Dieven stelen vier dure katalysatoren van onder bestelwagens paardenvervoer: “Alles gaat bliksemsnel”

Dieven gingen dit weekend aan de haal met vier dure katalysatoren van onder bestelwagens voor paardenvervoer bij Verpas in Torhout. Elk stuk is een paar duizend euro waard, maar het is de dieven vooral te doen om edelmetalen in zo’n katalysator. Het is dan ook een echte plaag de laatste jaren. “In ieder geval moeten ze bliksemsnel te werk zijn gegaan”, zegt zaakvoerder Pascal Verplancke (50).

De diefstal werd zondagmiddag opgemerkt door Pascal Verplancke zelf. Hij is al 25 jaar zaakvoerder van Verpas, gespecialiseerd in het ombouwen en verkopen van bestelwagens tot trailers voor paardenvervoer. Sinds 2009 zitten ze in de Ambachtstraat. Opvallend: sinds kort ligt amper 200 meter verder het gloednieuwe politiegebouw van zone Kouter… maar dat hield de dieven niet tegen.

Snel te werk

“Zondag was ik bezig met klanten die een bestelwagen wilden kopen en die eens zouden starten”, zegt Pascal. “Je hoorde meteen dat het foute boel was. De uitlaat maakte een hels lawaai en de motor blies door. Het was niet moeilijk om de link te leggen met een weggehaalde katalysator. Eenmaal ik onder de trailer keek, zag ik dat het prijs was. Van vier Renault Master bestelwagens werd de katalysator weggehaald. De prijs daarvan is telkens een paar duizend euro. Kort daarna zag ik dat de omheining aan de straatkant doorgeknipt was en zo op mijn terrein zijn geraakt. Vermoedelijk gebeurde dat vrijdag- of zaterdagnacht. En blijkbaar konden ze daarbij bliksemsnel werken: onder de vrachtwagens kruipen en de katalysatoren weghalen. Ze maakten niet eens andere schade.”

Camera’s en hond

Voor Pascal is het de eerste inbraak in zijn bedrijf, maar het is meteen een met een zwaar financieel nadeel. “Ik neem alvast extra maatregelen en plaats overal camera’s”, zegt hij. “En ik overweeg ook om een waakhond te nemen, al brengt die ook wel nadelen met zich mee. Ik probeer ook mijn bestelwagens zoveel mogelijk binnen te zetten, maar mijn loods is 600 vierkante meter: niet alles past er in en wij moeten ook nog kunnen werken aan de opbouw van de bestelwagens.” Pascal diende klacht in bij de politie Kouter, die de feiten onderzoekt.

Dure edelmetalen

De diefstal van katalysatoren is al enkele jaren in opmars. Vaak worden bestel- en vrachtwagens met een Euro 6d motor getroffen en bij personenwagens veelal van het merk Toyota. Het is de dieven te doen om de dure edelmetalen die in zo’n katalysator zitten, vooral platina en palladium. Die brengen op de zwarte markt enkele honderden euro’s op. In november 2022 werden nog liefst 45 roetfilters van nieuwe bestelwagens gestolen bij Open-concessie Decaigny-Degroote in Tielt. De buit bedroeg toen 70.000 euro. (JH)

The post Dieven stelen vier dure katalysatoren van onder bestelwagens paardenvervoer: “Alles gaat bliksemsnel” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

#iedereenwestvlaming

De eerste resultaten van de Vlaamse toetsen zijn bekend. Daaruit blijkt dat het niet zo best gesteld is met de wiskundige kennis.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Bevrijde Israëlische gijzelaar Noa Argamani (26) spreekt voor het eerst: “We moeten leren om lief te hebben in plaats van te haten”

De bevrijde Israëlische gijzelaar Noa Argamani heeft in een videoboodschap opgeroepen om de overgebleven gevangenen in Gaza niet te vergeten. Argamani liet voor het eerst publiekelijk van zich horen sinds ze op 8 juni gered werd door Israëlische strijdkrachten. De 26-jarige werd op 7 oktober door Palestijnse miitanten van Hamas ontvoerd van een muziekfestival, achterop een motor. De hartverscheurende beelden

Lees meer »

Monaco belandt op ‘grijze lijst’ van witwasparadijzen

Monaco is op een internationale ‘grijze lijst’ beland van landen die niet genoeg doen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Die status kan buitenlandse investeerders huiverig maken om daar zaken te doen, wat grote consequenties kan hebben voor onder meer de bankensector van de dwergstaat aan de Franse Rivièra.

Lees meer »

Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek”

De stuurgroep Dementievriendelijk Brugge lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne gericht op horecazaken en horecamedewerkers die men beter wil voorbereiden op de omgang met klanten met dementie.
The post Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek” appeared first on KW.be.

Lees meer »

HoLa-PoSta-zomerzoektocht mikt opnieuw op 350 deelnemers

Van 1 juli tot 30 augustus kun je opnieuw deelnemen aan de HoLa-PoSta-zoektocht, een gratis fietsspeurtocht van 38 km doorheen de gemeenten Langemark-Poelkapelle, Houthulst en Staden. “Na meer dan vijftien edities zijn we er weer in geslaagd om nieuwe trajecten in het parcours op te nemen”, zegt Jo Lottegier van Toerisme Langemark-Poelkapelle.
The post HoLa-PoSta-zomerzoektocht mikt opnieuw op 350

Lees meer »

JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen zelf kleuren mogen kiezen”

Vandaag, zondag 30 juni, daagt JCI Harelbeke iedereen uit om te schilderen op het Marktplein in Harelbeke. De bedoeling is een tekening van kunstenaar Arthibau, alias Bruno Duvillier, in te schilderen voor een goed doel. Dat kan nog tot 17 uur deze namiddag.
The post JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen

Lees meer »