“Een Alechinsky voor 6.600 euro! Normaal betaal je het dubbele”: kunstliefhebbers doen koopjes op openbare verkoop kunstcollectie Luc Martens

“Van Luc Martens? Serieus? Dat wist ik totaal niet.” Niet alle bezoekers aan de zoals op de website van veilinghuis Gerhanko aangekondigde ‘uitzonderlijke openbare verkoop van kunstwerken en beelden’ in Kortrijk, bleken niet te weten dat de koopwaar afkomstig was van ex-minister Luc Martens. “En dat laat mij eigenlijk koud, het is mij om de kunst te doen.”

Het grote beeld ‘United State’ van de Meulebeekse Greet Desal, een drieluik van Pierre Alechinsky, een veelkleurig schilderij van Godfried Vervisch en twee tekeningen van Koen Van Mechelen. Het waren werken van grote namen die zaterdag stonden opgesteld in de veilingzaal van het gerechtsdeurwaarderbureau Gerhanko in Kortrijk.

De werken waren allemaal eigendom van de in opspraak gekomen ex-minister en voormalig burgemeester van Roeselare Luc Martens. De schilderijen, beelden en tekeningen werden te koop aangeboden nadat schuldeisers naar de burgerlijke rechtbank stapten om geld terug te krijgen die ze aan Martens hadden ontleend. Er is sprake van 3,4 miljoen euro. De kunstwerken maakten deel uit van een inbeslagname na een gerechtelijke vordering.

Uitzonderlijk

“We doen eigenlijk nooit kunstveilingen, dit is dus wel uitzonderlijk”, zegt deurwaarder Michel Indeken van Gerhanko. “Namen of bedragen ga ik niet noemen, want ik ben gebonden aan het beroepsgeheim. Maar speciaal? Het is vooral speciaal door wat de media er van heeft gemaakt. En of het goede veiling was? Er zullen wel mensen zijn geweest die een batje hebben kunnen doen. Maar voor wie het geld nodig heeft, is het altijd te weinig, voor wie koopt is het altijd te veel. Het is niet omdat het een dossier van een bepaald persoon is dat we het anders moeten behandelen. We willen er altijd zoveel mogelijk uithalen om aan de schuldeisers te voldoen. Maar er zaten inderdaad wel enkele mooie stukken tussen, dat kan ik niet ontkennen. Er was wel meer volk dan op andere veilingen, maar niet overdreven. Het was een rustige verkoop, met wel wat biedingen. Er was dus wel interesse.”

“Er was wel meer volk dan op andere veilingen, maar niet overdreven” – Deurwaarder Michel Indeken

Een kunstkoper uit Antwerpen, die liever niet met naam in de krant komt, is blij met zijn aankoop. “Ik heb voor 6.600 euro een drieluik van Pierre Alechinsky op de kop kunnen tikken, laat ons zeggen dat het de helft is van de effectieve waarde. Die triptiek is slechts één keer op veilig aangeboden geweest in zijn geheel. Ik ga het werk thuis uithangen, maar het is ook een mooie belegging”, aldus de man. “Dat het om kunstwerken ging van Luc Martens dat wist ik niet. Ik ga regelmatig naar kunstveilingen en ik had een mail gekregen dat er hier wel eventueel wat op de kop te tikken was. Ik ben van Antwerpen, maar mijn ouders wonen in Zwevegem. Ik maak er dus een dagtripje van: eerst wat kunst kopen en dan naar eens van vader en moeder.”

Bekende kunstenaars

Iemand anders, die in Kortrijk woont, kocht twee houten beeldjes. “Ik ben vooral gekomen omdat ik wist dat er kunst te bekijken was”, aldus de Kortrijkzaan. “Die twee beeldjes bevielen me wel en ik deed een bod. Het bleef binnen mijn budget en ik ben blij dat ik ze hebben kunnen kopen. Ik ga wel vaker naar veilingen, maar je moet soms heel veel geduld hebben voor je iets vindt dat aan je vraag voldoet. Als ik een wagen of zo nodig heb, dan probeer ik het ook op die manier.”

