldus lijsttrekker Ruth Vandenberghe.
The

Lees meer »

IN BEELD – Opnames MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide: “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”

Net op het moment dat de Rode Duivels speelden tegen Frankrijk begonnen de opnames van MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide. “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”, zei een artiest backstage tegen ons. En inderdaad, sommigen volgden op hun gsm de voetbalwedstrijd, maar toch was er veel volk tijdens deze opnames. Het begon langzaam,

Lees meer »

Boete dreigt voor artsen die te veel antibiotica voorschrijven

Alle huisartsen die de afgelopen vijf jaar antibiotica hebben voorgeschreven, kregen deze week een brief van de ziekteverzekering (Riziv) in de brievenbus. Daarin staat hoe vaak ze de medicijnen hebben voorgeschreven, en of ze zich daarmee aan de richtlijnen hebben gehouden, zo staat zaterdag in De Standaard.

Lees meer »

Hersenbloeding leidt niet tot verzoening tussen Danny Fabry en zoon: “Kwaad blijven over iets van 30 jaar geleden, dat versta ik niet”

Doorgaans brengt een tragedie mensen opnieuw dichter bij elkaar, maar niet in het geval van Danny Fabry (75) en z’n zoon Danny ‘Junior’ Esseldeurs (48). De twee hebben al ruim drie decennia ruzie, en daar brengt zelfs de ernstige beroerte van Junior geen verandering in. Tot grote wanhoop van z’n moeder Julia. Zij ziet met lede ogen toe hoe haar

Lees meer »

De Plattevissers uit Zwevegem mogen naar WK interclub in Slovenië

De Zwevegemse hengelclub De Plattevissers neemt deel aan het WK Interclub dat van maandag 22 tot en met zondag 28 juli in Slovenië plaatsvindt. Een 15-koppig team zal daar tien dagen aanwezig zijn, onder hen twee Roeselarenaars en één Ardooienaar.
The post De Plattevissers uit Zwevegem mogen naar WK interclub in Slovenië appeared first on KW.be.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

De teleurstelling is groot, niet in het minst bij Jan Vertonghen, wiens ongelukkige owngoal het verdict voor de duivels betekende.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »

Marc Coucke versterkt greep op toeristisch imperium in Durbuy 

Alychlo, het investeringsbedrijf van ondernemer Marc Coucke, heeft de holding boven avonturenpark Adventure Valley en hotel Le Sanglier des Ardennes in Durbuy bijna volledig in handen. Dat maakt het bedrijf zelf bekend. Coucke investeerde de voorbije jaren samen met Bart Maerten en chef Wout Bru al meer dan 100 miljoen euro in het Luxemburgse dorp Durbuy. Via Alychlo koopt Coucke

Lees meer »