Vzw De Loods start nieuw verhaal in Poperinge: “Historisch pand is niet langer aangepast aan onze noden”

Vzw De Loods, het voormalige Huize Godtschalck vzw en Sint – Antoniusgesticht, staat aan de start van een nieuw avontuur. Ze verhuizen namelijk naar de Hoppestad. “Na een rijke en bovenal maatschappelijk geëngageerde geschiedenis, staat vzw De Loods op het punt hun historische wortels in Loker, Heuvelland, te verlaten om een nieuw verhaal en een nieuwe toekomst te schrijven in Poperinge”, zegt Bruno Schelstraete, directeur vzw De Loods.

Vzw De Loods anno 2024 staat in voor de begeleiding en ondersteuning van meer dan 70 kwetsbare kinderen, jongeren en gezinnen tussen 0 en 25 jaar, uit de Westhoek en West- Vlaanderen die zich in uiterst moeilijke thuissituaties bevinden zoals kansarmoede, sociale uitsluiting, verwaarlozing… “Meer dan 44 kinderen en jongeren wonen hierbij, al dan niet tijdelijk, in onze organisatie in Loker, meer dan acht kinderen en jongeren worden ondersteund na de schooluren en tijdens de schoolvakanties in ons dagcentrum te Poperinge en meer dan 18 gezinnen en jongvolwassen worden aan huis begeleid. Meer dan, want ons engagement stopt niet bij de kinderen en jongeren die dagelijks door ons begeleid en ondersteund worden. Dagelijks voorziet onze organisatie ook in crisisopvang, crisisbegeleiding, time-outbegeleiding… van kinderen en jongeren die zich in zeer acute moeilijke situaties bevinden.”

Stichting Godtschalck

De geschiedenis van de organisatie start in de 19de eeuw toen Charles-Fréderic- Liévin Gotschalck zijn nalatenschap schonk aan de Burgerlijke Godshuizen van Ieper met als opdracht de oprichting van een weeshuis voor jongens en voor meisjes. “In 1896 werd door de Godshuizen een weeshuis ingericht voor meisjes in Loker onder leiding van de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo uit Gits. Enkele jaren na de start in 1896, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, bood onze organisatie aan niet minder dan 200 kinderen en jongeren onderdak.”

(Lees verder onder de foto.)

De eerstesteenlegging voor de nieuwbouw van vzw De Loods in Poperinge is een feit. © vzw De Loods

Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed Stichting Godtschalck, de naam die de organisatie sinds 1896 kreeg, lange tijd dienst als medische hospice voor Britse en Ierse militairen. In de nasleep van een Duits lenteoffensief in 1918, werd het gebouw volledig vernield. “Na de oorlog keerden de zusters echter terug naar Loker en hernamen hun werk in tijdelijke barakken om in 1927 het huidige gebouw van onze organisatie op te richten. Kort daarop werden de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo uit Gits vervangen door de Zusters van de Heilige Familie van Ieper en werd onze organisatie opnieuw herenigd met het Sint-Elisabethgesticht in Ieper, op heden collega-organisatie Vereniging Ons Tehuis”, legt directeur Schelstraete uit.

“Het historische pand waar onze organisatie sinds jaar en dag gehuisvest is, is niet langer aangepast aan de noden van onze doelgroep en onze werking”

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog ving de organisatie niet minder dan 68 kinderen op. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen hier ook nog eens de jongens van het Sint-Elisabethgesticht bij doordat hun gebouwen bezet werden door de Duitsers. Na de Tweede Wereldoorlog besliste de Commissie van Openbare Onderstand van Ieper om de werking in Loker stop te zetten en in 1959 kwamen de gebouwen leeg te staan. De kinderen werden verdeeld over andere organisaties in de provincie en de inboedel ging grotendeels naar Vereniging Ons Tehuis in Ieper.”

Historische pand

In 1972 richten de zusters de vzw West-Vlaamse Jeugdzorg op waartoe Huize Godtschalck (Loker), Maria Goretti (Brugge, op heden Binnenstad vzw) en Stella Maris (Kortrijk, op heden Xplo vzw) behoren. “Deze werd ontbonden in 1978 en Huize Godtschalck vzw werd geboren. In 2015 werd de organisatie gegoten in zijn huidige vorm onder de naam vzw De Loods. De begeleidingscapaciteit verminderde in die periode van meer dan 90 kinderen en jongeren residentieel naar 67 kinderen en jongeren op vandaag, waarvan 44 residentieel. De laatste zusters verlieten de organisatie in 2008.”

