Appartementsgebouw in Knokke-Heist onbewoonbaar na brand, brasserie blijft grotendeels gespaard

Het appartementsgebouw op de Zeedijk van Heist waar dinsdagnacht brand uitbrak, is door burgemeester Jan Morbee (GBL) onbewoonbaar verklaard. Elektriciteit is er niet meer en er is ook heel wat rookschade. Zo’n 29 mensen moeten wellicht weken- of zelfs maandenlang elders onderdak zoeken. Twaalf mensen moesten naar het ziekenhuis. Het bekende restaurant Schildia onderaan het gebouw bleef als bij wonder grotendeels gevrijwaard. Al is ook daar schade. “Er zat amper één muur tussen de brandhaard en het restaurant”, zegt uitbater Patrick De Breuker.

Het is dinsdagnacht even voor 2 uur wanneer de bewoners van het flatgebouw op de Zeedijk in Heist worden opgeschrikt door het automatisch brandalarm. Al snel blijkt de situatie ernstig te zijn. Op de benedenverdieping had een elektriciteitskast vuur gevat en de rook verspreidde zich daarop door het volledige gebouw. Omdat op de vierde verdieping enkele ramen en deuren open stonden, werd de rook via de trappenhal die richting uitgezogen. De hulpdiensten snelden ter plaatse en besloten meteen het volledige gebouw te ontruimen. Onder andere via ladderwagens werden bewoners van bovenliggende verdiepingen geëvacueerd.

“Dat gebeurde allemaal zeer snel en vlot”, zegt burgemeester Jan Morbee (GBL). “De hulpdiensten deden ter plaatse de eerste medische check-up. Uiteindelijk moesten een twaalftal mensen ter controle overgebracht worden naar het ziekenhuis omdat ze teveel rook inademden. Het merendeel kon daar vrijwel meteen terug vertrekken. Enkel twee kindjes moesten nog wat langer blijven ter nazicht.”

Ramen en deuren gesloten houden

Woensdagochtend werd de schade aan het getroffen gebouw pas helemaal duidelijk. Vooral de indringende brandgeur was duidelijk merkbaar en dat is zo het geval in het volledige gebouw. Wat opvalt: op de vierde verdiepingen is aan één bepaald appartement de buitenkant zwartgeblakerd. Dat komt omdat de persoon bij het verlaten van zijn woonst de ramen en deuren in een reflex open zette. “We roepen onze inwoners nogmaals op om bij een brand altijd ramen en deuren gesloten te houden”, aldus de burgemeester.

De gemeente Knokke-Heist heeft bij dergelijke situaties een noodplan klaar om getroffen bewoners te helpen met onderdak. Al bleek dat dinsdagnacht niet nodig. Een lokaal immokantoor stelde meteen zélf voor om leegstaande vakantiewoningen ter beschikking te stellen van de slachtoffers zodat ze dichtbij de nacht konden doorbrengen. Al zullen de bewoners wellicht weken- of zelfs maandenlang elders moeten slapen. “We hebben het gebouw onbewoonbaar laten verklaren gelet op de vele rookschade én het feit dat er niks van elektriciteit is. De brand zelf ontstond accidenteel aan de elektriciteitskast.”

In de loop van woensdagochtend kwamen enkele bewoners een kijkje nemen. Zij kunnen indien gewenst wel spullen ophalen, maar in het gebouw verblijven is dus geen optie.

Ook getroffen door de brand is het bekende restaurant Schildia. De zaak is gevestigd onderaan het appartementsgebouw en bleef als bij wonder grotendeels gevrijwaard. Al is er toch wel wat schade. “Het kon allemaal nog véél erger afgelopen zijn. Gelukkig is de brandhaard snel opgemerkt”, zegt uitbater Patrick De Breuker, wiens moeder in het gebouw woont. “Er zat slechts één muur tussen ons restaurant en de elektriciteitskast in kwestie. In de zaak hangt momenteel een brandgeur, maar ons ‘geluk’ is dat we naar elektriciteit toe grotendeels op een ander circuit zitten dan de rest van het gebouw. We gaan nu een elektricien vragen om te kijken wat mogelijk is voor de rest. Zonder tegenslag en met toestemming van gemeente en brandweer hopen we dit weekend weer de deuren te openen en klanten te ontvangen.” (MM)

