Assisen Scalpelmoord – “Het spijt mij enorm”: beschuldigde richt zich in laatste woord tot familie van ex-vriendin Jill

Op het assisenproces tegen Ridoan O. (43) hebben het hof en de jury zich teruggetrokken voor de beraadslaging over de schuldvragen. In zijn laatste woord drukte de beschuldigde zijn spijt uit, maar stelde hij ook dat hij de moord op zijn ex-vriendin Jill Himpe (36) niet gepland had.

Tijdens de replieken pleitte meester Jan Leysen nog dat Ridoan O. zelf alcohol had gedronken en cocaïne had gesnoven. “Voorbedachtheid betekent ook niet dat je een goed plan moet hebben. Het mag een dom plan zijn. Uw plan moet niet volledig zijn.” Volgens de advocaat van de plusmoeder van het slachtoffer had de Kortrijkzaan meerdere kansen om te stoppen. “Je kan na één snee zelfs nog stoppen.”

Langs drukke baan

Meester Jef Vermassen legde dan weer uit dat de voorbedachtheid heel kort kan zijn. “Van als hij in de auto haar vastbindt, dan is de beslissing minstens genomen. Dat vastbinden is omdat ze geen weerstand meer zou bieden.” Anderzijds gaf de raadsman van de moeder van Himpe toe dat het wellicht inderdaad niet de bedoeling was om de feiten langs een drukke weg in Aalbeke te plegen. “Het is misgelopen omdat Jill in haar doodsangst probeerde te ontsnappen, omdat daar veel volk is. Ze heeft ongeluk gehad dat niemand actief is tussengekomen.”

“Je hebt Jill een onmenselijke lijdensweg bezorgd, en je beseft het maar half”

Ten slotte noemde meester Vermassen de beschuldigde ook nog een ongelooflijke lafaard. Hij nodigde O. uit om het boek ‘Liefde is een werkwoord’ te lezen. “Aan liefde moet je werken. Jij hebt uw best gedaan om de boel om zeep te helpen. En je beseft het maar half, terwijl je haar een onmenselijke lijdensweg hebt bezorgd.”

Voorbedachtheid

“Er is geen discussie over de voorbedachtheid. Hij had de mogelijkheid om de daad niet uit te voeren”, stelde ook procureur-generaal Chantal Lanssens. De openbaar aanklager had zich ook duidelijk geërgerd aan een uithaal van de verdediging. “Ik ben hier enkel om de waarheid naar voor te brengen en om voor de maatschappij tot een eerlijk en correct besluit te komen.” Meester Kris Vincke excuseerde zich, maar bleef erbij dat hij het bij het rechte eind had. “Tot op heden heeft er nog geen enkele professionele rechter beslist over de grond van deze zaak.”

Als een razende tekeer

Daarnaast wierp de verdediging op dat O. wel degelijk schuldbesef heeft. “Die doodslag wordt niet betwist. Daar valt geen enkel excuus te vinden, maar dat is nog iets anders dan voorbedachtheid.”

Volgens meester Vincke is zijn cliënt ontploft toen het slachtoffer uit de wagen probeerde te ontsnappen. Ook de vele letsels werden aangehaald. “Ik durf te zeggen dat dat voor mij het bewijs is dat er geen voorbedachtheid is. Dat is gewoon omdat hij als een razende tekeer is gegaan. Meestal is een moord net het omgekeerde.”

“De pijn die ze moeten dragen, de schade die ik heb aangericht. Het spijt mij”

Zoals gebruikelijk kreeg de beschuldigde het laatste woord van voorzitter Bart Meganck. “Ik ga alleen maar zeggen dat het verschrikkelijk is wat er is gebeurd”, klonk het. “Niemand heeft dat verdiend. Ik ben hier om mijn verantwoordelijkheid op te nemen. Ik kan u wel garanderen dat dat niet gepland was. Het is zo pijnlijk. Het spijt mij echt wat er is gebeurd. Het spijt mij enorm naar de families toe. De pijn die ze moeten dragen, de schade die ik heb aangericht. Het spijt mij.”

