Studente Renée (24) stampt twee nieuwe wielerwedstrijden uit de grond: “Bewondering voor de verenigingen die zoiets elk jaar opnieuw organiseren”

Tielt krijgt er dankzij Renée Heytens twee nieuwe dameskoersen bij op 24 maart. De studente sportmanagement besloot namelijk om in het kader van haar eindwerk een eigen koers te organiseren, omdat ze uit eigen ervaring ontdekte dat er in West-Vlaanderen weinig aanbod is voor vrouwelijke rensters. “Veel mensen waarschuwden me dat ik veel hooi op mijn vork nam, maar ik wéét dat het veel werk is.”

Renée rijdt sinds vorig seizoen zelf wielerwedstrijden in competitie en doet daar vaak verre verplaatsingen voor. Zo groeide het idee voor een dameswedstrijd in Tielt. “Er zijn veel mooie koersen voor de mannen in onze stad, maar voor dames is het aanbod in West-Vlaanderen erg beperkt”, zegt ze. “Telkens is het minstens een uur rijden naar een wedstrijd. En dat terwijl het dameswielrennen de voorbije jaren toch flink in de lift zit. Dat hiaat wil ik vullen. Toen ik in september, na mijn opleiding handelswetenschappen, gestart ben met het postgraduaat sportmanagement aan de VUB heb ik toestemming gevraagd en gekregen om zelf een wedstrijd te organiseren. Veel mensen waarschuwden me dat ik veel hooi op mijn vork nam, maar het onderschatten? Dat doe ik niet. Ik wéét dat het veel werk is. Al is mijn bewondering voor de verenigingen die het elk jaar opnieuw doen alleen maar gegroeid de voorbije maanden. Ik ben dan ook blij dat ik er niet alleen voor sta. Ik kan rekenen op steun van vrienden en familie, maar ook op de ervaring van Walter Vergote (die al langer verschillende Tieltse koersen mee organiseert – red.) en de Hoger Op Vrienden. Johan Baele van ‘t Pompierke helpt dan weer mee met de zoektocht naar signaalgevers. Voor al die hulp ben ik enorm dankbaar.”

Ringlaan wordt afgezet

De studente leverde geen half werk. Ze startte al in oktober met contacten leggen, tekende een parcours uit van 8,4 kilometer, kreeg de zegen van het stadsbestuur, ging op zoek naar sponsors én kreeg zelfs de toestemming van het Agentschap Wegen en Verkeer om een deel van de Ringlaan de hele dag af te zetten tussen 11 en 18 uur op 24 maart. Geen evidentie. “Dat laatste had ik eerlijk gezegd zelf niet verwacht, maar wie niet waagt, niet wint. Wellicht helpt het dat het die zondag sowieso erg rustig is op vlak van evenementen in Tielt.”

Renée kreeg zelf de smaak van het wielrennen te pakken in 2019, toen ze nog Handelswetenschappen studeerde aan de Ugent. “Doordat ik mijn kruisbanden gescheurd had was lopen geen optie meer. Zwemmen is niks voor mij en omdat er toch vaak een fijne wielersfeer hangt in de Shamrock (Renée is de dochter van Annelies Vlaemynck en Jochen Heytens, de uitbaters van het hotel en feestzalencomplex waar de ploeg van Patrick Lefevere al lang kind aan huis is -red.) besloot ik te starten met fietsen. Zo ging de bal aan het rollen.”

De start en aankomst liggen niet toevallig ter hoogte van de Shamrock. En de namen van de koersen verwijzen naar de familie van Renée. Mijn overgrootvaders Michel Vlaemynck en Noë Van Hulle (de grondlegger van het gelijknamige Tieltse bouwbedrijf – red.) heb ik zelf nooit gekend, al worden er op familiefeesten nog regelmatig verhalen over verteld. Zelf waren het geen wielrenners, maar ik wil hen graag eren met deze wedstrijden. Ik hoop voor beide wedstrijden toch een tachtigtal rensters aan de start te krijgen. En hoe meer supporters, hoe liever.”

Het startschot voor de GP Michel Vlaemynck wordt op 24 maart gegeven om 12 uur, het startschot van de GP Noë Van Hulle weerklinkt om 14.30 uur. De opbrengst van het evenement gaat integraal naar Kom Op Tegen Kanker. (SV)

The post Studente Renée (24) stampt twee nieuwe wielerwedstrijden uit de grond: “Bewondering voor de verenigingen die zoiets elk jaar opnieuw organiseren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Duizenden mensen geëvacueerd voor bosbranden in Californië

Duizenden bewoners in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië zijn zondag geëvacueerd voor oprukkende bosbranden. Dat melden Amerikaanse media. Gouverneur Gavin Newsom riep zaterdagavond (lokale tijd) de noodtoestand uit om extra middelen in te zetten in de strijd tegen het vuur.