The post Appartementsgebouw in Knokke-Heist onbewoonbaar na brand, brasserie blijft grotendeels gespaard is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Robot of een echte vrouw? Restaurantgangers kunnen ogen niet geloven wanneer hun eten opgediend wordt

Er wordt hard gewerkt aan technieken om robots er realistischer uit te laten zien, maar in China denken sommige restaurantgangers dat ze al door een hoogtechnologische machine worden bediend. In een restaurant in Chongqing gebruikt eigenaar Li namelijk haar passie voor dansen – en dan voornamelijk streetdance – om zich voort te bewegen als een robot. En daar is ze

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »

Boerderij ’t Moereveld in Torhout is niet zomaar een hoeve: “Het best verkochte ijs? Zonder twijfel vanille!”

Een boerderij die in de zomer het gewone hoeveleven overstijgt? Daar is de Torhoutse IJsboerderij ’t Moereveld een schoolvoorbeeld van. Met, naast 120 melkkoeien en ook akkerbouw, 30 verschillende smaken zelfbereid ijs en een ruim ijssalon met terras. “De zaken lopen zó goed, dat ik de vraag naar ijs bijna niet kan volgen”, zegt ‘ijsboerin’ Cindy Vandevoorde.
The post

Lees meer »

Paus keurt heiligverklaring van ‘God’s influencer’ Carlo Acutis (15) goed

Carlo Acutis, een Brits-Italiaanse tiener die de bijnaam ‘God’s influencer’ kreeg, zal heilig worden verklaard. Die beslissing is gisteren genomen op een bijeenkomst van paus Franciscus en het college van kardinalen. Acutis overleed in 2006 op zijn 15e aan kanker. Hij gebruikte het internet om zijn geloof te verspreiden en was erg populair. Er zijn ook 2 wonderen aan hem

Lees meer »

Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf opgepakt: “Dit is hallucinant”

In het strafonderzoek naar de fraude bij het magistratenexamen van januari hebben speurders van de Brusselse federale politie één van de twee klokkenluiders in het dossier opgepakt. De advocaat werd vrijdagochtend door drie agenten van zijn vrijheid beroofd en de hele voormiddag verhoord. “Dit is hallucinant” zegt zijn raadsman.
The post Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf

Lees meer »

Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs

Team Boshoek organiseerde een geslaagde wandeling langs enkele merkwaardige plaatsen in de buurt. Het initiatief werd in goede banen geleid door Danny Debaere, Ann Schellaert, Luc Dewaele, Magda Vanneste en Ruth Schoutetens.
The post Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs appeared first on KW.be.

Lees meer »

Grote banken in de Verenigde Staten doorstaan stresstest van centrale bank

De grootste Amerikaanse banken zijn volgens de Federal Reserve nog steeds bestand tegen een zware economische en financiële crisis. De centrale bank van de Verenigde Staten maakte de resultaten van de jaarlijkse stresstest woensdag bekend. De verliezen die de kredietverstrekkers zouden lijden waren bij de test dit jaar wel groter dan vorig jaar, verklaarde vicevoorzitter voor bankentoezicht Michael Barr.

Lees meer »

‘Team Stadhuis’ verklapt de favoriete plekjes: van publiek toegankelijke binnentuin tot de zolder van het belfort

Tot op het allerlaatste moment legden zowat 180 werklui de laatste hand aan het stadhuis. Wij lieten enkele mensen die de voorbije twee jaar van dichtbij betrokken waren bij de realisatie van de (ver)nieuwbouw hun favoriete plekje aanduiden.
The post ‘Team Stadhuis’ verklapt de favoriete plekjes: van publiek toegankelijke binnentuin tot de zolder van het belfort appeared first on

Lees meer »

Politie pakt 3 mannen op voor drugsfeiten aan KBC Overijse

De politie heeft maandag 3 mannen opgepakt voor drugsgerelateerde feiten rond het KBC kantoor in het centrum van Overijse. 1 van de 3 werd meteen na ondervraging vrijgelaten, 1 man moet vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen. De 3e verdachte, een minderjarige, moet voor de Franstalige jeugdrechter verschijnen.

Lees meer »