Barvelo brengt Sint-Barbara terug: pop-upbar van Gent-Wevelgem blijft tot eind september

Vele jaren lang was café Sint-Barbara ‘the place to be’ tijdens Gent-Wevelgem. Op een boogscheut van de aankomst. Op donderdag 21 maart opent pop-upcafé Barvelo er de deuren. Niet enkel voor Gent-Wevelgem, maar om er tot eind september de grote sportevenementen van de zomer op groot scherm te vertonen.

Frituur-café Sint-Barbara in de Vanackerestraat staat sinds september 2022 leeg. Nadat uitbaatster Liliane Huysentruyt was overleden, sloot het café de deuren en werd het ondertussen ook verkocht, niet met de bedoeling om het café te heropenen. Toch zullen er binnen twee weken weer pintjes en ander fris getapt worden. Onder de naam Barvelo komt er een pop-upcafé. Met de rijke sportzomer die eraan komt, wordt het de uitgelezen plaats om de grote sportevenementen te volgen op groot scherm en in goed gezelschap.

Meer werk dan gedacht

“Het was eigenlijk Bjorn zijn idee”, zegt Hendrik Masselis. “We kennen de nieuwe eigenaars die Sint-Barbara gekocht hebben redelijk goed. (lacht) Toen Bjorn voorstelde om het café even te heropenen met Gent-Wevelgem, was ik meteen gewonnen voor het idee. We kwamen polshoogte nemen en stelden vast dat het wel een heropfrissing mocht krijgen. Bjorn en zijn vader Jacques, die schilder was, hebben het interieur onder handen genomen. “Een maand geleden zijn we begonnen”, vertelt Bjorn Vercaemere. “Er kroop toch wat meer werk in dan gedacht, toen we het papier van de muren verwijderden bleek dat ook de muren dienden opgelapt te worden.”

“Aanvankelijk was het de bedoeling enkel vier dagen rond Gent-Wevelgem open te houden”, vervolgt Hendrik. “Toen we begonnen te schilderen en meubels te zoeken, bleek al snel dat het zonde zou zijn om het pop-upcafé weer te sluiten na Gent-Wevelgem. Dat was ook de mening van mijn broer Wouter, die mede-eigenaar is. We nemen er bijgevolg de zomer bij. Je kan in Barvelo dus ook terecht voor de Tour van Remco, het Europees kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen. Tot eind september, dus ook nog met de braderie.”

Boterhammen

Hoewel het een heuse sportbar wordt, zal in de inrichting vooral de fiets prominent aanwezig zijn. Onder meer enkele banners van oud-winnaars die fotograaf Hendrik zelf nog nam. Van Nico Mattan, Tom Boonen en Wout Van Aert. Het café zal tot september telkens open zijn ‘s avonds op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. En met de markt op woensdagmorgen. De opening van Barvelo is op donderdag 21 maart.

“Wanneer precies kunnen we nu nog niet zeggen”, lacht Bjorn. “Wanneer we klaar zijn! Die dag komen ze nog de stoelen en tafels leveren. Maar die donderdag kan je al even de sfeer komen opsnuiven. Op vrijdag tonen we de E3-prijs in Harelbeke en organiseren we een after-work. We zorgen onder meer voor boterhammen met gehakt. Wie van zijn werk komt, zal geen honger lijden.”

Dj Medaase

Het weekend van Gent-Wevelgem kondigt zich druk aan, in Barvelo. Op zaterdag is er de cyclo. Het café ligt ideaal voor de wielertoeristen die willen uitblazen van de tocht. Zondag wordt het ongetwijfeld heel druk, als ’s avonds de drukte rond de aankomst wat weggeëbd is, staan achtereenvolgens dj Medaase, ook te zien en te horen op Tomorrowland, en dj Mario klaar. Ook dan is de ingang gratis.

In de naam barvelo zit ongewild een verwijzing naar het vroegere café Sint-Barbara. Los daarvan is alvast één iemand heel gelukkig dat het café opnieuw de deuren opent, al is het maar voor enkele maanden, en dat is de vroegere uitbater Jean-Pierre Lemant die er 49 jaar de dienst uitmaakte. “Toen ik het hoorde, was ik echt blij”, vertelt Jean-Pierre. “Ik ben al even langs geweest. Natuurlijk krijgt het een opfrissing. Een likje verf en het zal wel allemaal een beetje anders zijn. Dat is normaal, met Gent-Wevelgem kom ik zeker eens de sfeer opsnuiven, al zal het dan van de andere kant van de toog zijn.”

