Helena Ponette loopt dit weekend in Glasgow op tweede WK indoor

Dit weekend is Helena Ponette (24) aan de slag op het WK indoor in Glasgow. De Oostendse komt in actie met de 4×400 meter-estafetteploeg bij de dames. “Maar dat zien we als een voorbereiding op de World Games in de Bahama’s, waar we ons moeten kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs.”

Ponette brak helemaal door in het voorjaar van 2022, toen ze voor de eerste keer in de selectie van het Belgische 4×400 meter-aflossingsteam werd opgenomen. In de zomer van 2022 volgde een zesde plek met de Cheetahs op het WK in Eugene. En enkele weken later was er, na een indrukwekkende 400 meter van Ponette, zelfs ei zo na een medaille op het EK in München. In 2023 ging de Oostendse op haar elan door. Op het EK indoor in Istanbul liep ze in de reeksen een persoonlijk record (52”31), net als in de reeksen op het WK outdoor in Boedapest (51”52); met de Cheetahs werd ze knap vijfde in de finale van de 4×400 meter. “Maar mijn strafste prestatie blijft München, waar ik een splittijd van 49 seconden liep. Dat is niet altijd helemaal accuraat, maar los daarvan is het sowieso mijn beste 400 meter ooit.”

In vorm

Twee weken geleden kroonde ze zich in Louvain-la-Neuve met 52”63 tot Belgisch indoorkampioene. “Ik liep op mijn eentje mijn tweede snelste tijd ooit, dus conditioneel zit het wel goed. Ik ben tevreden over mijn vorm.”

Naast Ponette zijn in Glasgow ook Naomi Van Den Broeck, Camille Laus, Imke Vervaet en Belgisch recordhoudster Cynthia Bolingo van de partij. “Naomi is net als ik in vorm. Cynthia liep nog geen wedstrijden, maar we gaan ervan uit dat ze in orde zal zijn. En Imke en Camille lopen op de 4x400m altijd beter dan individueel. Dit is een WK indoor in het jaar van de Spelen. Het valt af te wachten welke lopers de andere landen sturen. Meestal haken in een Olympisch jaar enkele toppers af. Misschien maken we zo wel kans op een medaille.”

“Misschien maken we in de 4×400 kans op een medaille”

Dan volgt met de World Relays een belangrijke afspraak. Op de Bahama’s moeten de drie Belgische teams op de 4×400 meter – heren, dames en gemengd – een ticket voor de Spelen afdwingen. “Wij zien dit WK indoor als team dan ook als voorbereiding op de Bahama’s. Op Parijs na is dat voor de Cheetahs de belangrijkste afspraak van het jaar, want als we ons daar niet kwalificeren, mogen we niet eens naar de Spelen.”

Gemengde 4×400

2024 staat grotendeels in het teken van de estafette. “Door de strengere criteria voor het EK outdoor in Rome in juni heb ik me individueel nog niet kunnen kwalificeren, en door dit superdrukke jaar zal ik niet veel wedstrijden buiten de kampioenschappen betwisten. Sowieso is er op het EK ook voor het eerst een gemengde 4×400 meter, waarin België serieuze medaillekansen heeft.” Het lijkt er zelfs op dat ons land in Parijs de meeste medaillekansen heeft op die gemengde 4×400 meter. “Dat de grote atletieklanden geen prioriteit aan dat nummer geven, speelt in ons voordeel. Maar de gemengde 4×400 meter vindt altijd in het begin van een groot tornooi plaats. Dat kan de individuele kansen op de 400 meter hypothekeren.”

Ponette heeft haar studies geneeskunde tot na Parijs on hold gezet. “Normaal had ik drie weken geleden aan mijn stages moeten beginnen, maar het komende half jaar zal ik enkel aan mijn thesis werken.”

The post Helena Ponette loopt dit weekend in Glasgow op tweede WK indoor is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Aftellen tot aan de start van ‘Grand Show Folie Royale’: eerste show al uitverkocht!

