Acuut tekort aan vrijwilligers in Ruiselede: “Steeds minder mensen willen tijd vrijmaken”

Nog tot en met 10 maart wordt de ‘Week van de Vrijwilliger’ gevierd en dat mag ook wel, want genoeg vrijwilligers vinden wordt steeds moeilijker. Sociale organisaties, de brandweer, de speelpleinwerking en zelfs fietsclubs zijn naarstig op zoek in Ruiselede. “Jongere mensen hebben steeds meer geld nodig en het is bekend dat je als vrijwilliger niet het grote geld verdient”, klinkt het.

Woonzorgcentra, voetbalclubs, jeugdkampen, toneelverenigingen… het leeft allemaal bij de gratie van de vrijwilliger. In Vlaanderen zijn er maar liefst 750.000 vrijwilligers actief en toch kan niet aan alle nood voldaan worden. Dat geldt ook voor onze regio. Alleen al in het voorjaarsnummer van het Infoblad van Ruiselede wordt er op vier verschillende bladzijden naar vrijwilligers, digihelpers en animatoren gehengeld. Sterker nog: wanneer we enkele telefoontjes plegen met organisaties over het hoe en het waarom, wil bijna niemand met naam vermeld worden. Het probleem is bekend, maar er lijkt een zeker taboe rond te bestaan.

Er zijn nog veel vrijwilligers actief, maar recent staat de sector onder druk

“Het is al enkele jaren een feit dat het steeds moeilijker wordt om genoeg animatoren te vinden”, geeft een woordvoerder van de Speelpleinwerking toe. “In principe is zo’n activiteit ideaal voor wie graag met kinderen omgaat en ook een centje wil bijverdienen. Mits de nodige inspanningen slagen we er elk jaar wel in om onze activiteiten rond te krijgen. Maar het is niet evident.”

Groot avontuur

‘Vrijwilligerswerk is een ontdekkingsreis’ is het thema voor de huidige ‘Week van de Vrijwilliger’, omdat de tocht door vrijwilligersland beschouwd wordt als een groot avontuur vol boeiende ontmoetingen en ervaringen. Maar de realiteit klinkt minder rooskleurig. “Meer en meer mensen hebben een druk gezinsleven en kunnen minder tijd vrijmaken”, zegt een personeelsverantwoordelijke van het Sociaal Huis aan de Kasteelstraat. De ene periode lukt dat al makkelijker dan de andere. Maar het klopt wel, dat het soms moeilijk is om aan voldoende vrijwillige hulp te raken.”

Het is dan ook niet toevallig dat enkele weken geleden zo’n 36 vrijwilligers speciaal in de bloemetjes werden gezet, omdat ze vorig jaar niet minder dan 423 verjaardagsbezoeken brachten aan 80-plussers in Ruiselede.

Uitstervend ras

Voorzitter Isabelle Delarue van Veloclub Ruiselede Sportief is naarstig op zoek naar signaalgevers voor de organisatie van wielerwedstrijden. “Als signaalgever vervul je een cruciale rol tijdens de wedstrijd. Je bent verantwoordelijk voor zowel de veiligheid van de renners en toeschouwers als voor de andere weggebruikers”, klinkt het in een werfkadertje in het Infoblad. “Signaalgevers zijn een uitstervend ras”, bevestigt Delarue. “Je moet paraat staan door weer en wind, toeschouwers en bestuurders willen niet altijd naar je luisteren… er zijn leukere dingen om in je vrije tijd te doen. Tegenwoordig zijn er bijna in elk gezin tweeverdieners en die zijn blij wanneer ze in het weekend wat kunnen uitblazen.”

Zijn er na de publicatie in het Infoblad dan toch enkele kandidaten komen opdagen? “Helaas, tot dusver hebben we geen enkele reactie gekregen”, klinkt het een beetje moedeloos.

Wie graag eens de handen uit de mouwen steekt om organisaties te helpen kan hier terecht: Speelpleinwerking (051 68 73 73) – Sociaal Huis (051 68 94 84) – Veloclub Ruiselede Sportief (0476 79 41 69).

The post Acuut tekort aan vrijwilligers in Ruiselede: “Steeds minder mensen willen tijd vrijmaken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Toen hij het mes op mijn keel zette, dacht ik dat het gedaan was”: Inge (58) gewelddadig overvallen in eigen winkel

“Waarom nam hij niet het geld, maar zoiets persoonlijks mee?” Die vraag blijft door het hoofd van Inge (58) spoken nadat ze gewelddadig werd overvallen in haar eigen naaiwinkel. Een volledig gemaskerde man bedreigde haar met een mes en rukte dan haar gouden kettingen los. De politie verspreidt via ons programma twee foto’s van de overvaller in de hoop dat

Lees meer »

Omloop van het Hoogserlei gaat opnieuw niet door centrum Tielt: “Twee keer de ringbaan kruisen, is niet langer te doen”

Net als vorig jaar mijdt Omloop van het Hoogserlei het centrum van Tielt. De streep ligt donderdag 3 oktober langs de Hondstraat, in de buurt van het sportcentrum Watewy. De prijzenpot blijft met circa 3.000 euro flink gespekt.
The post Omloop van het Hoogserlei gaat opnieuw niet door centrum Tielt: “Twee keer de ringbaan kruisen, is niet langer te

Lees meer »

Vier ultra’s Anderlecht voor rechtbank in Spanje, onbegrip bij Sociedad voor Fredberg en co

Ophef in de tribunes tijdens Real Sociedad-Anderlecht. Supporters van paars-wit gooiden enkele stoeltjes richting Spaanse fans in het vak onder hen. De match lag even stil. In totaal zijn vijf supporters van paars-wit opgepakt en de club kwam ook met excuses. “Dit gedrag heeft absoluut geen plaats in het voetbal.” Tot onbegrip van Sociedad gingen CEO Sports Jesper Fredberg, coach

Lees meer »

Duurdere dienstencheques en geen godsdienstvakken meer, maar wel meer geld voor kinderopvang: Vlaamse regering stelt budgettaire plannen voor

De nieuwe Vlaamse regering geeft in totaal 3,668 miljard euro uit aan nieuw beleid. Dat komt onder meer de kinderopvang, De Lijn en de personen met een handicap ten goede. Daarnaast moet er bespaard worden. Zo komt er een wegenvignet, verdwijnen de afzonderlijke godsdienstvakken op school en gaat de prijs van de dienstencheques omhoog. Dat heeft Vlaams minister van Begroting

Lees meer »

Nieuwe SHOP-actie in Oostende met focus op voedingszaken: geen enkele zaak volledig in orde

Politie Oostende voerde eind vorige week opnieuw een intussen gekende SHOP-actie uit in samenwerking met verschillende partners. De focus lag deze keer op de uitbating van voedingszaken die voornamelijk take away aanbieden. In totaal werden negen handelszaken gecontroleerd en werden er achttien pv’s opgesteld.
The post Nieuwe SHOP-actie in Oostende met focus op voedingszaken: geen enkele zaak volledig in

Lees meer »