Bakkerij Laurens blikt ruim drie jaar later terug op ‘Andermans Zaken’: “Deelname was onze redding”

Melissa Vande Ryse en Laurens de Vestele beten in september 2020 de spits af van het programma ‘Andermans Zaken’ met Kamal Kharmach. Kamal en zijn team slaagden erin met hun tips en advies de noodlijdende bakkerij uit de rode cijfers te halen. “We hebben nog altijd een heel goed contact met Kamal en zijn team”, klinkt het.

Op 18 januari dit jaar ging het derde seizoen van ‘Andermans Zaken’ van start. In het programma probeert Kamal Kharmach, naast comedian en presentator ook gediplomeerd docent bedrijfseconomie, noodlijdende bedrijfjes en ondernemingen er weer bovenop te helpen. De eerste uitzending was te zien op 30 september 2020. Bakkerij Laurens uit Varsenare mocht toen de spits afbijten. De bakkerij van bakker Laurens De Vestele en Melissa Vande Ryse zat toen in behoorlijk slechte papieren. De schulden stapelden zich op. Door de interventie van Kamal en zijn team kon de bakkerij alle schulden aflossen en een mooie doorstart maken. In de aflevering van 7 maart kijkt Kamal met een aantal deelnemers terug op hun deelname én vernemen we hoe het hen intussen is vergaan. Wij gingen eens langs bij het sympathieke bakkerskoppel.

Gebrek aan inzicht

“Het ging toen inderdaad niet zo goed met de bakkerij. Toen we de oproep voor het programma zagen, trokken we onze stoute schoenen aan en schreven ons in. Eigenlijk gingen we ervan uit dat we kans klein was dat ze ons eruit zouden kiezen. Maar toen we net op trouwen stonden en met de auto op weg waren naar de notaris om een en ander te regelen, belde de VRT met de melding dat we geselecteerd waren voor het programma. Dat was toch wel even schrikken.”

Bij de tussenkomst van Kamal en zijn team bleek al vlug dat het bakkerskoppel wel veel geïnvesteerd had in een vernieuwd machinepark – want de bakkerij die ze hadden overgenomen was compleet verouderd – maar dat het ontbrak aan een efficiënte werking. “We hadden zelf al van alles geprobeerd omdat we ook zagen dat het niet goed liep maar het ontbrak ons aan inzicht”, gaat Melissa verder.

“Als gezin hebben we nu meer rust en zekerheid”

“Wat we vooral hebben geleerd is dat het belangrijk is om eens de pauzeknop in te drukken en van op een afstand bepaalde processen te bekijken. Zo hebben we lange tijd onze ‘mellau’ cakes, zoals wij die noemen, volledig ambachtelijk gemaakt. Daar kroop heel wat arbeidskracht in, maar wij brachten dat niet echt in rekening en dachten dat een machine te duur was.”

© © VRT

“Uiteindelijk hebben we dan toch, op advies van Kamal, geïnvesteerd in een machine die een groot deel van het werk overnam. Die kostte wel 15.000 euro maar die bleken we behoorlijk vlug te hebben uitgewonnen. Nog een voorbeeld: om het brood te snijden voor in onze broodautomaat of broodronde hebben we een machine aangekocht met een soort rollader; zodat we niet telkens de broden een voor een zelf moeten insteken. Ook daarmee hebben we heel wat productiviteit gewonnen.”

Veel goede tips

“Nog een goeie tip van Kamal: we maakten onze rijsttaartjes steeds in porties van één persoon; dus telkens in een afzonderlijk vormpje gebakken. Maar het bleek veel efficiënter om te bakken in grote porties voor 10 personen en die dan te versnijden”, vult bakker Laurens aan. “En onze 52 soorten brood hebben we, op zijn aanraden, ingeperkt. Nu zijn het er nog 35. Eigenlijk vond hij dat nog te veel maar we staan toch bekend voor ons groot assortiment en wilden dat behouden. Wel hebben we niet meer elke dag van de week al die soorten. Ook met onze webshop en applicatie om brood en patisserie te bestellen heeft het team van Andermans Zaken ons goed geholpen.” Melissa en Laurens kijken dus erg tevreden terug op het programma. “We hebben er heel veel van geleerd en ook onze naambekendheid is erdoor gestegen”, zegt Melissa. “Het gaat nu heel goed met de bakkerij en ook als gezin, met twee kindjes, hebben we meer rust en zekerheid kunnen inbouwen. En al die jaren later hebben we trouwens nog altijd een goed contact met Kamal en zijn team”