The post Barvelo brengt Sint-Barbara terug: pop-upbar van Gent-Wevelgem blijft tot eind september is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Elise (29) opent kleurrijke studio wink: “Ik hoop het Overbekeplein wat leven in te blazen”

Sinds Sinksen opende Elise Van Hoecke (29) haar eerste fysieke winkel onder de naam ‘studio wink’. Je vindt er kleurrijke interieurdecoratie, designitems met een knipoog en opvallende artikelen in samenwerking met lokale ontwerpers. “Zo breng je niet alleen extra inspiratie en kleur in huis, maar steun je ook (startende) creatievelingen.”
The post Elise (29) opent kleurrijke studio wink: “Ik

Lees meer »

Wervik sluit grensovergang tijdens en na wedstrijd van Rode Duivels tegen Frankrijk: “Vernielingen ten allen tijd vermijden

Burgemeester van Wervik Youro Casier (Vooruit) laat niks aan het toeval over. Zo komt er op de grensbrug opnieuw een container. Dit naar aanleiding van de wedstrijd van onze Rode Duivels tegen Frankrijk in de achtste finales op het EK voetbal in Duitsland komende maandag. Ook tijdens het WK in 2018 werd dit gedaan bij de wedstrijd tussen België en

Lees meer »

Vierde editie van Soirée Congé wordt nog groter: “Lounge en dansterrein worden uitgebreid”

Op vrijdag 12 juli vindt in Pittem de vierde editie van Soirée Congé plaats, op de vertrouwde locatie van DelmoFarm in de Meulebekestraat. Met een aantal nieuwigheden wil de organisatie nog meer mensen een spetterende avond bezorgen.
The post Vierde editie van Soirée Congé wordt nog groter: “Lounge en dansterrein worden uitgebreid” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Duizenden demonstreren in Frankrijk tegen extreemrechts

Duizenden mensen zijn zondag in Parijs en andere Franse steden de straat op gegaan om te demonstreren tegen de opkomst van extreemrechts, na de uitslag van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Die werden gewonnen door het radicaal-rechtse Rassemblement national (RN) van Marine Le Pen.

Lees meer »

Jacques Vermeire vindt zichzelf niet verbrand door ‘F.C. De Kampioenen’, anderen wel: “Dankzij DDT sta ik nog steeds voor volle zalen”

Met de herhalingen van ‘F.C. De Kampioenen’, ‘Verschoten & Zoon’ en ‘Hallo K3′ is Jacques Vermeire (73) alomtegenwoordig op televisie. “Het is denk ik de achtste keer dat ‘De Kampioenen’ opnieuw starten, maar kan je geloven dat ik zelf zit te wachten tot het begint na ‘Het Journaal’?”, lacht de man die gestalte gaf aan DDT. “Sommige acteurs voelen zich

Lees meer »

Waarom eigenlijk niemand wil winnen in Frankrijk

Forse toespraken, gisteravond bij onze zuiderburen. Iedereen lijkt klaar om eraan te beginnen. Op het eerste gezicht toch. In werkelijkheid was dit alles politiek theater. In het geval van de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon en president Emmanuel Macron zelfs een verregaande vorm van cynisme. Dit is de reden waarom.

Lees meer »

Vlaams Parlement moet op eerste zitting al meteen beslissen over geldigheid van verkiezingen: hoe gaat dat in zijn werk? 

Een drukke agenda op de eerste zitting van het Vlaams Parlement vandaag met een eedaflegging van alle parlementsleden en de verkiezing van een nieuwe voorzitter. Maar het meest opvallende agendapunt: beslissen of de verkiezingsuitslag in Brussel voor het Vlaams Parlement geldig is. Verschillende experten vinden het "problematisch" en "ongepast" dat de parlementen nog steeds de geldigheid van de verkiezingen kunnen

Lees meer »

Boerderij ’t Moereveld in Torhout is niet zomaar een hoeve: “Het best verkochte ijs? Zonder twijfel vanille!”

Een boerderij die in de zomer het gewone hoeveleven overstijgt? Daar is de Torhoutse IJsboerderij ’t Moereveld een schoolvoorbeeld van. Met, naast 120 melkkoeien en ook akkerbouw, 30 verschillende smaken zelfbereid ijs en een ruim ijssalon met terras. “De zaken lopen zó goed, dat ik de vraag naar ijs bijna niet kan volgen”, zegt ‘ijsboerin’ Cindy Vandevoorde.
The post

Lees meer »

Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?”

Karl Vannieuwkerke schrijft deze week een brief naar Domenico Tedesco, de bondscoach van de Rode Duivels die maandag zonder pardon uit het EK werden gekegeld. Domenico mag altijd antwoorden: [email protected].
The post Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?” appeared first on KW.be.

Lees meer »