Vincent Dedecker heeft binnen Padel Belgium een uitdaging: “Padel moet in ons land een sterke jeugdsport worden”

Padel Belgium overkoepelt de Vlaamse en de Waalse federatie. Vincent Dedecker uit Sint-Kruis is onlangs aangesteld om er een structuur te ontwikkelen voor getalenteerde junioren in ons land. “We willen iets aanbieden, op een juiste manier. Het moet vorm hebben, goed georganiseerd zijn en dit binnen een bepaalde visie.”

Vincent Dedecker (50) behaalde in ons land alle hoogste coachdiploma’s in tennis en padel, waar hij zelf ook competitie in speelt. Hij is hoofdtrainer en organisator in tennisschool Rekkets en Attak Padel Academy en een van de hoofddocenten in de opleiding padeltrainer. Als Youth Talent Coördinator is hij nu binnen Padel Belgium zo’n drie maanden met dit project bezig. “Ik doe dit vanzelfsprekend niet alleen. Ik ben er verantwoordelijk voor, met de bedoeling een gans team samen te stellen, om de structuur en planning uit te werken. We moeten nu meer detectie doen over heel België, om te zien waar de talentrijke jeugd-padelspelers zitten. Met de bedoeling om hen samen te brengen, nationaal te trainen zodat ze elkaar meer ontmoeten en hen zo ook kwalitatief en professioneel te kunnen begeleiden.”

Knowhow uit tennis

Doordat de vijver bij de jongeren nog niet zo groot is, is het niveau niet van die mate dat België internationaal kan meedoen met toplanden als Spanje en Argentinië. “Er zijn nu individuele spelers die goed zijn, maar de sterkte in de breedte moet zeker nog verhogen.” Op dit moment is er nog weinig competitie in jeugdpadel maar daar wordt snel aan gewerkt. Het is aan Dedecker om de (jeugd)sport in ons land omhoog te krijgen, zodat bepaalde jongeren nationale en later internationale topspelers worden. “Tennis Vlaanderen staat internationaal bijzonder hoog aangeschreven. Hoe die structuur daar op poten is gezet, krijgen wij nu gratis mee. We mogen alles gebruiken: de knowhow vanuit het tennis, hoe dit alles is opgebouwd. De manier van tornooien organiseren, de klassementsberekeningen, de onderlinge ontmoetingen. Op dat gebied hebben we een enorme voorsprong, maar het is wel een andere sport. In padel wordt in dubbel gespeeld, in een kooi die je niet kan verkleinen. Daar dienen we toch andere accenten te leggen en nieuwe zaken aan te brengen om het competitieaspect op jonge leeftijd optimaal aan te bieden.”

Concurrentie nodig

Vorig jaar was er voor de jeugd een WK in Paraguay, nu is er een EK. De bedoeling is om op dergelijke tornooien een sterk Belgisch team af te vaardigen. “Op langere termijn willen we padel bij de jeugd heel sterk maken. Hoe breder de piramide onderaan is, hoe hoger je nationale top zal reiken. Je hebt onderlinge concurrentie nodig om elkaar beter te maken”, vindt Dedecker. “Hiervoor is een samenwerking nodig met alle nationale trainers die nu in ons land competitief aan het werk zijn. Mijn taak is ook om hen samen te brengen, te begeleiden, mee op te leiden, alles wat we weten aan te reiken.”

“Je hebt onderlinge concurrentie nodig om elkaar beter te maken”

Er is ook een administratief luik. “Zoals er bij Tennis Vlaanderen met het Kids Development Team (KDT) destijds een project is opgestart, willen we die ganse structuur aanpassen naar padel om trainers in ons land te helpen en ondersteunen. Als trainers een getalenteerd kind begeleiden, kunnen wij hen zaken aanreiken die zeker moeten aanwezig zijn om op lange termijn kwalitatief te kunnen werken.”

Meer tornooien

Momenteel is er een groot gebrek aan competitie voor de jeugd. Twaalfjarigen met niveau kunnen bij de volwassenen padel spelen. Maar een kind op die leeftijd wil zich in de eerste plaats met leeftijdsgenoten meten. En volwassenen spelen niet graag tegen een kind van twaalf. “Het is onze doelstelling om meer competitie, ontmoetingen te creëren in de verschillende regio’s, tussen de verschillende clubs. Meer tornooien, interclub. Zo is er sinds dit jaar voor de jeugd een Belgium Padel Tour. Ook voor de jongsten U8, U10 en U12 willen we competities organiseren. Internationaal is dit momenteel vanaf de U12, alsook het BK.” (ACR)

The post Vincent Dedecker heeft binnen Padel Belgium een uitdaging: “Padel moet in ons land een sterke jeugdsport worden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“West-Vlaanderen heeft zóveel troeven in huis”: Luc Abbeloos is nieuwe directeur van Westtoer

Het provinciebedrijf Westtoer heeft een nieuwe algemeen directeur. Luc Abbeloos (58) volgt er Stefaan Gheysen op. De Tieltenaar is al sinds 2011 bij Westtoer aan de slag als marketingdirecteur. “Ons doel? Toeristen op een duurzame manier naar West-Vlaanderen brengen en hen op onze provincie verliefd doen worden.”
The post “West-Vlaanderen heeft zóveel troeven in huis”: Luc Abbeloos is nieuwe

Lees meer »

Een op de zes werknemers ontvangt fietsvergoeding

Uit de jaarlijkse evaluatie van de alternatieve loonvoordelen in 2022 blijkt dat de tweede pensioenpijler het belangrijkste voordeel blijft. Ook maaltijd- of ecocheques zijn populair, net als een tussenkomst in woon-werkverkeer. Maar liefst één op de zes werknemers ontvangt een fietsvergoeding, een stijging van 3 procent tegenover het jaar voordien.

Lees meer »

Noord-Korea vuurt ballistische raket af in zee

Noord-Korea heeft een ballistische raket in zee afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap woensdag, op basis van het Zuid-Koreaanse leger. Ook Japan bevestigt dat een raket werd afgeschoten, en heeft het over een “mogelijke ballistische raket vanuit Noord-Korea”.

Lees meer »

Carl Devos scherp over fouten bij verkiezingen: “Dit is zeer slecht voor het vertrouwen in de politiek”

Dat bij de verkiezingen minstens 2.171 kiezers de verkeerde elektronische stembiljetten kregen, kan gevolgen hebben voor de zetelverdeling. Kan dat ook tot nieuwe verkiezingen leiden? Welke partijen weten zich benadeeld? En welke lessen vallen hieruit te trekken? Politicoloog Carl Devos (UGent) kent de antwoorden: “Dit zou tot grote ongerustheid moeten leiden.”

Lees meer »

Franse analisten kraken België af: “Als iemand mij het plan van Tedesco kan uitleggen, nodig ik die graag uit”

Eerder diablotins in plaats van diables. Duiveltjes in plaats van Rode Duivels. Zo verwijzen de Franse analisten en gewezen internationals Christophe Dugarry (52 jaar, 55 interlands) en Emmanuel Petit (53 jaar, 63 interlands) naar de Rode Duivels voor de clash van maandagavond tegen ‘Les Bleus’ (18u). “De Belgen slaan de bal compleet mis op dit EK.”

Lees meer »