James Ensors meesterwerken nu ook als videogame

Zaterdagmorgen, 2 maart, werd de gratis videogame Please Touch The Artwork 2 voorgesteld in het Oostendse James Ensorhuis door de Brusselse gameontwerper Thomas Waterzooi en de Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Omdat het Belgisch EU-voorzitterschap samenvalt met de viering van het 75-jarige overlijden van James Ensor werd de oude meester gekoppeld aan een van onze jongste kunsttakken. Brussels gameontwerper Thomas Waterzooi maakte een vervolg te maken op Please Touch The Artwork, een videogame uit 2022 over het werk van Piet Mondriaan. Nu is er dus ook een erg toegankelijke Please Touch The Artwork 2. Daarbij baseerde Waterzooi zich op niet minder dan 83 werken van Ensor en gebruikte hij als soundtrack deels muziek gecomponeerd door Ensor zelf. Please, Touch the Artwork 2 is zowel een kunstwerk als een innovatieve manier om andere kunstwerken te beleven.

Museum in huis

Thomas Waterzooi: “Met deze videogame wil ik kunst toegankelijker maken. Ik breng de wereld van het museum rechtstreeks naar de mensen. Het is een avonturenspel waarin je als dandy skelet door de schilderijen van Ensor reist. Onderweg moet je allerlei objecten zoeken voor de gekke figuren uit Ensors wereld en de gaten in het canvas herstellen die een mysterieuze, gemaskerde figuur heeft gecreëerd. Het hoofdpersonage van de game komt uit één van mijn favoriete werken van Ensor: ‘The Skeleton Painter’.”

Minister van Cultuur Jan Jambon: “Met Please Touch The Artwork 2 wil Vlaanderen onze erfgoedsector én onze Vlaamse gameontwikkelaars in de schijnwerpers zetten, net nu de ogen van heel Europa op ons gericht zijn. De game bewijst dat het oeuvre van James Ensor ook vandaag nog springlevend is.” Kortom de gamer ontdekt de kunst van Ensor en de kunstliefhebber ontdekt het gamen. Dubbele winst.

Dankzij de financiële steun van Vlaanderen, is Please, Touch The Artwork 2 gratis te genieten. Gebruikers kunnen de game spelen op smartphone, tablet, pc en Mac.

The post James Ensors meesterwerken nu ook als videogame is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Drankenproducent Ricard gaat niet samenwerken met voetbalclub PSG, na woede bij supporters van aartsrivaal Marseille

De aangekondigde samenwerking tussen de Franse sterkedrankengroep Pernod Ricard en voetbalclub Paris-Saint-Germain (PSG) gaat niet door. De wortels van het bedrijf liggen namelijk in de Franse stad Marseille en de deal veroorzaakte daarom heel wat protest bij de lokale club Olympique Marseille, de grote aartsrivaal van PSG. De fans van Olympique Marseille beloofden om geen druppel pastis van Pernod Ricard

Lees meer »

Vzw Préparé heeft met ‘Suskewiet’ nieuwe productie klaar: “Het is geen doorsnee komedie geworden”

Na enkele kleinere producties heeft het Tieltse theatergezelschap vzw Préparé een volwaardige nieuwe productie klaar. Met ‘Suskewiet!’ brengen ze het verhaal van het bestuur van een vinkenmaatschappij dat zich voorbereid op hun jubileumfeest.
The post Vzw Préparé heeft met ‘Suskewiet’ nieuwe productie klaar: “Het is geen doorsnee komedie geworden” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Circulatieplan tijdens werken Nieuw Centrum van Spiere-Helkijn: “Veiligheid van de kinderen blijft de prioriteit”

Vanaf 1 september geldt er een gewijzigde verkeerssituatie in het Nieuw Centrum van Spiere-Helkijn. De toegangsweg naar basisschool De Polyglot heropent in één richting: men kan van de Oudenaardseweg naar de Helstraat, maar niet meer van de Helstraat naar de Oudenaardseweg. De rijstrook wordt tijdelijk aangelegd op de parkeerstrook voor de SpieHel. “Dit doen we omdat er renovatiewerken aan de

