Gewezen hopteler Michel Lemaire (81) uit Poperinge is overleden

In woonzorgcentrum Huize Zonnelied in Ieper is gewezen landbouwer Michel Lemaire (81) uit Abele bij Poperinge overleden. Hij was twintig jaar hopteler, in de periode dat de hop met de hand geplukt werd. Michel was zestien jaar bestuurslid van Okra Abele waarvan acht jaar als voorzitter. Enkele jaren geleden nam hij afscheid als kaartverantwoordelijke.

Michel groeide op op een boerderij in de Hillestraat in Dranouter. In de buurt werd vroeger bijna geen hop geteeld. “Het langst heb ik een hopveld weten staan op ’t Lokerhof tussen Loker en Dranouter”, vertelde hij destijds in KW. “Mijn ouders teelden geen hop en ik heb de hopteelt eigenlijk maar leren kennen toen ik huwde met Paula Beddeleem en op hun hoeve introk. Daar werd hop geteeld.”

Alles geleerd dankzij Paula

“Paula had nog hop met handen geplukt. Ikzelf heb dus pas na mijn huwelijk alles over hop nog moeten leren. We hebben hop geteeld tot in 1992, want toen was een stuk van het hopveld omvergewaaid. Ik zag het toen niet meer zitten om nog verder te doen. In die tijd was trouwens amper iets te verdienen met de hopteelt.”

Michel Lemaire woonde in de Kattestraat in Abele op een voormalige kleine hoeve. Na hun pensioen beleefden Michel en Paul veel plezier in hun groente- en bloementuin.

Tabak smokkelen in Bailleul

Michel groeide op met twee broers en twee zussen. Hij ging naar school in zijn geboortedorp en op zijn twaalfde trok hij nog drie jaar naar Bailleul om Frans te leren. “Maar we gingen vooral naar daar om te communiceren met anderen”, aldus Michel toen in KW. “En ook om te smokkelen. De Franse onderwijzers vroegen ons om tabak mee te brengen in onze boekentas in plaats van de boeken. We hadden immers nooit huiswerk. Wanneer we ’s morgens met onze fiets de douaniers passeerden, lieten ze de schooljongens gewoon passeren. Ze hadden eens moeten weten.”

Zijn moeder stierf toen Michel bijna 15 jaar was en moest hij op de boerderij aan de slag moest. Omstreeks 1975 plantte Michel een eerste partij hop. In 1995 stopten ze met hop te kweken en in 2000 stopten ze de boerderij.

Michel was de vader van drie kinderen: Patrick, Myriam en Franky. Er zijn daarnaast zes kleinkinderen en zes achterkleinkinderen.

Een laatste groet kan in het Uitvaartcentrum Demuys, Duinkerkestraat 143 in Poperinge, zaterdag van 14.30 uur tot 18 uur, maandag en dinsdag van 14.30 uur tot 19 uur. De uitvaart vindt plaats op donderdag 7 maart om 10 uur in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Abele.

The post Gewezen hopteler Michel Lemaire (81) uit Poperinge is overleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bisschop Lode Aerts draagt hoogmis op in Alveringem: volle kerk viert start nieuwe parochiale eenheid Veurne-Alveringem

Het was op meerdere fronten feest op zondag 15 september. Alveringem viert dan niet enkel kermis, maar precies vandaag gaat ook de nieuwe parochiale eenheid Veurne-Alveringem van start. Bisschop Lode Aerts kwam voor deze bijzondere gelegenheid naar Alveringem.
The post Bisschop Lode Aerts draagt hoogmis op in Alveringem: volle kerk viert start nieuwe parochiale eenheid Veurne-Alveringem appeared first on

Lees meer »

Film over jonge Trump binnenkort in zalen, tot zijn groot ongenoegen: “Meteen na première werd gedreigd met juridische stappen”

Binnenkort verschijnt ‘The apprentice’ in de zalen. Daarin is te zien hoe een jonge Donald Trump ‘opgeleid’ wordt door de machtige advocaat Roy Cohn. Dat de film opschudding veroorzaakt, mag niet verbazen. "Als zo’n geëngageerde regisseur iets maakt over Trump, dan krijg je geen flatterend portret", duidt filmjournalist Lieven Van Gils.

Lees meer »

Schepen Christophe Vandererven uit Anzegem stopt met lokale politiek “Ga me enkel nog omringen met positieve mensen”

De kogel is door de kerk. Schepen Christophe Vandererven (53) kondigde op de voorbije gemeenteraad van dinsdag 10 september aan dat hij geen kandidaat meer is voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. “Ik had alles klaar voor een nieuwe partij met een volle lijst en een realistisch programma, doch na een grondige evaluatie en reflectie op de voorbije zes jaar als schepen,

Lees meer »

Wie vermoordde Heidi Reyntjens, die mentale beperking had? Zus Inge en haar ex-lief gaan allebei voor vrijspraak op assisenproces

Zowel Inge Reyntjens als haar ex-lief Daisy zullen volgende week de vrijspraak vragen voor de moord op Inges zus Heidi Reyntjens, die in april 2019 stierf nadat ze ’s nachts in het kanaal Dessel-Schoten was geduwd. “Inge stond onder druk door de berichten die Daisy haar al sinds 2016 stuurde. Ze heeft Heidi geduwd uit frustratie, maar probeerde haar zus

Lees meer »

Brandweerman sterft tijdens interventie in Oostenrijk – Meer dan meter sneeuw leidt tot lawinegevaar in Beierse Alpen

In Oostenrijk is een brandweerman tijdens een interventie om het leven gekomen. Dat meldt de gouverneur van de deelstaat Neder-Oostenrijk. De dodentol van cycloon Boris komt zo op zeven te staan. Roemenië is voorlopig het zwaarst getroffen met vijf doden, in Tsjechië is sprake van vier vermisten. Ook in Polen viel een dodelijk slachtoffer. Nog in Oostenrijk raakte een wandelaar

Lees meer »

En dan haalt de bruidegom tijdens de huwelijksnacht plots zijn apparaat boven: “Ik ben in behandeling”

Het derde ‘Blind getrouwd’-koppel is een feit. De ogenschijnlijk ijzig kalme Jidse (27) lijkt een uitstekende match voor de goedlachse Jorina (32), die in aanloop naar het programma een behoorlijke gedaanteverwisseling doormaakte. Bij Karlien en een opvallend openhartige Thomas leek het allemaal wat minder vlot te gaan. Inclusief hun eerste huwelijksnacht. “Daar zal ik me dan maar overzetten.”

Lees meer »