Anneke en Jacqueline verkopen tweedehands spullen voor het goede doel: “Het zit ons in de genen”

Twee sterke dames met het hart op de juiste plek, velen zullen daar Anneke Bucket (53) en Jacqueline Ongena (75) uit Lauwe in herkennen. Hulpbehoevende mensen een handje helpen is hét motto van deze hartsvriendinnen. “We zijn een houvast voor veel mensen, en dat doet deugd.”

Met de verkoop van tweedehands spullen doneren deze barmhartige samaritanen met veel plezier welgekomen steun aan al wie daar nood aan heeft. “Mijn garage staat intussen bomvol met spullen om te verkopen”, lacht Anneke. Wat begon bij Anneke als een lichte interesse in rommelmarkten werd via haar buurvrouw Jacqueline al snel meer dan dat. “Ik heb meer dan twintig jaar op allerlei rommelmarkten gestaan. Toen Anneke op een dag met mij meeging, kreeg ze ook de smaak te pakken”, aldus Jacqueline. “En net toen het leuk begon te worden, kwam corona en was de leute er al direct weer af”, lacht Anneke.

Sociaal project

Gelukkig kreeg in die periode hun sociaal ondersteunend project ook stilaan vorm. “Tijdens een kunstactie mochten we allen een kunstwerkje plaatsen aan het venster. Al snel kwamen mensen vragen of ze het ook mochten kopen. Na de coronacrisis begonnen we stilaan allerlei spullen te verzamelen om te pas en te onpas op de oprit uit te stallen”, vertelt Jacqueline. “Het was ons al snel duidelijk dat we alles aan een prikje zouden aanbieden aan mensen die het niet breed hebben. En de opbrengst gebruikten we om iets voor het goede doel te doen”, vult Anneke aan.

Dit graag geziene duo werd dan ook snel bestookt met vele spulletjes die de mensen in de buurt met plezier wilden schenken. “We hebben inderdaad veel contact met mensen. Ze bellen ons regelmatig op als ze iets liggen hebben. Het gebeurt vaak als ik thuiskom dat er een goed gevulde spullenzak aan mijn klink bengelt”, lacht Anneke.

Engagement

Als kapster had Anneke veel sociale contacten, Jacqueline heeft jaren in de verkoop gewerkt. “Mensen een helpende hand reiken zit blijkbaar in ons bloed. Ik heb ook lang kaarten getrokken om mensen te helpen, gratis zelfs”, weet Jacqueline. “Ik heb het thuis met de paplepel mee gekregen. Het sociale engagement zit in mijngenen”, aldus Anneke.

Doneren

Veel spullen worden al bijna gratis meegegeven, maar sommigen krijgen het ook echt gratis mee. “Toen het huis van een vriend was afgebrand hebben we hem onmiddellijk geholpen door kleding en kleine spulletjes te schenken”, zegt Anneke. “We geven ook heel veel gratis mee aan mensen die bijvoorbeeld in schuldbemiddeling zitten of na een moeilijke scheiding niet veel meer hebben. We doneren ook vaak aan allerhande vrijwilligersinstanties. De voorkeur gaat steeds naar mensen die het broodnodig hebben”, aldus Jacqueline.

“We maken ook soep voor mensen, vooral mijn unieke bananensoep doet het goed”

De garage lijkt stilaan een beetje op een rommelmarkt. “Als het mooi weer is zetten we vaak onze garagedeur open en zitten we gezellig op de oprit met een koffietje te keuvelen. We hebben geen vaste dagen hoor, we zijn tenslotte geen winkel”, aldus Jacqueline. “En als we buiten zitten, plaatsen we telkens een extra stoel zodat iedereen bij ons ook een babbeltje kan slaan. Eens goed je hart luchten is ook een noodzaak voor een beter leven”, weet Anneke.

Bananensoep

De weinige opbrengst van de verkoop wordt ook weer omgezet in extra steun voor de behoeftige medemens. “We kopen er groenten mee om lekkere soep of hutsepot te maken die we dan bij die mensen gaan leveren. En blijkbaar met succes, want ze vragen er telkens weer om. Vooral mijn unieke bananensoep blijkt een bestseller”, lacht Anneke.

Veel reclame hoeven de dames niet te maken, want iedereen vindt met groot gemak de weg tot hier. “Een beetje op Facebook, maar het is vooral mond-tot-mondreclame. Het is te lastig geworden om nog de rommelmarkten af te schuimen, dus organiseren we dan maar onze eigen markt, dicht bij huis. Op deze manier zijn we voor velen ook een sociaal aanspreekpunt”, zegt Jacqueline.

“We zijn een houvast voor veel mensen. Het doet ons deugd om een helpende hand te zijn, zo verwarmen we hen niet alleen met soep maar ook met de liefde voor onze naasten”, besluit Anneke.

