Nieuwe flexbussen rijden bijna 60 procent van de tijd leeg rond, in de Westhoek zijn ze het populairst

De flexbussen – een belangrijke speler in het nieuwe vervoersplan van De Lijn – hebben nog lang niet iedereens hart veroverd. Sinds de invoer ervan reden deze opvolgers van de belbus in onze provincie meer dan de helft van de tijd leeg rond, terwijl ze net in het leven werden geroepen om lege bussen van het net te halen. “Er is nog ruimte voor verbetering, maar die komt er vast en zeker”, klinkt het bij het kabinet van minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

Op 6 januari verdwenen 1.500 West-Vlaamse bushaltes. In ruil werden er meer gewone bussen ingezet op de drukste lijnen, afgelegen gebieden zouden bediend worden door flexbussen. Deze moeten op voorhand gereserveerd worden, telefonisch of online. Uit cijfers van de minister blijkt dat deze nieuwe manier van reizen geen vliegende start heeft gekend.

Eenzaam in Kortrijk

In de vier West-Vlaamse vervoerregio’s – Kortrijk, Midwest, Brugge en Westhoek – legden alle flexbussen die werden opgeroepen samen 722.764 kilometer af in een kleine twee maanden tijd. Ze reden daar ongeveer 18.822 uren voor rond. Jammer genoeg waren de bussen voor meer dan de helft – 58 procent – van die ritjes volledig leeg. “ De cijfers leren ons dat er in februari al een verbetering zichtbaar is in vergelijking met januari. Het aantal beladen kilometers zal sowieso nog stijgen aan de hand van de acties de komende weken en maanden. Het nieuwe vervoersysteem vraagt de nodige aandacht en evaluatie, De Lijn monitort continue en stuurt bij waar nodig”, aldus het kabinet van de minister.

Momenteel ligt het gemiddelde aantal reizigers per rit in heel Vlaanderen op 1,22. Zo’n standaard flexbus biedt echter plaats voor acht passagiers. Wanneer die passagiers worden afgezet op hun bestemming, rijdt de bus (leeg) rond naar de volgende persoon die moet opgehaald worden. In de Westhoek maken de inwoners het vaakst gebruik van deze dienst, daar legden de flexbussen al meer dan 377.000 kilometer af, waarvan slechts 51 procent zonder reizigers. In de regio Kortrijk zijn de flexchauffeurs dan weer het vaakst eenzaam, daar rijden ze 66 procent van de tijd rond met een lege bus. In dezelfde regio werden ook het minst aantal reservaties gemaakt.

The post Nieuwe flexbussen rijden bijna 60 procent van de tijd leeg rond, in de Westhoek zijn ze het populairst is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Luchthaven Tel Aviv schrapt vluchten tijdens algemene staking

De Amerikaanse regering werkt aan een alles-of-nietsakkoord voor Israël en Hamas om tot een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gijzelaars in Gaza te komen. Als dit niet lukt, kan dat betekenen dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit de onderhandelingen. Dat hebben anonieme regeringsfunctionarissen tegen ‘The Washington Post’ gezegd. Volg alle ontwikkelingen in het Midden-Oosten in onze liveblog.

Lees meer »

VRT-CEO Frederik Delaplace woensdag om tekst en uitleg gevraagd in Vlaams Parlement over herschikking directie

Het Vlaams Parlement roept woensdag om 14 uur een ad hoc commissie samen om de toestand bij de VRT te bespreken. Daarbij zal CEO Frederik Delaplace uitgenodigd worden om tekst en uitleg te geven bij de herschikking van de VRT-top. Naast Delaplace worden ook ontslagnemend minister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen, uitgenodigd. Dat heeft

Lees meer »

Vuilniskar verliest 200 liter mazout aan schoolpoort in Ieper: “Een ongelukkig toeval”

Uitgerekend op het drukste moment van de eerste schooldag reed een vuilniskar zich maandagochtend vast in een straat met poorten tot drie scholen in centrum Ieper. Door de aanrijding scheurde de mazouttank open, zo’n 200 liter brandstof stroomde er het riool in.
The post Vuilniskar verliest 200 liter mazout aan schoolpoort in Ieper: “Een ongelukkig toeval” appeared first on

Lees meer »

Maak plaats Duitsland, de toekomst van de auto is ‘made in China’: “De Chinezen hebben een voorsprong van jaren opgebouwd”

Deutsche Gründlichkeit. Het was jarenlang het antwoord van automobilisten uit binnen- en buitenland die voor de aankoop van een nieuwe auto niet verder keken dan de lokale verdeler van Audi, BMW, Volkswagen of Mercedes. Dat gold ook voor China. Al zijn ze daar in eigen land geëvolueerd van grote afnemer naar overnemer van de markt. Een voorbode voor hier bij

Lees meer »

Zita Gheysens gaat voor sprintcarrière op de piste

Zita Gheysens slaat een andere weg in. De zeventienjarige juniore zal niet meer op de weg te zien zijn, des te meer op de piste. De Izegemse gaat zich voortaan focussen op de sprintnummers: keirin, (team)sprint en kilometer.
The post Zita Gheysens gaat voor sprintcarrière op de piste appeared first on KW.be.

Lees meer »