Cuba, moeder van heel wat assistentiehonden

In Menen woont wel een heel bijzonder gastgezin. Katla en zoon Felipe zijn gastgezin voor hond Cuba. Een zwarte labrador die het moederdier is van heel wat assistentiehonden, die op hun beurt in gans België ingezet worden om mensen met een beperking bij te staan.

De vraag naar assistentiehonden is groot, nog steeds. Dat zijn honden die opgeleid zijn om personen met een beperking te assisteren. Je hebt de blindengeleidehonden, de hulphonden die rolstoelgebruikers assisteren. Hoorhonden helpen dan weer mensen met een auditieve beperking, meldhonden worden opgeleid om mensen met epilepsie of diabetes bij te staan en er zijn ook autismehonden om mensen met ASS te helpen.

Niet iedere hond is daarvoor geschikt, en zelfs als dat zo was, is een lang en nauwgezet traject nodig vooraleer een hond effectief kan ingezet worden. Dat traject telt vele schakels, Katla Bouckaert uit Menen is een van die schakels. “Wij zijn een gastgezin voor een moederdier”, duidt Katla.

“Labrador Cuba werd door de vzw Purpose Dogs geselecteerd als moederdier, dat betekent dat ze heel goed scoorde voor zowel de medische als de gedragsmatige screening. Cuba is nu vier jaar en had al drie nestjes met in totaal 19 pups. Twee weken voor ze bevalt, wordt ze naar een materniteitsgezin gebracht, dat is in Elsenborn. Daar verblijven de pups acht weken samen met Cuba.”

Grumpy

“De eerstgeborene van het derde nest was Grumpy”, vertelt Katla terwijl ze het fotoalbum van de eerste maanden toont. “Alle pups worden opgeleid tot assistentiehond, weliswaar na een grondige screening. Grumpy mocht naar de organisatie Vrienden der Blinden in Koksijde.”

“In het gastgezin leren ze de gehoorzaamheid en komen ze in contact met uiteenlopende prikkels en situaties. De honden worden grondig medisch onderzocht en worden op regelmatige basis beoordeeld of ze een geschikt karakter hebben om gebruikt te worden als assistentiehond. De veelvuldige controle, ook van moederdier en reu en van de pups maakt dat er heel weinig uitval is”, vult Katla aan.

En Cuba? Die komt telkens terug naar Menen bij Katla en Felipe. Ondertussen is ze opnieuw zwanger, haar vierde nestje komt eraan op 1 april. Daarna mag ze op pensioen en blijft Cuba voorgoed bij Katla in Menen. (SL)

The post Cuba, moeder van heel wat assistentiehonden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Met haar laatste zin wil ze duidelijk iets zeggen”: onze royalty-expert analyseert de videoboodschap van prinses Kate

Geen perscommuniqué, geen tv-interview, geen woordvoerder die in haar naam sprak. De Britse prinses Kate (42) koos – opnieuw – een persoonlijke videoboodschap om bekend te maken dat haar chemotherapie is afgerond. Ze huurde daarvoor een échte regisseur in. Catherine is daarmee een trendsetter in de koninklijke wereld, analyseert onze royalty-expert Wim Dehandschutter. Al volgt ze met zo’n zorgvuldig geregisseerde

Lees meer »

Derde verdachte (17) van joyride met ambulance gearresteerd: “Criminele houding heeft medische interventie in gevaar gebracht”

De 21-jarige chauffeur van de gestolen ambulance afgelopen weekend in Antwerpen moet een maand langer in de gevangenis blijven. Dat heeft de raadkamer zopas beslist. Volgens zijn advocate is de jongeman in zijn cel tot schuldinzicht gekomen. Donderdag is ook een derde verdachte, een minderjarige van 17 jaar opgepakt en in een gesloten instelling geplaatst.

Lees meer »

“Beide partijen bevinden zich op de rand van het toelaatbare”: hoe de situatie bij Audi Brussels ontplofte

De situatie bij Audi Brussels is ontploft. Werkwillige werknemers mochten maandagochtend van de directie de fabriek niet meer binnen zolang vakbonden de hoofdingang blokkeren en de sleutels van afgewerkte wagens verstoppen. Het personeel ontvangt intussen geen loon meer. Gaat een van de partijen hier in de fout en kan hier nog een gezamenlijke oplossing worden gevonden?

Lees meer »

“Ik wist niet dat ze in Kopenhagen wakker lagen van Kortrijk”: West-Vlaams restaurant heeft het aan de stok met ‘beste restaurant ter wereld’

Gastrobar Noma op de Kortrijkse Grote Markt verandert van naam. Noodgedwongen, na een schadeclaim van het Deense restaurant Noma. Dat is niet zomaar een naamgenoot, het gaat om een driesterrenzaak die zich meermaals ‘het beste restaurant te wereld’ mocht noemen. “We hadden niet gedacht dat dit problemen zou opleveren.”

Lees meer »

Dit is waarom ‘Lili en Marleen’ niet meer wordt uitgezonden

Hoewel ‘Lili en Marleen’ een groot succes was, moeten fans sinds 2019 zonder hun geliefde personages zoals Jefke, Ida, moeder Lisa, Pierre en Marleentje. In tegenstelling tot andere populaire series zoals ‘F.C. De Kampioenen’, wordt ‘Lili en Marleen’ momenteel niet heruitgezonden. Producent René Vlaeyen legt aan de ‘Gazet van Antwerpen’ uit waarom dat het geval is.

Lees meer »

Pools dorpje overspoeld na dambreuk: beelden tonen forse kracht van het water – Jill Peeters: “Zeker komend etmaal kan het nog stevig doorregenen”

Door een dambreuk is het Poolse dorpje Stronie ?l?skie compleet overspoeld. De ellende is echter nog niet voorbij, waarschuwt onze weervrouw Jill Peeters. Voorlopig staat de dodentol na de passage van cycloon Boris op zeven. Roemenië is het zwaarst getroffen met vijf doden, in Oostenrijk stierf een brandweerman tijdens een interventie. Het laatste slachtoffer viel in Polen te betreuren. Volg

Lees meer »

Spaans gerecht blijft bij weigering om Puigdemont amnestie te verlenen

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft dinsdag opnieuw geweigerd om de eerder dit jaar goedgekeurde amnestiewet toe te passen voor Carles Puigdemont, de separatistische oud-premier van Catalonië. De rechtbank blijft bij het vonnis dat begin juli al werd uitgesproken: de amnestieregeling is niet van toepassing voor verduistering van overheidsgeld. Het aanhoudingsbevel tegen de in België verblijvende Puigdemont blijft daarmee van kracht.

Lees meer »

Nieuwe functie voor de Heidekapel?

Kerkfabriek Sint-Clemens heeft de intentie om de kapel bij de Heideschool van de hand te doen. Het schoolbestuur zou de nieuwe eigenaar worden. “Op die manier kunnen we de kapel, toch een beeldbepalend element op Vosseslag, vrijwaren voor de toekomst”, klinkt het.
The post Nieuwe functie voor de Heidekapel? appeared first on KW.be.

Lees meer »