Lees meer »

Kelly Pfaff (47) over hoe haar ouders Jean-Marie en Carmen leven sinds de home-invasion: “Mama slaapt al meer dan een jaar op de zetel”

“Niet alleen ons mama leeft al meer dan een jaar in angst, onze papa ook.” Dat zei Kelly Pfaff na afloop van het proces tegen de verdachten die haar moeder Carmen (68) in augustus vorig jaar hondsbrutaal overvielen tijdens een home-invasion in haar villa in Brasschaat. Dat die aanslag ook een grote impact heeft op haar vader Jean-Marie (70), bleek

Lees meer »

“Ik had nog klanten van het eerste uur”: Na maar liefst 43 jaar valt het doek over kapsalon Mia in Wervik

Kapsalon Mia in de drukke Geluwestraat was zaterdag voor de allerlaatste keer open. Mia Lecompte (63) gaat met welverdiend pensioen. Sedert begin april 1981 (!) was ze zelfstandig kapster. “Als meisje van 15 droomde ik van mijn eigen zaak”, zo begint de handgeschreven brief die Mia meegaf met elke klant. En dat waren er heel veel. Mia en haar echtgenoot

Lees meer »

Jonge artiesten in de prijzen op Kaasmarkt

Op ‘t Zand vond de 14de editie van de Kaasmarkt plaats. Het werd een geslaagde en zonovergoten editie, waarbij er ook prijzen werden uitgereikt. De vzw Brugge Kaasmarkt organiseerde immers opnieuw een kleurwedstrijd voor de kinderen. Eloise Van Hullebus van OLVA De Meersen, Ellie Van Loo van De Zonnetuin en Céleste de Witte van VBS
The post Jonge artiesten

Lees meer »

Toby Vandewoude vlak na comeback weer in de lappenmand: “Ik ben mentaal en fysiek sterker”

Eerstejaarsjunior Toby Vandewoude moet afrekenen met een heus pechseizoen. Na een maandenlange revalidatie van een virale infectie liep de 17-jarige Oostduinkerkenaar bij een ongeval op training een hersenschudding op. “Toch hoop ik dit jaar nog een paar resultaten te rijden”, klinkt het strijdvaardig.
The post Toby Vandewoude vlak na comeback weer in de lappenmand: “Ik ben mentaal en fysiek

Lees meer »

Axel Daeseleire gaat door het vuur om z’n chihuahua’s te beschermen: “Die beestjes wekken een vadergevoel in me los”

Drie programma’s op twee zenders: Axel Daeseleire (55) is deze week alomtegenwoordig op uw scherm. Vooral ‘Axel in Amerika’ liet een diepe indruk na, vertelt de tv-maker, die in Texas zag hoe een 10-jarig meisje een wapen gebruikt. “Ik hoop dat die trend niet naar hier overwaait”, zucht hij. Al heeft Axel zelf ook een geheim ‘wapen’ waarmee hij z’n

Lees meer »

Open Monumentendag in Kortrijk: Uniek blik achter kloostermuren

Op zondag 8 september vindt de 36ste editie plaats van het grootste culturele ééndagsevenement in Vlaanderen: Open Monumentendag. Wie de uitzonderlijke rondleidingen in het eeuwenoude Onze-Lieve-Vrouwehospitaal in juni gemist heeft, krijgt komende zondag van 10 tot 17 uur een nieuwe kans.
The post Open Monumentendag in Kortrijk: Uniek blik achter kloostermuren appeared first on KW.be.

Lees meer »

Amateurvoetbal exclusief bij HLN: NINOVE-KNOKKE. Thuisploeg wint verdiend topaffiche eerste afdeling

In samenwerking met Voetbal Vlaanderen biedt HLN, exclusief voor abonnees, ook dit seizoen live amateurvoetbal aan. Elke week wordt minstens één topaffiche gestreamd met deskundig commentaar. Ninove kon dankzij een foutje in de verdediging van Knokke 1-0 maken en wist die voorsprong daarna te behouden ondanks druk van Knokke. De thuisploeg start zo met vier op zes, Knokke blijft steken

Lees meer »