Na arrest Kortemarks stort komen PFOS-actiecomités samen op infoavond

De vernietiging van de vergunning voor de stortplek in Kortemark geeft PFOS-actiecomités nieuwe moed voor hun Vlaamse strijd. Dat bleek tijdens een recente infoavond met milieuadvocate Isabelle Larmuseau en kankerexpert Nick Van Larebeke.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde op 8 februari de recentste vergunning van het bedrijf Silvamo op de stortplek van Kortemark. In die gemeente hielden actiecomités Leefbaar Groot Kortemark en Climaxi deze week een infoavond.

Een deel van het publiek kwam van regio Kruisem, zoals arts Katrien Vandenbroucke (38). “Ik ben afkomstig van Waregem, bij de grens met Kruisem, en ben lid van Zaubeek Gezond, een vzw van omwonenden rond de voormalige stortplaats in de Meirestraat in Kruisem. Ik ben hier om de actiecomités te steunen en voor de interessante sprekers.”

Casus Kortemark

Onder hen kankerexpert Nick Van Larebeke ?en Isabelle Larmuseau, de milieuadvocate die de vernietiging van de Silvamo-vergunning had bepleit. “De casus Kortemark had veel potentie voor belangrijke precedentrechtspraak”, sprak de advocate. Ze was dan ook in de wolken met het arrest van 8 februari, dat ze doopte tot “het waterarrest”.

“Het is het eerste arrest binnen de Europese Unie, niet alleen Vlaanderen, dat een principe vestigt”, legde Larmuseau uit. “Volgens de Europese Kaderrichtlijn Water van 2000 moesten het oppervlaktewater en grondwater in de EU al in 2015 in goede toestand zijn. Deze deadline werd in Vlaanderen niet gehaald. Het recente waterarrest van Kortemark gaat in op het achteruitgangsverbod uit deze Kaderrichtlijn: het PFOS-gehalte ligt boven de milieukwaliteitsnorm, dus er mag niks meer bij.”

Een landmark, aldus Larmuseau. “Het betekent dat men overal in Vlaanderen een nullozing van PFOS kan eisen aan elk bedrijf. Burgers en actiecomités moeten wel waakzaam blijven, want de strijd is nog niet gewonnen.”

Bloedafnames

Katrien Vandenbroucke was een van de toehoorders die verschillende vragen stelden. “Ik wou nog wat meer informatie van professor Van Larebeke over de gezondheidseffecten, zodat ik onze omwonenden op de hoogte kan brengen. Tot een kilometer ver hebben wij heel hoge PFOS-waarden gemeten bij de bevolking rond ons stort. Als arts hielp ik mee aan de bloedafnames. De resultaten waren ontluisterend en liggen in de lijn van de omgeving van 3M Zwijndrecht.”

De arts sloot de avond af met een oproep. “In Kortemark is de stortplek nog actief, in Kruisem zitten we opgezadeld met een historisch stort. Er werd nooit gesaneerd, wel gebouwd. Het was zogezegd niet gevaarlijk, maar alles wat kon mislopen is misgelopen, ondanks inspanningen van mensen in het verleden. Via de Zaubeek gaat de ernstige vervuiling kilometers ver tot in de Leie. Blijf strijden, ook al is het een werk van heel lange adem.” (TP)

The post Na arrest Kortemarks stort komen PFOS-actiecomités samen op infoavond is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Masterplan voor vrijetijdssite Ridefort in Ruddervoorde is klaar

De gemeente heeft een toekomstvisie laten uitwerken voor vrijetijdssite Ridefort. Zo’n toekomstvisie, ook wel masterplan genoemd, geeft aan hoe Oostkamp alle functies een plek zouden kunnen geven.
The post Masterplan voor vrijetijdssite Ridefort in Ruddervoorde is klaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hierop lopen de Vlaamse onderhandelingen tijdelijk vast, maar er is één reden om te denken dat het binnenkort toch nog lukt

Vijf weken voor de lokale verkiezingen is het steeds moeilijker om toegevingen te doen en onpopulaire maatregelen te verkopen. En dus krijgt ook het tweede compromisvoorstel van Vlaams formateur Matthias Diependaele (N-VA) een onvoldoende van CD&V en Vooruit. Ze zien te weinig extra investeringen. Toch is er één goede reden waarom we binnenkort wél een nieuwe Vlaamse regering krijgen. Van