Over één week is het zover, op vrijdag 12 juli gaat ‘Grand Show Folie Royale’ in wereldpremière in Knokke-Heist. De voorstelling in het Grand Casino Knokke pakt uit met indrukwekkende topstemmen, internationale acts en wervelende choreografieën.
The post Aftellen tot aan de start van ‘Grand Show Folie Royale’: eerste show al uitverkocht! appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vrouw (91) komt om bij nachtelijke brand in Harelbeke

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de brandweer iets voor twee uur opgeroepen voor een brand in de Deerlijksestraat in Harelbeke. Voor de 91-jarige bewoonster kwam alle hulp te laat.
The post Vrouw (91) komt om bij nachtelijke brand in Harelbeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dierenrouwplaats is meerwaarde voor baasjes van overleden dieren

Baasjes van gestorven dieren kunnen voortaan op de dierenrouwplaats op de nieuwe begraafplaats in de Groenestraat in Roeselare terecht om er hun geliefde dier te herdenken. “Een erg waardevol initiatief”, aldus Jan Behaeghel die vorige maand afscheid moest nemen van zijn tien jaar oude hond Boris.
The post Dierenrouwplaats is meerwaarde voor baasjes van overleden dieren appeared first on

Lees meer »

Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer hetzelfde”

Wie de Leiebrug tussen Sint-Eloois-Vijve en Sint-Baafs-Vijve overrijdt, landt als het ware in de Q8-shop van Lindsay Nicque en Jurgen Anno. De zaak werd onlangs grondig verbouwd en heringericht en biedt naast een Delhaize ook onderdak aan een Panos en een koffiehoek van Starbucks.
The post Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer

Lees meer »

Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld

Stad Brugge investeert in de vervanging van de veldverlichting van sportcomplex Gulden Kamer en de krachtbalterreinen in Lissewege. De bestaande verlichting wordt vervangen door energiezuinige LED-verlichting.
The post Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld appeared first on KW.be.

Lees meer »

Park in Ruiselede zomert twee maanden lang

Vorige maand opende burgemeester Greet De Roo (RKD) het Park voor de start van een zomer vol activiteiten. Er staat alleszins veel muziek geprogrammeerd.
The post Park in Ruiselede zomert twee maanden lang appeared first on KW.be.

Lees meer »

Woonzorgcentrum Rozenberg Oostrozebeke breidt uit: “20 assistentiewoningen, dagopvang en dienstencentrum”

In Oostrozebeke wordt het woonzorgcentrum Rozenberg uitgebreid met 20 assistentiewoningen, een dagopvang en een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners. Rozenberg kwam de voorbije jaren in opspraak door de insulinemoorden. Een aantal ouderen kregen er, al dan niet opzettelijk, teveel insuline toegediend waardoor 3 mensen overleden. Na die moeilijke periode moet de geplande uitbreiding een nieuw, positief hoofdstuk worden voor het woonzorgcentrum.

Lees meer »

Moet je binnenkort betalen om overtollige stroom van zonnepanelen op het net te zetten? “De situatie is onhoudbaar”

Betaal je binnenkort in plaats van geld te ontvangen om overtollige stroom van je zonnepanelen op het elektriciteitsnet te zetten? Het lijkt de wereld op z’n kop, maar in Nederland rekenen bijna alle energieleveranciers ondertussen kosten aan voor wie opgewekte stroom op het elektriciteitsnet zet. Waarom doen ze dat? En zal dat ook bij ons gebeuren?

Lees meer »

Gemeentebestuur legt fiberwerken in Wevelgem tijdelijk stil: “Pas als we groen licht geven, mogen nieuwe sleufwerken opgestart worden”

Er komt geen einde aan in Wevelgem. Voetpad na voetpad wordt in opdracht van Proximus opengegooid om er een fiber kabel te leggen. Vaak blijven die voetpaden lang open liggen, in veel gevallen is de herstelling bovendien niet naar behoren uitgevoerd. Daarom heeft het gemeentebestuur beslist dat er voorlopig geen nieuwe sleufwerken mogen starten in de gemeente. Eerst moeten alle

Lees meer »