‘Andermans Zaken’, donderdag 7 maart om 20.45 uur op VRT1

The post Bakkerij Laurens blikt ruim drie jaar later terug op ‘Andermans Zaken’: “Deelname was onze redding” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Kremlin: geen bemiddelaarsrol voor Turkse president Erdogan in oorlog met Oekraïne

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft tegen de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat hij wil bemiddelen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het Kremlin ziet dat echter niet zitten, zo meldt een woordvoerder van het Kremlin. En de Russische nucleaire waakhond Rosatom beschuldigt Kiev ervan een droneaanval te hebben uitgevoerd op een onderstation van de kerncentrale van

Lees meer »

China zal ‘nooit’ dossier 23 dopingpositieve zwemmers delen met Amerika

De Chinese antidopingautoriteiten zullen “nooit” instemmen met het verzoek uit de Verenigde Staten om details vrij te geven van het onderzoek naar de 23 Chinese zwemmers die vlak voor de Olympische Spelen in Tokio positief testten op een verboden middel. Het Amerikaanse antidopingbureau USADA en leden van het Congres hebben om publicatie van het dossier gevraagd.

Lees meer »

Junior Ward Desimpelaere terug na elleboogbreuk: “Geen schrik opgedaan”

De 16-jarige Ward Desimpelaere is weer aan het koersen. Bij een val in de Vlaams-Brabantse Pijl in Korbeek-Lo (5/5) brak de Aarselenaar zijn elleboog. Zondag trekt de pion van Gaverzicht-BE Okay-Van Mossel naar de UCI-koers Menen-Kemmel-Menen.
The post Junior Ward Desimpelaere terug na elleboogbreuk: “Geen schrik opgedaan” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Irénée Duriez houdt zomertentoonstelling in Ichtegem

Tijdens de zomermaanden stelt Irénée Duriez (74), internationaal bekend omwille van zijn monumentale bronzen beelden en houtskooltekeningen, opnieuw zijn beeldentuin, inclusief de expositiehal en het museum in de Oude Melkerij in Ichtegem open voor het publiek.
The post Irénée Duriez houdt zomertentoonstelling in Ichtegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

“De tijd van de ultragoedkope Chinese spullen is straks voorbij. En maar goed ook”

Eindelijk lijkt Europa een versnelling hoger te schakelen tegen de dumpingpraktijken van Chinese webwinkels als Shein, Temu en Alibaba. Een beetje economisch protectionisme kunnen we alleen maar toejuichen. Al moeten wij, de consumenten, wel beseffen dat de redding van onze Europese economie met een prijs komt. Letterlijk zelfs. De tijd van de ultragoedkope spullen zal straks voorbij zijn. En maar

Lees meer »

“Om Brahim op zijn gezicht te slaan, kwam ik met plezier terug”, maar maakt Niko ook comeback in seizoensfinale ‘Familie’?

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om hen

Lees meer »

Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout?

In het verleden zat er vaak PFAS in blusschuim zonder dat iemand daar erg in had. Nu PFAS schadelijk blijkt te zijn en destijds bij sommige bluswerkzaamheden in de grond is gedrongen, rijst de vraag wie er voor die vervuiling verantwoordelijk is.
The post Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout? appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Kremlin: geen bemiddeling in conflict door Turkse president Erdogan – Moskou meldt terreinwinst in slag om strategisch Tsjasiv Jar

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft tegen de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat hij wil bemiddelen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Moskou ziet dat echter niet zitten, zo meldt een woordvoerder van het Kremlin. Ondertussen gaat de slag om de strategisch gelegen plaats Tsjasiv Jar door: Rusland meldt terreinwinst, maar volgens het Oekraïense leger houden de

Lees meer »

Welke grasmat? Zeg gerust ‘weide’ tegen speelveld van Eendracht Aalst: “De situatie in het Pierre Cornelisstadion is absurd”

Nee, er zal niet meteen gevoetbald kunnen worden in het Pierre Cornelisstadion. De thuisbasis van Eendracht Aalst ligt er momenteel wel heel belabberd bij. Het gras is er — net zoals op jeugdcomplex Zandberg — al lange tijd niet gemaaid. Het lange gras waait er lustig mee met de wind. Een rondgang door het stadion levert nog wel meer vreemde

Lees meer »

Wall Street sluit op record

22:04 De S&P500 sloot op een vers hoogtepunt. Tesla drukte stevig het pedaal in na beter dan verwachte kwartaalverkopen. Eli Lilly profiteerde niet van een goedkeuring van zijn Alzheimer-behandeling.

Lees meer »