Lees meer »

Ostend Tennis en Padel Club in eindronde

De nationale herenploeg interclubtennis van Ostend Tennis en Padel Club ging dit seizoen in een vernieuwde samenstelling op zoek naar succes. Dat kwam er vorig weekend met winst en een finaleplaats zondag 15 september in eigen huis tegen TC De Koddaert.
The post Ostend Tennis en Padel Club in eindronde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belgische vrouw dood aangetroffen in Thailand

In Thailand is een 28-jarige Belgische toeriste om het leven gekomen. Dat heeft Buitenlandse Zaken bevestigd. Haar lichaam werd gevonden in de buurt van een bekende waterval in het noorden van het land. Volgens Thaise media was ze sinds vrijdag vermist en is er een zoekactie opgestart in de buurt waar haar fiets was aangetroffen. Vandaag is haar lichaam gevonden.

Lees meer »

“De omstandigheden worden steeds extremer”: hulpverleners getuigen over hun bezoeken na verkrachting in Antwerpse gevangenis

Voor de hulpverleners in onze gevangenissen is het duidelijk, na de verkrachting in de Antwerpse gevangenis: “De omstandigheden zijn onaanvaardbaar. Waar mensenrechten geschonden worden, is welzijnswerk onmogelijk.” Want hoe kan je uw job veilig uitoefenen als de alarmknoppen niet werken, een gedetineerde onder hoge stress staat of zijn voorgeschiedenis onduidelijk is? Lars (39) en Kaat (29), twee hulpverleners, getuigen over

Lees meer »

IN BEELD Dit waren de Tinekesfeesten 2024

Van donderdag 5 september tot en met zondag 8 september ging heel Heule en omstreken uit zijn dak op de 60ste editie van de Tinekesfeesten, dit jaar met als toepasselijke slagzin Made in the 60s.
The post IN BEELD Dit waren de Tinekesfeesten 2024 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een ongemakkelijk boek

20:30 Twee schandvlekken uit de recente Russische geschiedenis beginnen met dezelfde letter. En Babyn Jar en Boetsjatsj liggen allebei vlak bij Kiev. Oekraïne dus. In het boek ‘Een ongemakkelijke plek’ verb…

Lees meer »

Nieuwe kinderopvang Minouchie geopend: “Alle plaatsen direct volzet”

Bij gemeenteschool De Vijf Wegen langs de Waalstraat in Zulte is sinds het begin van dit schooljaar een nieuwe kinderopvang open. In Minouchie kunnen vijftien baby’s of peuters terecht. Zij worden opgevangen door onthaalmama Cindy De Lange en haar zoon Emile De Muynck, de eerste mannelijke onthaalouder van Zulte.
The post Nieuwe kinderopvang Minouchie geopend: “Alle plaatsen direct volzet”

Lees meer »

Koperkunstenaar Luc brengt ode aan paters die kerk van Sleihage lieten bouwen: “Zonder hen had ik misschien nooit de kunst ontdekt”

Koperkunstenaar Luc Lapere, die in Sleihage op een steenworp van de Christus-Koningkerk woont en werkt, brengt tussen 21 en 29 september een bijzondere expo naar de kerk. Niet met eigen werk, maar met schilderijen en poëzie van twee overleden paters die in 1960 mee aan de basis van de kerk lagen. Hij kende hen persoonlijk. “Pater Loncke is vaak bij

Lees meer »

Jager die ara doodschoot na bijna zes jaar procederen veroordeeld: “Eindelijk gerechtigheid voor Rambo”

De jager uit Deurne die in december 2018 een tamme, getrainde freeflying papegaai uit de lucht schoot in Malle, is vrijdag door het hof van beroep in Gent veroordeeld voor inbreuken op de dierenwelzijnswet. Zijn wapen werd verbeurdverklaard, hij moet een geldboete betalen en de rechtsplegingskosten. De jager is nu zwaarder veroordeeld dan in eerste aanleg. “Mijn cliënt is enorm

Lees meer »