Project Zorgzame Buurten krijgt positieve evaluatie: “Muren doorbreken voor inclusie en tegen eenzaamheid”

In maart 2022 gingen in Vlaanderen en Brussel 132 Zorgzame Buurten van start. Twee jaar later maken Vlaams minister Hilde Crevits en Europees directeur van de WHO, Dr. Hans Kluge, de balans op in Mariënstede in Dadizele, een van de pioniers op vlak van ‘zorgzaam buurten.

In een Zorgzame Buurt wonen mensen comfortabel in hun woning of vertrouwde buurt waar jong en oud elkaar kennen en helpen, waar levenskwaliteit centraal staat en voorzieningen en diensten voor iedereen toegankelijk zijn. Het project ging twee jaar geleden van start, in 132 buurten. Vlaams minister Hilde Crevits verlengde de financiering met een jaar en hoopt dat ook de volgende regering ervoor kiest om Zorgzame Buurt verder uit te bouwen. Vrijdagnamiddag 1 maart bracht ze een bezoek aan vzw Mariënstede in Dadizele, waar het principe van de zorgzame buurt al sinds 1990 wordt toegepast en dat als pionier op dat vlak geldt.

Binnen en buiten

“Het mooie aan dit project is dat hier mensen met een beperking samenleven maar dat ook de buitenwereld in de werking betrokken wordt. Mensen met een beperking worden hier niet vanuit hun beperking benaderd, wél vanuit de vraag wat ze kunnen en wat ze elkaar kunnen bieden. Die informele en formele zorgzaamheid zou ik Vlaanderen nog veel meer willen zien: voor inclusie en interactie en tegen eenzaamheid”, aldus Hilde Crevits. “Niet alleen in dorpen, ook in steden waar dan bijvoorbeeld woonzorgcentra hun restaurant open zetten voor iedereen, zodat wie zich eenzaam voelt misschien ook eens langs loopt en wie weet vrijwilliger wordt. Na corona was het immers duidelijk dat er muren moesten doorbroken worden.”

Kris Vercaemst (links), Griet Vanfleteren en Ivan Biesbrouck: enthousiast over ‘hun’ zorgzame buurt. © jan_stragier Jan Stragier

Mariënstede is een project met 99 mensen met een beperking, 72 personeelsleden, 132 vrijwilligers en 4.520 dorpsinwoners. Kwetsbare mensen, mensen met een beperking, buren, vrijwilligers, inwoners, jongeren en ouderen wonen en/of werken er samen. Griet Vanfleteren (49) leidt het creatieve en keukenatelier in Mariënstede: “Ik begeleid de bewoners bij creatieve activiteiten maar probeer ook het principe van de zorgzame buurt bij ons naar binnen te trekken”, licht ze toe. “Als we bijvoorbeeld iemand hier regelmatig op een bankje in het park zien zitten, spreken we die aan. Of hij of zij geen zin heeft om eens binnen te komen, een praatje te slaan, misschien wat te helpen… Maandelijks organiseren we ook een muziekmoment waarop iedereen welkom is, of een soepcafé. We zoeken en creëren op die manier een soort open huis, waarin mooie ontmoetingen tot stand komen, tussen bewoners en omwonenden.”

Handje bijsteken

Kris Vercaemst (59) en Ivan Biesbrouck (63) hebben allebei een beperking maar wonen zelfstandig in de buurt van Mariënstede. Kris gaat twee voormiddagen per week werken in de lokale De Spar en komt zich daarnaast creatief uitleven in Mariënstede. Daar ontpopt ook Ivan zich tot een getalenteerd kunstenaar. “Zorgzame Buurten werkt inderdaad in twee richtingen”, klinkt het. “Omwonenden komen ons helpen en bijstaan, maar wij kunnen ook buitenshuis een handje toesteken. Of we vullen Sinterklaaszakjes voor de school, of beschilderen wijndozen met onze interpretatie van bekende schilders voor het winkeltje van Mariënstede.”

Lieven Detavernier, directeur van vzw Mariënstede, leidde Hans Kluge en Hilde Crevits rond op het kasteeldomein van Mariënstede. © jan_stragier Jan Stragier

Griet is enthousiast over Zorgzame Buurten en hoopt dat het project een blijvend karakter krijgt. “Het vraagt veel van iedereen, we moeten constant onze voelsprieten open zetten om noden op te pikken, binnen en buiten, en daarop in te spelen. Gelukkig kunnen wij ook al langer terugvallen op veel vrijwilligers. De buurt betrekken in onze werking is een nieuwe kijk op zorg, die veel energie vraagt maar ook enorm veel voldoening geeft.”

