Beaufort in Koksijde toont permanent kunstwerk van naakte vrouw met haring

Wie over het strand van Sint-André in Oostduinkerke wandelde, kon al een eerste blik werpen op een nieuw permanent kunstwerk, genaamd The Herring. Het vijf meter hoge beeld van een naakte vrouw met een haring is geplaatst op een locatie met een historische betekenis.

Koksijde neemt ook dit jaar deel aan Beaufort, dat plaatsvindt van 27 maart tot 3 november. Het officiële startschot moet nog gegeven worden, maar toch springen in het straatbeeld al enkele werken in het oog. Op het strand van Sint-André kon men al een eerste blik werpen op een nieuw kunstwerk. In tegenstelling tot andere werken voor Triënnale Beaufort is het kunstwerk van Johan Creten permanent.

Haring als cruciale voedselbron

De kunstenaar uit Sint-Truiden woont en werkt in Parijs. Zijn kunstwerk The Herring toont een indrukwekkend groot beeld van een naakte vrouw, die een haring vasthoudt ter hoogte van haar middel. Het beeld is bewust geplaatst op een locatie met een historische betekenis.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit de plek waar haring uit de zee gehaald werd, een cruciale voedselbron voor de lokale bevolking om de honger te stillen. Het werk is vijf meter hoog, gemaakt uit brons en heeft een gewicht van 1.500 kilogram.

De totale productie- en materiaalkosten van 250.000 euro worden gelijk verdeeld, waarbij de gemeente de ene helft voor haar rekening neemt en Westtoer samen met het Beaufort-team de andere helft financiert.

Pionier

Johan Creten wordt beschouwd als een pionier in de heropleving van de autonome kleikunst sinds de jaren 1980. Hij was de eerste Belg die tijdens zijn leven exposeerde in het Louvre in Parijs. De onderwerpen van zijn keramische en bronzen sculpturen lopen uiteen van imposante vogels en vreeswekkende inktvissen tot monumentale vleermuizen.

Hun rijke symbolische lading is nooit eenduidig en slingert heen en weer tussen verleiding en vrees, kracht en kwetsbaarheid, het sacrale en het demonische. Maar niet alleen zijn dierenrijk lijkt een onrustwekkende vreemdheid uit te stralen. Ook de menselijke figuren ademen een wereld vol poëzie, lyriek en grandeur. (DM)

The post Beaufort in Koksijde toont permanent kunstwerk van naakte vrouw met haring is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vrouw (24) mag dag na fataal ongeval ziekenhuis verlaten maar sterft paar uur later thuis: autopsie moet meer duidelijkheid brengen

Een 24-jarige vrouw uit Turnhout is zondagnamiddag overleden in haar woning. De avond ervoor was ze nog betrokken bij een aanrijding in het Nederlandse Baarle-Nassau. Daarbij had een 41-jarige vrouw uit Minderhout het leven gelaten. Het gerecht laat een autopsie uitvoeren om de precieze doodsoorzaak van het slachtoffer te achterhalen.

Lees meer »

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills

Tijdens het schooljaar namen verschillende secundaire houtscholen uit Oost- en West-Vlaanderen deel aan Wood Skills. Daar konden de scholen een project indienen en dit werd voorgesteld tijdens het slotevenement in Waregem. Ook ’t Saam Campus Cardijn nam deel met twee verschillende klassen.
The post ’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills appeared first on KW.be.

Lees meer »

Robot of een echte vrouw? Restaurantgangers kunnen ogen niet geloven wanneer hun eten opgediend wordt

Er wordt hard gewerkt aan technieken om robots er realistischer uit te laten zien, maar in China denken sommige restaurantgangers dat ze al door een hoogtechnologische machine worden bediend. In een restaurant in Chongqing gebruikt eigenaar Li namelijk haar passie voor dansen – en dan voornamelijk streetdance – om zich voort te bewegen als een robot. En daar is ze

Lees meer »

Brandweer haalt gecrasht sportvliegtuigje weg, buurtbewoners reageren geschrokken: “Ik zag het neerstorten”

In de omgeving van de Heidestraat in Hasselt is de brandweer Zuid-West Limburg aanwezig op de plek waar gisteren een vliegtuigje neerstortte. Daarbij liet een inzittende het leven, de piloot moest met zware verwondingen naar het ziekenhuis. De nabestaanden van het slachtoffer bezochten zaterdag de plaats van het ongeval. Vanmiddag werken de hulpdiensten verder aan de berging van het wrak.

Lees meer »

Ook tweede concertdag Rammstein verliep vlot: “Het zomerseizoen in Oostende is officieel ingezet”

De politie van Oostende blikt zeer tevreden terug op twee Rammstein concerten dat ook vrijdag 47.500 bezoekers verwelkomde. Met kleine bijsturingen in de signalisatie, verliep het verkeer nog vlotter dan tijdens de eerste dag.
The post Ook tweede concertdag Rammstein verliep vlot: “Het zomerseizoen in Oostende is officieel ingezet” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waterplezier op en langs de Leie voor het hele gezin

Op zondag 30 juni vindt Leieleute plaats aan de Lauwebrug in Wevelgem. Je beleeft er een fijne zomerdag met tal van leuke (gezins)activiteiten op en langs de Leie. Vanaf 9.30 uur is het mogelijk om te starten met een kajak-, sup- of pedalotocht richting Menen. Vanaf 11 uur zijn er doorlopend gratis kinderactiviteiten zoals een
The post Waterplezier op

Lees meer »