Kunstcollectie Luc Martens onder de hamer om schuldenberg af te lossen

In de hoop een deel van zijn schulden te kunnen afbetalen, wordt zaterdag een groot aantal kunstwerken uit de rijke collectie van oud-minister Luc Martens (71) openbaar verkocht. Het gaat om schilderijen en beelden van gerenommeerde kunstenaars.

Bij verschillende procedures voor de rechtbanken van Ieper en Kortrijk hebben rechters in totaal meer dan een miljoen euro schadevergoeding bepaald. Geld dat oud-minister Luc Martens – en in sommige gevallen ook zijn echtgenote – moeten terugbetalen aan de mensen die hen geld leenden maar dat nooit terug zagen. De schuldenput van het koppel zou echter nog veel groter zijn.

Gerechtelijke bronnen spreken over meer dan drie miljoen euro. Dat financiële zwaard van Damocles leidde er ondertussen al toe dat de echtgenote van Martens haar toevlucht zocht tot de collectieve schuldenregeling. De voormalige vice-rector van de KU Leuven moet nu rondkomen met leefgeld, dat ze krijgt van een schuldbemiddelaar.

Door de uitspraken van de burgerlijke rechtbank hebben de schuldeisers voldoende wapens in handen om hun geld terug te halen. Er werd beslag gelegd op het appartement van Luc Martens én op de inboedel. Daarin vervat: een rijke kunstcollectie met onder meer een triptiek van Pierre Alechinsky, een majestueus beeld van de Meulebeekse kunstenares Greet Desal en twee kleinere werkjes van conceptueel kunstenaar Koen Vanmechelen, bekend van zijn ‘kosmopolitische kippen’.

In totaal twaalf kunstwerken worden op zaterdag openbaar verkocht bij gerechtsdeurwaarders Gerhanko in Kortrijk. Luc Martens zelf wenst niet te bevestigen of het om zijn kunstwerken gaat, maar in het archief van deze krant zijn diverse foto’s te vinden waarop Luc Martens poseert bij meerdere van de werken die nu te koop worden aangeboden.

The post Kunstcollectie Luc Martens onder de hamer om schuldenberg af te lossen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Liveblog festivals: ‘Vlaanderen Feest’ met Camille en Bart Kaëll, Wallonië trapt vier dagen vol hiphopmuziek af tijdens ‘Les Ardentes’

Ter ere van de Vlaamse feestdag trakteren Vlaamse talenten als Camille, Margriet Hermans en Bart Kaëll op een concert tijdens ‘Vlaanderen Feest’ in Antwerpen. Ook ‘Brussel Danst’ mee om de feestdag te vieren, met onder meer een meezingmoment op de grote markt. In Wallonië gaat vierdaags hiphop- en urbanfestival Les Ardentes van start.

Lees meer »

“Modder, natte slaapzakken en de geur van vuile was met puberzweet.” Op reportage in het verzopen tentenkamp van Chiro Tempo uit Ekeren

Hun sokken zijn doorweekt, hun slaapzakken nat en in hun valies is alles klam, alles vochtig. Maar ook al staan de plassen nog tussen hun veldbedden, in Arendonk maken 105 geëvacueerde Chiroleden zich klaar voor de terugkeer naar hun weggespoelde kampplaats. “We zijn naar de Decatlon gereden en hebben gezegd: ‘geef ons al uw botten en al uw regenjassen.”

Lees meer »

Average Rob en Omdat Het Kan, de mannen achter ‘On met la patate’: “Misschien wordt onze volgde plaat een lekkere slow. Alles kan, dat is het ding”

En of ze er een patat op hebben gegeven! Average Rob en Omdat Het Kan staan al weken in de Ultratop met hun supporterslied ‘On met la patate’, ze zijn genomineerd voor Radio 2 Zomerhit, spelen op de mainstage van Tomorrowland (en van 41 andere festivals) en nu mogen ze ook nog iets doen voor Zijne Majesteit de Koning. “Wij

Lees meer »