(Lees verder onder de foto.)

Dit is hoe de nieuwe locatie van vzw De Loods er in de Burgemeester Sansenstraat in Poperinge moet uitzien. © PM-architecten

Vzw De Loods probeert zichzelf steeds opnieuw uit te vinden om zo goed mogelijk kinderen, jongeren en gezinnen in moeilijke thuissituaties te begeleiden. “Het historische pand waar onze organisatie sinds jaar en dag gehuisvest is, is niet langer aangepast aan de noden van onze doelgroep en onze werking. Het noodzaakte het bestuur dan ook om in 2015 de beslissing te nemen om een eventuele verhuis te verkennen.”

Burgemeester Sansenstraat

De financiële impact, de aard van de gebouwen en de bereikbaarheid van de huidige site waren enkele redenen die duidelijk maakten dat de verderzetting van de huidige werking binnen de gebouwen in Loker niet langer te verantwoorden waren.

“In 2017 kwam de site in de Burgemeester Sansenstraat in Poperinge in beeld. Nabij een stadskern en alle bijhorende faciliteiten zoals school, vrije tijd, ziekenhuis, in een nieuw te ontwikkelen woonwijk en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Nadat een nieuwe bestemming gevonden werd, begon ook de zoektocht naar een ontwerper. Met de hulp van Belfius Bank werd daarom in 2019 een gunningsprocedure aangevat en kwam vzw De Loods terecht bij PM – Architecten uit Ronse die een perfecte synthese wisten te maken van een dens programma van eisen, strenge bouwvoorschriften, en een nadrukkelijke focus op huiselijkheid, duurzaamheid en maatschappelijke integratie”, aldus Bruno.

“Het hoofdgebouw realiseert een visuele en akoestische buffer ten opzichte van de drukke ringweg, zodat het binnengebied als een rustige en veilige speeloase kan worden ingezet”

“Het verhaal van deze eerstesteenlegging eindigt bij het toch wel opmerkelijk resultaat van de aanbestedingsprocedure voor een aannemer in 2023. Bouw – en houtonderneming Verstraete nv uit Roeselare, werd namelijk niet alleen de werken gegund, maar bleek ook historisch vervlochten te zijn met onze organisatie. Zij bouwden in 1901 namelijk al mee aan de uitbreidingen van het toenmalige Sint Antoniusgesticht in Loker.”

(Lees verder onder de foto.)

Dit is hoe de nieuwe locatie van vzw De Loods er in de Burgemeester Sansenstraat in Poperinge moet uitzien. © PM-architecten

Nieuwe gebouw

Het ontwerp van het nieuwe gebouw houdt rekening met de wensen van de huidige bewoners en personeel. “Het ontwerp is gestoeld op de huiselijkheid, de integratie in de buurt, leesbare circulatie en organisatie en duurzaamheid. Er is een duidelijke afbakening van de toegang voor gebruikers versus bezoekers, die de nodige privacy voor alle partijen garandeert.” Er wordt onder andere ingezet op energiezuinige en waterbesparende technieken. Een gebouwbeheersysteem maakt het mogelijk om maximaal gebruik te maken van passieve zonnewarmte, maar stuurt buitenzonweringen aan om oververhitting te vermijden. Er is ook een maximaal hergebruik van hemelwater door ruim gedimensioneerde putten. Groendaken worden toegepast op de platte daken en ook het water hiervan wordt opgevangen om in droge periodes het dak te kunnen sproeien.

“Het hoofdgebouw realiseert een visuele en akoestische buffer ten opzichte van de drukke ringweg, zodat het binnengebied als een rustige en veilige speeloase kan worden ingezet. De studio’s voor de jongvolwassenen worden als autonoom volume – zowel een figuurlijke als fysieke opstap – dieper op het perceel ingeplant, afgesplitst door een centrale promenade waarlangs tevens de circulatie voor hulpdiensten kan geschieden.”