Lees meer »

Nieuw schooljaar in Internaat Noord in Roeselare start toch op 1 september: “Maar wel met een lekkere barbecue”

De lessen starten pas op 2 september, maar in het Internaat Noord in Roeselare werd het nieuwe schooljaar toch al op zondag 1 september op gang geschoten. Dat gebeurde wel op een heel erg leuke manier. De leerlingen van het internaat en hun ouders werden uitgenodigd voor een barbecue. “Op die manier start iedereen zonder veel minder stress aan het

Lees meer »

Vier arrestaties, onder wie vader van ontslagnemend Alexia Bertrand, in corruptieonderzoek naar bouw van hotel in Tsjaad

Het federaal parket heeft vier mensen opgepakt na huiszoekingen in ons land voor vermeende betrokkenheid van corruptie bij de bouw van een hotel in Tsjaad. Dat laat het federaal parket in een persmededeling weten. Volgens de Franstalige krant ‘Le Soir’ is een van de gearresteerden Luc Bertrand, ceo van Ackermans & Van Haaren en vader van ontslagnemend staatssecretaris Alexia Bertrand.

Lees meer »

Minister Dalle (CD&V) ziet in audit van VRT “geen oplossing” na ontslag van twee televisiebazen

Frederik Delaplace, de CEO van de VRT, heeft vanmiddag in het Vlaams Parlement tekst en uitleg gegeven over de herschikkingen aan de top van de openbare omroep en zijn eigen functioneren. Dat gebeurde tijdens een speciale commissie, waar ook ontslagnemend mediaminister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen op uitgenodigd waren. Brepoels daagde niet op “om

Lees meer »

De Barkentijn, de plek die hele generaties de zee liet ontdekken, viert 100ste verjaardag: “Met renovatie en nieuwbouw kan het nog jaren mee”

De Barkentijn viert dit weekend zijn honderdste verjaardag. De villa op de dijk van Nieuwpoort zorgt er al decennia voor dat kinderen, families en gepensioneerden – waarvan velen het financieel lastig hebben – een unieke vakantie beleven. Wij blikken terug én vooruit met de voormalige en de huidige directeur: Jo Rousseau en Nicolas Vermote.
The post De Barkentijn, de

Lees meer »

Ze kan niet zingen en heeft hits dankzij ‘money van pa’: ‘Sugardaddy’-zangeres Roxy Dekker gaat viraal met lied over haatreacties

De Nederlandse zangeres Roxy Dekker (19) – bekend van het nummer ‘Sugardaddy’ – heeft in korte tijd 1 miljoen views getrokken met een eerste voorproefje van haar nieuwe single. Daarop zingt de succesvolste Nederlandse artiest van dit moment over de complottheorie dat ze alleen hits scoort omdat ze een ‘industry plant’ is. Wat betekent dat en is Roxy het inderdaad?

Lees meer »

“Soms loopt Ben Crabbé boos of stomverbaasd uit beeld”: voor 30 jaar ‘Blokken’ klapt jurylid Kris Soret uit de biecht

De kijker hoort hem als de jury van Ben Crabbé (61), maar ziet hem nooit in beeld. Behalve nu uitzonderlijk bij de 30ste verjaardag van ‘Blokken’. Kris Soret (69) is sinds dag één verantwoordelijk voor alle quizvragen en doet voor deze gelegenheid zijn boekje open over het succesformat. “Tv-recensenten gaven ons maar één seizoen”, onthult hij. Vandaag zitten ze aan

Lees meer »

Chantal Ghesquière (70) neemt afscheid van politiek: “Sta graag mijn plaats af aan mensen met verfrissende ideeën”

Chantal Ghesquière (70) start aan de laatste maanden van haar politieke loopbaan. Na twaalf jaar in de gemeenteraad van Mesen besliste ze om niet meer op te komen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. “Ik sta graag mijn plaats af aan mensen die jonger zijn en klaar staan met verfrissende ideeën”, vertelt ze.
The post Chantal Ghesquière (70) neemt afscheid van

Lees meer »