Open VLD en Vooruit trekken in Menen samen naar de kiezer

Opvallend nieuws in de Menense politiek, want Open VLD en Vooruit zullen met één lijst naar de verkiezingen in oktober gaan. Als ‘Voor 8930’ willen ze hun goeie samenwerking van tijdens de huidige legislatuur in de verf zetten. Een lijsttrekker is er nog niet.

Een sterk team, zo noemt de huidige Menense coalitie zichzelf. Noeste werkers met dossierkennis die elkaar helpen en elkaar dingen gunnen. Team 8930 werd het collectief Open VLD, Vooruit en N-VA gedoopt – al mochten ze die benaming niet voor officiële aangelegenheden aanwenden.

Hoe meer de gemeenteraadsverkiezingen naderden, hoe meer vragen rezen of die gesmede band tot een gemeenschappelijke lijst zou kunnen leiden. Er werd zeker over gepraat. Een samenwerking tussen partijen, het samengaan van de meerderheidspartijen in een soort van stadslijst – eindelijk een officieel Team 8930?

N-VA alleen

Gezien de nieuwe verkiezingsregels zou het ook een logische zet zijn. De grootste partij is aan zet en met de drie huidige meerderheidspartijen op één lijst zou die overwinning er wellicht ook komen. Echter, N-VA gaf eerder al te kennen dat ze alleen wilden opkomen.

Geen probleem voor Open VLD en Vooruit, zo blijkt nu. Donderdagavond maakten beide partijen bekend dat ze in oktober samen naar de kiezer. ‘Voor 8930’, zo dopen ze de lijst. “Met ideologie alleen kom je er niet op lokaal vlak”, zegt Herman Ponnet. “Op basis van wederzijds respect en vertrouwen over partijgrenzen heen kiezen we voor deze samenwerking.”

Trendbreuk

Er worden enkele redenen opgeworpen voor die samenwerking. In een legislatuur waar de coronacrisis opgevolgd werd door een oorlogscrisis die werd afgelost door een energiecrisis, bleef de ploeg elkaar steunen. “Er werd en wordt nog steeds positief samengewerkt binnen het college, over de bevoegdheidsgrenzen heen – dat is een trendbreuk”, aldus Herman Ponnet van Vooruit. “Op die manier hopen we op continuïteit. Lopende en/of complexe projecten kunnen zo worden voortgezet.”

Wie de lijst zal trekken is voorlopig onduidelijk. Eerder gaf huidig burgemeester Eddy Lust te kennen dat hij opnieuw zou opkomen en een tweede ambtstermijn wel zag zitten. Maar ook Patrick Roose (Vooruit) heeft nooit zijn ambities onder stoelen of banken gestoken.

Onafhankelijken op de lijst

Maar nog geen nieuws over die lijst, behalve dat er gezocht wordt naar mensen. “We maken ook plaats voor geëngageerde, enthousiaste inwoners die als onafhankelijke onze lijst willen versterken en meewerken aan ons project”, aldus Tom Vlaeminck, voorzitter Open VLD.

Zo wordt alleszins de deur wagenwijd opengezet voor huidig N-VA-schepen Renaat Vandenbulcke die er buitenspel werd gezet. “Er zijn nog geen gesprekken geweest, maar we willen iedereen van onze stad een kans geven om op de lijst te staan”, aldus Eddy Lust, burgemeester van Menen.

Lust licht ook nog de partijnaam en het nieuwe logo toe. “Het is een project voor Menen. We kiezen vóór de optimale voltooiing van lopende, soms complexe projecten en vóór een team dat zich keihard inzet en zich op dezelfde manier verder wil blijven inzetten voor onze stad. De twee o’s in het logo zijn vervlochten, wat onze vertrouwensband moet voorstellen.” (JDW)

The post Open VLD en Vooruit trekken in Menen samen naar de kiezer is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Geen cassatieberoep tegen vrijspraak juwelier die overvaller doodschoot

De vrijspraak door het Gentse hof van beroep van de juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot in de Gentse deelgemeente Oostakker, is definitief. Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang, bevestigt het Gentse parket-generaal. De juwelier had in eerste aanleg nog tien maanden cel met uitstel gekregen.

Lees meer »

Kijk nu LIVE naar de oefenmatch Knokke-Club Brugge (1-1), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken. De landskampioen werkt vier oefenmatchen af, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang. Vandaag trappen we af met Knokke-Club Brugge. Die match kan u op dit moment hieronder live bekijken – er staat op dit moment

Lees meer »

Meldingen kindermishandeling op recordhoogte in Vlaanderen

Het aantal meldingen van kindermishandeling staat op recordhoogte in Vlaanderen. Dat schrijven De Morgen en De Standaard donderdag. “Een positief signaal”, zegt Tim Stroobants, directeur van het overkoepelende Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). “We hebben er met zijn allen meer oog voor.”

Lees meer »

Iddy Decock houdt Sint-Pieterswijkfeesten recht: “Laat me maar uitbollen zoals een oldtimer”

Al meer dan twintig jaar is Iddy Decock dé steunpilaar van de Sint-Pieterswijkfeesten, die van vrijdag 5 tot zondag 7 juli opnieuw 6.000 à 7.000 mensen zullen lokken naar het Zaalhof. Maar met zijn 74 lentes op de teller beseft de gepensioneerde landmeter dat hij niet eeuwig de wijkkermis recht kan houden.
The post Iddy Decock houdt Sint-Pieterswijkfeesten recht:

Lees meer »

Vertragingen bij Duits treinverkeer zorgen voor klachten bij Rode Duivels-fans: “Na vier treinen is een vriendin ons komen ophalen”

Na de kwalificatie voor de achtste finales, woensdagavond tegen Oekraïne, kennen tal van Rode Duivels-fans problemen met hun terugkeer vanuit Stuttgart naar huis. Al sinds het begin van het Europees Kampioenschap klagen voetbalfans over de treinen in Duitsland, een al jaren aanslepend en groeiend probleem. “Over de NMBS ga ik nu minder klagen”, klinkt het.

Lees meer »