“Dat het om kunstwerken ging van Luc Martens dat wist ik niet” – Kunstkoper

Nog iemand anders kocht voor 3.000 euro twee kleine werken van Koen Van Mechelen. Een van de werkjes heet ‘Crossing Varanus & Chicken’ en stamt uit 2004. “Ik ben speciaal gekomen omdat ik hoorde dat er stukken van enkele bekende kunstenaars zou worden aangeboden. Dat ze eigendom waren van Luc Martens kan best zijn, maar ook ik wist dat aanvankelijk niet. Daar gaat het mij niet om, het is mij om de kunstwerken te doen.”

Uiteindelijk bracht de veiling ‘slechts’ 20.000 euro op. (CM)

Lees ook: https://kw.be/nieuws/criminaliteit/fraude/kunstcollectie-luc-martens-onder-de-hamer-om-schuldenberg-af-te-lossen/

The post “Een Alechinsky voor 6.600 euro! Normaal betaal je het dubbele”: kunstliefhebbers doen koopjes op openbare verkoop kunstcollectie Luc Martens is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dries Gruwier wint eerste wisselbeker padel

Het eerste padelwisselbekertornooi in Elverdinge kreeg de toepasselijke naam Padel-Ver-Volg Cup mee, een samentrekking van de namen van de organiserende club en de sponsor.
The post Dries Gruwier wint eerste wisselbeker padel appeared first on KW.be.

Lees meer »

N-VA blijft bij Europese Conservatieven van Meloni

De Poolse PiS-partij die de voorbije jaren de rechtsstaat in Polen uitholde, gaat niet in op het aanbod van Viktor Orban om zich aan te sluiten bij een nieuwe uiterst-rechtse fractie “de Patriotten voor Europa”. Ze blijft bij de ECR, net als de N-VA.

Lees meer »

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »

LIVE F1. Norris snelste in de eerste twee oefensessies

De ogen van de Formule 1-wereld zijn dit weekend gericht op de Grote Prijs van Groot-Brittannië. Vorig jaar kwam Max Verstappen als eerste over de streep in Silverstone. Wie pakt zondag de zege? Volg hier het nieuws in aanloop naar de race en uiteraard de wedstrijd zelf.

Lees meer »

WEERBERICHT. Regen in Vlaanderen, zon in Wallonië

Vandaag en tijdens het komende weekend krijgen we wisselvallig weer met koude temperaturen voor de tijd van het jaar. Wie zon zoekt, kan het beste een uitstap naar de zuidelijke helft van ons land plannen. Daar blijft het droog en ook de zon zal daar van de partij zijn. Voor volgende week voorspelt onze weerman David Dehenauw iets warmere temperaturen,

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Netanyahu belooft onderzoek naar vrijlating Palestijnse ziekenhuisdirecteur

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

EXCLUSIEF. Reuzengrote vol-au-vent en Bart De Wever als special guest: zo trouwde VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer

Voor een keer zélf het nieuws van de dag. VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer (33) zei zaterdag in Antwerpen ja tegen haar grote liefde en ondernemer, Jens De Maere (34). Alle clichés gingen daarbij overboord, zo onthult de bruid enkele details: “We hebben een hele grote vol-au-vent-koek laten maken in plaats van een bruidstaart, en Bart De Wever liet ons op

Lees meer »

Even paniek in Basic Fit Waregem door douche van wel 130 graden Celsius

Even paniek in de Basic Fit in Waregem vrijdagavond: enkele sporters dachten dat er rook de zaal binnenkwam en verwittigden de brandweer. Ter plaatse bleek het echter om stoom uit een gesprongen waterleiding te gaan.
The post Even paniek in Basic Fit Waregem door douche van wel 130 graden Celsius appeared first on KW.be.

Lees meer »

Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten

Voor de derde week op rij kondigt gemeentelijst Team Nieuw Bestuur nieuwe kandidaten voor de verkiezingen van 13 oktober aan. Deze keer gaat het om Steve Platteeuw, Kris Verbeke en Hyacintha Louwyck, alle drie uit Madonna.
The post Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jong Anzegem stelt hele reeks nieuwe spelers voor

De start van het nieuwe voetbalseizoen 2024-2025 komt snel dichterbij. De bestuursleden van voetbalvereniging Jong Anzegem beseffen dit zeer goed en stelden al de nieuwe spelers voor derde provinciale voor.
The post Jong Anzegem stelt hele reeks nieuwe spelers voor appeared first on KW.be.

Lees meer »