Het nieuwe pand heeft een bouwkost van 7.031.039,57 euro

The post Vzw De Loods start nieuw verhaal in Poperinge: “Historisch pand is niet langer aangepast aan onze noden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

10 jaar na uitroeping kalifaat: “IS is niet verdwenen, maar getransformeerd tot een ander soort organisatie”

Het is exact 10 jaar geleden dat Abu Bakr al-Baghdadi, leider van terreurgroep Islamitische Staat, een kalifaat uitriep in Syrië en Noord-Irak. Bijna 5 jaar later werd het laatste bolwerk van het kalifaat veroverd, maar betekende dat ook het einde van de terreur? Wat blijft er vandaag van de terreurgroep over en waarvoor moeten we opletten? Annelies Pauwels van het

Lees meer »

Criminele organisatie met vertakkingen in Marseille opgerold in Brussel: “Met geweld wilden ze de drugsmarkt in handen krijgen”

De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft een criminele organisatie opgerold die vanuit het beruchte Peterbospark in Anderlecht de hele drugsmarkt in en rond Brussel in handen probeerde te krijgen. “De leden van het netwerk aarzelden niet om gewapend geweld te gebruiken, zelfs poging tot moord en kidnapping, om hun rivalen te intimideren en hen te dwingen terrein op te

Lees meer »

Martine (61) zet knijtenstrijd voort via vredegerecht: “We zijn door de plaag zelfs verhuisd met onze zaak”

Martine De Pauw (61) uit Schellebelle, bij Wichelen, stapt naar het vredegerecht na de aanhoudende knijtenplaag in de omgeving van haar woning vlak bij de Schelde. Precies een jaar geleden overwoog de vrouw al juridische stappen, maar de Vlaamse Waterweg beloofde toen maatregelen te nemen. “Ik gaf hen het voordeel van de twijfel, maar het is nog altijd niet verbeterd”,

Lees meer »

“Ik weet niet wat hij daar zei, en ik denk hij ook niet”: debat tussen Joe Biden en Donald Trump vergroot twijfels over fitheid van Amerikaanse president alleen maar

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de hooggespannen verwachtingen niet kunnen inlossen in een eerste tv-debat met Donald Trump, zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen in november. Biden kwam meermaals verward over, en wist de Amerikaanse kiezer niet te overtuigen dat hij ondanks zijn hoge leeftijd (81) nog een nieuwe ambtstermijn aankan.

Lees meer »

Basisschool ’t Klavertje zwaait juf Carine uit

Na 29 mooie jaren bij basisschool ’t Klavertje, gaat juf Carine Cabooter (64) straks met pensioen. Maar eerst kreeg ze deze week nog een passend afscheid.
The post Basisschool ’t Klavertje zwaait juf Carine uit appeared first on KW.be.

Lees meer »

Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment”

De te slopen kerk van de Brandhoek is gestript van brandglas, beelden en schilderijen. Toch wou de vierjarige Elena Delporte er nog gedoopt worden. “De symboliek is belangrijk.”
The post Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gigantisch grote broer voor doorkijkkerkje van Borgloon in Hasselt: “We willen het hart van Herkenrode terugbrengen”

Het historische hart van de abdij van Herkenrode in Hasselt wordt weer opgebouwd. Architecten Arnout Van Vaerenbergh en Pieter-Jan Gijs, bekend van onder meer het doorkijkkerkje in Borgloon, doen hun werk nog eens over en komen met een groots ontwerp. Dat zal hopelijk niet alleen een kerk, maar ook andere verdwenen kloostergebouwen doen verschijnen in het landschap. Het project met

Lees meer »

Man (55) uit Koksijde moet werkstraf vervullen na gevecht in café

Een 55-jarige man uit Koksijde moet een werkstraf van 50 uren uitvoeren nadat hij na een cafébezoek slaags raakte met een andere man. Die deelde hij een reeks vuistslagen uit. “Dat komt omdat hij me beledigd had”, vergoelijkte L.D.
The post Man (55) uit Koksijde moet werkstraf vervullen na gevecht in café appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Op vakantie ben ik echt lui. Ik bezoek helemaal niks”: Midzomernachten met ‘peetvader van de koers’ Patrick Lefevere

Morgen start de Tour. Het wordt al de 40ste Ronde van Frankrijk voor Patrick Lefevere (69), de ceo van Soudal Quick-Step, de wielerploeg van onze Belgische trots Remco Evenepoel. De grijze vos is en blijft de peetvader van de koers. Maar hoe lang nog? “Geen vijf jaar meer”, luidt het. Want het leven is meer dan koers. Of zou toch

Lees meer »