The post Assisen Scalpelmoord – “Het spijt mij enorm”: beschuldigde richt zich in laatste woord tot familie van ex-vriendin Jill is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Robot of een echte vrouw? Restaurantgangers kunnen ogen niet geloven wanneer hun eten opgediend wordt

Er wordt hard gewerkt aan technieken om robots er realistischer uit te laten zien, maar in China denken sommige restaurantgangers dat ze al door een hoogtechnologische machine worden bediend. In een restaurant in Chongqing gebruikt eigenaar Li namelijk haar passie voor dansen – en dan voornamelijk streetdance – om zich voort te bewegen als een robot. En daar is ze

Lees meer »

“Na De Bruyne volgt de woestijn”: analisten en ex-spelers Frankrijk denigrerend over Rode Duivels

“Sorry, maar wij zijn beter dan België”: enkele Franse analisten en ex-internationals kunnen de denigrerende uitlatingen over de Rode Duivels niet laten. Zij zien zich – gesterkt door de historie – in een kampioenschap niet verliezen van ‘les petits belges’. Of komt de Franse hoogmoed voor de val? Want als zelfs José Mourinho op het vorige EK de Franse arrogantie

Lees meer »

Julie Vanloo verliest met Washington tegen Las Vegas in WNBA

De Washington Mystics hebben zaterdag (lokale tijd) in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie voor vrouwen WNBA een 88-77 nederlaag geleden tegen de Las Vegas Aces. Julie Vanloo was in het verliezende kamp in dertig speelminuten wel goed voor acht punten en evenveel assists.
The post Julie Vanloo verliest met Washington tegen Las Vegas in WNBA appeared first on KW.be.

Lees meer »

Getroffen inwoners tijdens infoavond over overstroming in Voeren: “spoorbrug en autostrade zorgen voor flessenhals in rivier Berwijn”

In Voeren hebben het gemeentebestuur en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gisteren tijdens een infoavond onder meer 5 maatregelen voorgesteld om wateroverlast beter de baas te kunnen in de toekomst. Tijdens de vragenronde hebben een aantal inwoners dan weer zelf hun bezorgdheid aangekaart over de flessenhals in de rivier de Berwijn, die wordt veroorzaakt door een spoorwegbrug en de autostrade E25.

Lees meer »

Opendeurdag van seksclub in Hoogstraten lokt duizenden nieuwsgierigen: “Het idee voor dit bezoek kwam van mijn schoonmoeder”

De opendeurdag van seksclub Club Amai in Hoogstraten heeft duizenden nieuwsgierigen gelokt. Er waren rondleidingen voorzien in de verschillende ruimtes, om mensen een beeld te geven van hoe het eraan toe gaat in zo’n club. "Ik wou graag eens zien wat er hier gebeurt, de hygiëne en alles wat erbij komt kijken, en ik ben aangenaam verrast", zegt één van

Lees meer »

Hélène d’Udekem d’Acoz maakt opvallende carrièreswitch: “Ik zou nooit kunnen doen wat m’n zus Mathilde doet”

Hélène d’Udekem d’Acoz (44), zus van koningin Mathilde, heeft een opvallende carrièrewissel gemaakt. De gewezen advocate debuteert als actrice. Het eerste toneelstuk waarin ze de hoofdrol speelt, gaat vanavond in première op het hoog aangeschreven festival van Avignon in Frankrijk. Een opvallende zet voor de gravin, die naar eigen zeggen aan een bijna verlammende verlegenheid lijdt.

Lees meer »

LIVE. Belgian Arrows herpakken zich, kan Italië nog een vuist maken?

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »

Moeder getuigt na agressief gedrag van Waalse leerkrachten tijdens “helse” schoolreis: “Mijn dochter was voortdurend bang om iets verkeerds te doen”

De leerlingen van een lagere school in Wallonië, die niet bij naam wordt genoemd, zouden zowel fysiek als mentaal mishandeld zijn geweest door twee leerkrachten tijdens een vijfdaagse schoolreis. Het duo zou agressief gedrag hebben vertoond. Een moeder van één van de kindjes getuigt over de helse uitstap bij RTL. “Mijn dochter was voortdurend bang om iets verkeerds te doen”,

Lees meer »

Muzikale zomer start met Café Congé in Deerlijk: “Genieten van steengoeie bands met drankje in de hand”

De grote vakantie is in zicht en dat betekent dat Café Congé weer op de activiteitenkalender staat in Deerlijk. Met een gevarieerd programma mikken de initiatiefnemers vanaf donderdag 4 juli gedurende twee avonden op een jong en minder jong publiek.
The post Muzikale zomer start met Café Congé in Deerlijk: “Genieten van steengoeie bands met drankje in de hand”

Lees meer »

30 jaar na zijn overlijden is Willy Lustenhouwer weer helemaal in: na plein en hommageshows nu ook erkenningstegel

Met onder meer een eigen plein, hommageshows door ‘De Mugge van Brugge’ en een erkenningstegel bij de Stadsschouwburg is conferencier Willy Lustenhouwer dertig jaar na zijn overlijden meer dan ooit aanwezig in Brugge. Zijn dochter Marina schuwt liever het voorplan maar is toch heel vereerd. “Ik heb een heel speciale jeugd gehad, waarbij ik opgroeide achter de schermen van het

Lees meer »