Osteopaat Sander uit Rollegem vertrekt met Cofidis naar Parijs-Nice: “Ik ben een halve psycholoog”

Wielerteam Cofidis kwam in het openingsweekend niet uit de verf. Kopman Alex Zingle viel zondag, en de helft van het team was ziek. Werk aan de winkel, dus, voor osteopaat Sander Delmeire uit Rollegem. Vandaag, zaterdag, vertrekt hij met Cofidis naar Parijs-Nice, en later ook naar de Tour. “Dat is eenentwintig dagen na elkaar de Ronde van Vlaanderen.”

Sander is afkomstig uit Rollegem, en heeft er ook zijn praktijk, op Rollegemplaats 16. Samen met zijn vrouw Eline Vanneste heeft hij twee zoontjes, Leon (6) en Jef (3). De oudste spreekt vaak over renner worden, maar Sander houdt die boot zo lang mogelijk af.

‘De mechanieker van het menselijk lichaam’, zo beschrijft Sander zijn job. Met fysieke handelingen tracht hij renners topfit aan de start te brengen. Maar het mentale aspect wordt steeds belangrijker. ‘Psychosomatiek’, zo noemt hij het. Vroeger zag de wetenschap ‘de geest’ en ‘het lichaam’ als twee losse onderdelen. Vandaag merken ze dat die twee overlappen. “Vaak komen patiënten met nekproblemen, maar ligt de oorzaak veel dieper. Iemand die zich niet goed in zijn vel voelt, heeft sneller fysieke klachten.”

Geen machines

Volgens Sander worden renners tegenwoordig al te vaak behandeld als machines. Data en gegevens worden voortdurend geanalyseerd, maar er wordt te weinig geluisterd naar hoe ze zich voelen. “Naast osteopaat ben ik dus ook een halve psycholoog.” Iedere renner verdient evenveel aandacht. Voor elke koers komen ze langs. Maar ook erna kan er een beroep worden gedaan op de osteopaat. “Toen Zingle zondag viel, wist ik direct dat hij ging langskomen in de praktijk. Gelukkig was het minder erg dan gedacht. Hij komt er snel weer bovenop.” Volgens Sander is Zingle trouwens een van de leukste renners om mee te werken. “Altijd positief en enorm gemotiveerd, ook na een val houdt hij de moed erin.”

Vóór Sander ‘mechanieker van het menselijk lichaam’ was, koerste hij. “Wekelijks een paar keer de Kluisberg oprijden, en in het weekend een wedstrijd.” Toen was koers nog speels, maar dat nu wel even anders, zegt Sander: “Koers is keihard. Als je niet presteert, verlies je je plek.” Hij wil dan ook zijn kinderen zolang mogelijk uit het koerswereldje houden. “Maar als ze het echt zelf willen, heb ik geen andere keus.”

“De Tour, dat is eenentwintig dagen na elkaar de Ronde van Vlaanderen”

Het was wel via zijn eigen ervaring en connecties als renner dat Sander vier jaar geleden bij Cofidis binnen geraakte. Als junior reed hij vaak met profrenners zoals Stan Dewulf van AG2R Citroën of Jonas Casterique van Bingoal WB. Via die connecties en veel profs die bij hem over de vloer kwamen, ging hij af en toe mee als osteopaat met Team Katusha, in 2019 overgenomen door Israel Cycling Academy. Maar het werd pas echt menens via voormalig Cofidisrenner Zico Waeytens. Die bracht hem in contact met de manager van Cofidis, Cédric Vasseur, die hem een plaats in de medische cel aanbood.

Kippenvel na droogte

Op Sanders koerskalender staan dit jaar alle voorjaarsklassiekers, maar ook Parijs-Nice en de Tour. “De sfeer in de Tour is onbeschrijfelijk. Renners lopen daar rond met een immense druk op hun schouders, midden in de belangstelling. Het is 21 keer de Ronde Van Vlaanderen, elke dag opnieuw.” Het wordt zijn derde Tour. Vanaf Firenze blijft hij twaalf dagen, om de renners zowel fysiek als mentaal te ondersteunen. Het team hoopt minstens even goed te doen als vorig jaar. Toen won het tweemaal, na vijftien jaar ‘droogte’. “Dat te mogen meemaken: kippenvel!”

“Iedereen heeft zijn functie binnen de ploeg en voor mij is dat nog altijd osteopaat, niet ploegleider. Als koersliefhebber en amateurrenner heb ik wel een mening, maar tactisch heb ik natuurlijk niets in de pap te brokken.” Wel tracht hij ‘zijn’ renners zoveel mogelijk te motiveren. “We houden het altijd positief, om een gezond klimaat te creëren.” Franse ploegen krijgen vaak de kritiek nogal ‘Frans’ te zijn. “Vroeger misschien, maar vandaag is dat chauvinisme veel minder aanwezig. De jonge Belg Milan Fretin wordt bijvoorbeeld heel goed omringd, en de medische cel bestaat hoofdzakelijk uit niet-Fransen.”

Afsluiten doet Sander met een tip voor Sporza Wielermanager: “Axel en Milan, die zou ik altijd in mijn team zetten. Zij gaan dit voorjaar punten pakken.” (TV)

The post Osteopaat Sander uit Rollegem vertrekt met Cofidis naar Parijs-Nice: “Ik ben een halve psycholoog” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Plattevissers uit Zwevegem mogen naar WK interclub in Slovenië

De Zwevegemse hengelclub De Plattevissers neemt deel aan het WK Interclub dat van maandag 22 tot en met zondag 28 juli in Slovenië plaatsvindt. Een 15-koppig team zal daar tien dagen aanwezig zijn, onder hen twee Roeselarenaars en één Ardooienaar.
The post De Plattevissers uit Zwevegem mogen naar WK interclub in Slovenië appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan

De directeurs van de Nationale Loterij blijven ceo Jannie Haek, een Bruggeling met Torhoutse roots, steunen. Dat laat het overheidsbedrijf woensdag weten, daags na het afspringen van een bemiddelingsprocedure met de vakbonden over het gedrag van de topman.
The post Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Westende-Dorp krijgt nieuw plein

Westende-Dorp krijgt een groen plein. Het oude gemeentehuis van Westende en de bibliotheek worden daarvoor afgebroken.
The post Westende-Dorp krijgt nieuw plein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Frederik Vansina neemt bevel over als nieuwe chef Defensie

Generaal-vlieger Frederik Vansina neemt het bevel over de Belgische strijdkrachten over van admiraal Michel Hofman, als de nieuwe chef Defensie (CHOD). “De missie van Defensie is de bescherming van de burgers. We zullen ons daar met evenveel panache en motivatie als onze voorgangers aan wijden”, zei hij voor de ceremoniële bevelsoverdracht.

Lees meer »