The post Anneke en Jacqueline verkopen tweedehands spullen voor het goede doel: “Het zit ons in de genen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Russisch oliedepot in brand na Oekraïense droneaanval – Zelensky tekent veiligheidsakkoorden met EU, Estland en Litouwen

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky heeft donderdag in Brussel drie veiligheidsakkoorden ondertekend, waaronder een met de Europese Unie. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Armoedevereniging Wieder verhuist na achttien jaar naar de Oostmeers in Brugge

Na 18 jaar van warmte, verbinding en gezamenlijke strijd tegen armoede, verlaat vzw Wieder noodgedwongen haar vertrouwde locatie aan Rozendal 3 in Brugge. “Het nieuwe onderkomen, gelegen aan Oostmeers 105, markeert niet alleen een fysieke verhuizing, maar ook het begin van een nieuw hoofdstuk in onze missie om structurele armoede aan te pakken”, zegt coördinator Pascale Cockhuyt.
The post

Lees meer »

Yoni is amper 15 jaar, maar wel al wereldkampioen jetskiën bij de profs: “Vrienden waren jaloers omdat ik schooljaar vroeger mocht eindigen”

België is een kampioen rijker. Yoni Hamelin uit Heule is pas 15 en al wereldkampioen jetskiën. Voor het eerst mocht Yoni Hamelin zijn kans wagen bij de profs en meteen jetskiet hij naar de hoofdprijs. Daar kroonde hij zichzelf in Sardinië meteen tot wereldkampioen. “Het was niet de bedoeling om de titel te bemachtigen, maar ik ben tevreden. Het is

Lees meer »

Vergeet de 4 dagenweek, Griekenland voert 6-daagse werkweek in

In Griekenland mogen werknemers in bepaalde sectoren vanaf vandaag 6 dagen per week werken. Opvallend, want in heel wat andere Europese landen – ook bij ons – wordt net volop geëxperimenteerd met kortere werkweken. De nieuwe regel geldt voor bedrijven waar nu in principe al 24 op 24 wordt gewerkt, en waar dus heel wat overuren worden gepresteerd of waar

Lees meer »

“Willen zeker zijn van een goede plaats”: fans kamperen al sinds de vroege uurtjes voor concert van Rammstein in Park Nieuwe Koers

Het is zover. Vandaag komt Rammstein voor de tweede keer naar Park Nieuwe Koers in Oostende. Al gaan de deuren pas donderdagnamiddag open, sinds 8 uur deze ochtend staan reeds tientallen fans ‘te kamperen’ voor de ingang. “Als we zeker willen zijn van een goede plaats, is het belangrijk dat we ook bij de eersten op de festivalweide zijn. Uren

Lees meer »

Mbappé en Deschamps niet gerust in Franse zege tegen Rode Duivels: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Bondscoach Didier Deschamps en sterspeler Kylian Mbappé namen het woord in Düsseldorf en stelden dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. “Dat we tweede werden in de groep, was een wake-up call.”

Lees meer »

Chinese e-truckfabrikant Windrose strijkt in België neer

De Chinese bouwer van elektrische vrachtwagens Windrose vestigt zijn Europese hoofdkantoor en eerste werkplaats in Zele. Dat geldt als het voorportaal voor de bouw van een assemblagefabriek voor e-trucks in de haven van Antwerpen, goed voor potentieel 3.000 jobs, zo schrijft ‘De Tijd’ vandaag.

Lees meer »

Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf opgepakt: “Dit is hallucinant”

In het strafonderzoek naar de fraude bij het magistratenexamen van januari hebben speurders van de Brusselse federale politie één van de twee klokkenluiders in het dossier opgepakt. De advocaat werd vrijdagochtend door drie agenten van zijn vrijheid beroofd en de hele voormiddag verhoord. “Dit is hallucinant” zegt zijn raadsman.
The post Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf

Lees meer »

Twee Belgen die verdacht worden van moord op Vlaams koppel op Tenerife, verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

De twee Belgische verdachten, Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), verzetten zich volgens hun advocaten niet langer tegen een uitlevering aan Spanje. Dat bericht ‘La Dernière Heure’. Spanje vraagt de uitlevering in het kader van het onderzoek naar de verdwijning van Marc Olbrechts (71) en de dood van Laura Trappeniers (67) op het Spaanse eiland Tenerife.

Lees meer »

“De schade aan het hout is helaas bijzonder groot”: nieuw vlonderpad in Sleihage is drie dagen na officiële inhuldiging al kapot

Het gloednieuwe houten wandelpad in de Gravenswegel in Sleihage werd pas maandag officieel ingehuldigd, maar is nu al kapot. Aan het begin van het pad, dat deel uitmaakt van een nieuwe wandelroute in Hooglede, lijken vandalen in de loop van woensdagnamiddag stevig te hebben toegeslagen.
The post “De schade aan het hout is helaas bijzonder groot”: nieuw vlonderpad in

Lees meer »