Fernand Vanderplancke ontwerpt nieuwe trofee voor winnaars Classic Brugge – De Panne

Voor de 31ste keer bedacht kunstenaar Fernand Vanderplancke een nieuw ontwerp voor de trofeeën die worden uitgereikt op de jaarlijkse wielerklassieker Classic Brugge – De Panne in maart.

Op woensdag 20 en donderdag 21 maart is het zover. De ‘crème de la crème’ van de koerswereld zal weer en wind trotseren in de Classic Brugge – De Panne om als eerste over de eindmeet te rijden in De Panne. Op woensdag is het de beurt aan de dames, op donderdag aan de heren. Naar jaarlijkse traditie kwam kunstenaar Fernand Vanderplancke persoonlijk de twee nieuwe trofeeën overhandigen voor de winnaars van zowel de mannen- als vrouwenwedstrijd.

Zoals altijd worden de winnaars van deze wielerklassieker beloond met een abstract beeldhouwwerk dat een renner of renster voorstelt. Het is een combinatie van koper, brons en tin. Hoewel er voor de 31ste keer werd aangeklopt bij Fernand Vanderplancke om nieuwe trofeeën te maken, slaagt de kunstenaar er toch in om elk jaar een nieuwe creatie te ontwerpen die zich onderscheidt van de vorige. Vanderplancke koos deze keer voor een ontwerp dat groter en strakker is. De typische sprint op het einde van de wedstrijd zit ook symbolisch verwerkt in de trofee die energie en spanning uitstraalt. En het resultaat mag er zijn.

“Het schetsen, beeldhouwen, lassen en gieten van de twee kunstwerken heeft een zestal maanden in beslag genomen”, vertelt Fernand. “Er zit spanning en liefde in de koers. Dat menselijke zit ook verwerkt in de trofeeën. Ook zie je er snelheid in, wat verwijst naar de sprint die je altijd in De Panne mag verwachten.”

“Opnieuw prachtige kunstwerken als trofee voor de winnaars voor de Classic van de hand van Fernand Vanderplancke, die beslist bovenop het dressoir van de winnaars zullen terechtkomen”, zegt burgemeester Bram Degrieck. “Ik kijk ernaar uit ze te kunnen overhandigen aan de winnaars van onze mooie koers.”

“Kunst en sport kunnen samengaan. Dit wordt opnieuw bewezen door het prachtige bronzen kunstwerk van Fernand Vanderplancke”, voegt Schepen van Sport Stéphane Buyens toe. “Dit is zoals steeds een extra motivatie om een laatste ‘greintje’ power uit de renner zijn lijf te jagen om de oppergaai te veroveren. En dus ook deze unieke trofee. Dat de beste hem moge winnen.”

The post Fernand Vanderplancke ontwerpt nieuwe trofee voor winnaars Classic Brugge – De Panne is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Eto’o heeft in principe niets te zeggen over mij”: Marc Brys praat voor het eerst uitgebreid over de hetze rond z’n aanstelling

“Als je iedereen moet geloven, heeft Eto’o me vier keer ontslagen.” En toch staat Marc Brys (62) nog aan het roer van de Kameroense nationale ploeg. Voor het eerst sinds hij de heksenketel van Yaoundé – en alle rellen daar aanwezig – even achter zich heeft gelaten, neemt de bondscoach het woord. “Vanaf dag één had ik een bewaker bij

Lees meer »

LIVE. Extreemrechts Rassemblement National van jonge kandidaat-premier Jordan Bardella op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Zal premier van alle Fransen zijn”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond. Het gaat nog wel om schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen.

Lees meer »

Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer hetzelfde”

Wie de Leiebrug tussen Sint-Eloois-Vijve en Sint-Baafs-Vijve overrijdt, landt als het ware in de Q8-shop van Lindsay Nicque en Jurgen Anno. De zaak werd onlangs grondig verbouwd en heringericht en biedt naast een Delhaize ook onderdak aan een Panos en een koffiehoek van Starbucks.
The post Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer

Lees meer »

Hoeveel betaal je deze zomer voor een huurappartement aan zee? “Een volledige week hier is goedkoper dan 5 nachten Knokke”

Een appartement huren aan de Belgische kust is deze zomer gemiddeld zes procent duurder dan vorig jaar. Hoeveel moet je inmiddels rekenen voor een week aan zee? En waarom werden enkele populaire kustgemeenten fors duurder? Het meest betaal je weinig verrassend in Knokke. Maar in deze pittoreske badplaats ligt de weekprijs volgens de Kustbarometer van Dewaele Vastgoed en HUSWELL liefst

Lees meer »

Martine (61) zet knijtenstrijd voort via vredegerecht: “We zijn door de plaag zelfs verhuisd met onze zaak”

Martine De Pauw (61) uit Schellebelle, bij Wichelen, stapt naar het vredegerecht na de aanhoudende knijtenplaag in de omgeving van haar woning vlak bij de Schelde. Precies een jaar geleden overwoog de vrouw al juridische stappen, maar de Vlaamse Waterweg beloofde toen maatregelen te nemen. “Ik gaf hen het voordeel van de twijfel, maar het is nog altijd niet verbeterd”,

Lees meer »

Elk jaar 200 boetes voor mensen die kijkfiles vormen: “Na mijn ongeval zag ik mensen filmen, dat is echt ranzig”

Elk jaar krijgen gemiddeld 200 mensen een boete voor ‘abnormaal traag rijden’ in het verkeer, 600 boetes worden uitgeschreven voor ‘gevaarlijk rijgedrag’. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie over de kijkfiles in ons land. Radio2-presentator Xavier Taveirne was enkele jaren geleden betrokken bij een verkeersongeval: "Toen ik uit de auto stapte, zag ik overal mensen stilstaan om te

Lees meer »