WHO stapt mee

Zorgzame Buurten trok ook de aandacht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarom stapte ook de Europees directeur van de WHO, Dr. Hans Kluge, afkomstig uit Roeselare, mee tijdens de rondleiding. “Ons beleid vertrekt vanuit de stelling ‘leaving no one behind’. Dat die visie hier in een klein dorp zo goed wordt uitgewerkt, is symbolisch: het draagt bij tot een duurzame samenleving. De verbondenheid die hier aan de dag wordt gelegd, is enorm belangrijk, des te meer in deze tijd van vergrijzing. Ik zal dan ook onze mensen aanmoedigen om deel te nemen aan het Symposium Zorgzame Buurten dat op 22 april in Brussel wordt georganiseerd”, besluit hij.

The post Project Zorgzame Buurten krijgt positieve evaluatie: “Muren doorbreken voor inclusie en tegen eenzaamheid” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Na 40 jaar is het tijd om het iets rustiger aan te doen”: restaurant Lamme Goedzak in Damme sluit eind augustus de deuren

Op 25 augustus ontvangt de familie Meiresone de laatste klanten in restaurant Lamme Goedzak in de Kerkstraat in Damme. Het pand, dat hun eigendom was, werd onlangs verkocht, maar de bestemming ervan is nog onduidelijk. “Na veertig jaar horeca is het tijd om het iets rustiger aan te doen”, zegt Steven Meiresone.
The post “Na 40 jaar is het

Lees meer »

Federaal parket wil niemand vervolgen na Operatie Kelk: “Opnieuw grote klap voor slachtoffers”

Als het van het federaal parket afhangt, zal geen enkel kopstuk van de kerk zich voor de rechtbank moeten verantwoorden na Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk. Volgens de eindvordering van het parket zijn de meeste zaken intussen verjaard. Bovendien zijn verschillende verdachten intussen overleden, of ze werden al eens berecht en kunnen dus niet opnieuw

Lees meer »

Muzikale zomer start met Café Congé in Deerlijk: “Genieten van steengoeie bands met drankje in de hand”

De grote vakantie is in zicht en dat betekent dat Café Congé weer op de activiteitenkalender staat in Deerlijk. Met een gevarieerd programma mikken de initiatiefnemers vanaf donderdag 4 juli gedurende twee avonden op een jong en minder jong publiek.
The post Muzikale zomer start met Café Congé in Deerlijk: “Genieten van steengoeie bands met drankje in de hand”

Lees meer »

Cafégangers gaan viraal wanneer ze vrouw aanmoedigen die maar niet kan parkeren

Een hilarisch filmpje uit het Britse Warwickshire gaat viraal op sociale media. Op de beelden is te zien hoe een bestuurster moeite heeft om achteruit te parkeren, maar ongelofelijk wordt aangemoedigd door cafégangers. De mannen zaten te wachten op de EK match van Engeland, maar vonden dit de ideale gelegenheid om even op te warmen. Uiteindelijk slaagde de vrouw erin

Lees meer »

Honderden schildpadden in Maleisië gered uit klauwen van Ninja Turtle-bende

Ongeveer vierhonderd schildpadden zijn zaterdag door de Maleisische politie en natuurbescherming gered uit de klauwen van de zogenaamde Ninja Turtle-bende. De dieren hadden een totale waarde van 3,8 miljoen ringgit (747.000 euro) en waren bestemd voor de verkoop in Zuidoost-Azië. Dat zegt Abdul Kadir Abu Hashim, directeur-generaal van Wilde fauna en nationale parken. Het gaat om de grootste inbeslagname van

Lees meer »

Onze man volgde Frankrijk – België in ‘belegerde gemeente’ Komen-Waasten: “Ons opsluiten door die amokmakers? Dat dacht ik niet!”

Maandagavond speelden de Rode Duivels tegen Frankrijk in het EK voetbal. Het werd voor de Duivels dé match van het kampioenschap, een match die we helaas verloren. Toch mocht dat de sfeer in het land niet drukken. Overal stonden supporters klaar in fandorpen, EK-straten en voetbalzones om zich de longen uit het lijf te schreeuwen. Ook wij volgden de belangrijkste

Lees meer »

Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met tweedehandskledij op Tieltse Markt: “Alles wat hier in de rekken hangt, is in prima staat”

Op zoek naar merkkledij aan zachte prijsjes? Dan kan je vanaf dinsdag 2 juli terecht bij ‘Next Life’ op de Markt van Tielt. Geboren en getogen Tieltse Eveline Mullaert (44) verkoopt er voortaan tweedehandskledij voor dames, heren en kinderen, maar je vindt er ook schoenen, handtassen en andere accessoires.
The post Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met

Lees meer »

Huiveringwekkende beelden tonen hoe haaien bloedende vrouw ‘stalken’ na aanval voor Amerikaanse kust

Tijdens de nationale feestdag in de Verenigde Staten speelde zich donderdag een huiveringwekkende situatie af. Vier strandgangers die voor de kust van South Padre Island in Texas aan het zwemmen waren, werden aangevallen door haaien. Twee van hen raakten zwaargewond en twee anderen konden nog op tijd uit het water springen. Op sociale media gaan beelden rond van de twee

Lees meer »