Buren klagen overlast Clarebout Potatoes aan tijdens infovergadering openbaar onderzoek: “Hallucinant dat daar ooit een fabriek gebouwd is”

Clarebout Potatoes hield voor de tweede keer een infovergadering over de vernieuwing van hun milieuvergunning, die onder meer een verhoging van de schoorsteen en waterlozing in de Leie vooropstelt. Enkele buurtbewoners maakten wel van de gelegenheid gebruik om het bedrijf het vuur aan de schenen te leggen over de geluids- en geuroverlast.

Op 23 oktober 2023 was er een eerste infovergadering naar aanleiding van het openbaar onderzoek voor een hernieuwing van de omgevingsvergunning. Daar werd onder meer gezegd dat de schoorsteen verhoogd wordt van 30 naar 45 meter en dat afvalwater voortaan in plaats van in de Douvebeek in de Leie zou geloosd worden, via een kilometerslange leiding richting Leie.

Stikstofdecreet

In de aankondiging van de buurtbewonersvergadering, die donderdagavond plaatsvond in OC ’t Seultje in Nieuwkerke, stond dat er een tweede openbaar onderzoek plaatsvond wegens een “administratieve lus”. “In hoofdzaak gaat het om twee wijzigingen ten opzichte van de vorige aanvraag”, legde Danny Wiels namens Clarebout Potatoes uit. “Enerzijds wat betreft stikstof. Tijdens het vorige openbaar onderzoek was er nog geen decreet en wisten we niet aan welk kader het bedrijf zich moest houden.”

Afvalwater in de Douvebeek

“Anderzijds moest er een probleem opgelost worden rond de waterlozing”, vervolgde Wiels. “Ons afvalwater wordt sinds jaar en dag geloosd in de Douvebeek, maar omdat die beek heel klein en teer is, zijn er strengere lozingsnormen. Onze oplossing was om te lozen in de Leie via een lange persleiding. Maar dat hebben we nu uit de aanvraag gehaald, omdat we eerst een vergunning nodig hebben voor de leiding. Pas dan kunnen we een vergunning voor lozing aanvragen. We hebben wel nog een vergunning tot 2028 om te lozen in de Douvebeek.”

Chloride

Het bedrijf moet wel extra inspanningen doen om chloride in het afvalwater te beperken. “Het opzouten van het product gebeurt normaal in een zoutbad, met veel chloride in het afvalwater als gevolg. Nu vervangen we dat door het strooien van zout. Voor het scheiden van ‘glazige’ aardappelen vervangen we ook het zoutbad met een kleibad. Ook voor het pyrofosfaat, dat gebruikt wordt om frieten een mooi kleur te geven, is er een andere doseringsmethode waardoor er veel minder chloriden in het afvalwater terechtkomen.”

Geluids- en geurhinder

De opkomst was beperkt. Slecht een elf buurtbewoners volgden de infovergadering. Tijdens de vragenronde liet onder andere Ilse Demuyt (55) wel van zich horen. Zij kwam ruim twee jaar geleden in de Dranouterstraat wonen, maar ondervond al snel meer overlast van het bedrijf dan ze verwacht had. “Deze overlast bestaat overwegend uit grote geluids- en geurhinder en zware vrachtvervoer dat dagelijks door de dorpskern dendert. Vermits de fabriek onophoudelijk, dag en nacht, 7/7, draait wordt ons, inwoners van Nieuwkerke, letterlijk geen seconde de broodnodige rust gegund. Eigenlijk is het hallucinant dat daar ooit een fabriek gebouwd is.”

Lees verder onder de foto.

Ilse Demuyt. (Foto TOGH) © TOM GHEERAERT

“Er is een stedenbouwkundige verordening die zegt dat we daar op onze plaats zijn”, reageerde Danny Wiels. “Het feit dat het bedrijf in de dorpskern ligt maakt het voor het bedrijf ook niet gemakkelijk. Er gebeurt heel veel op vlak van geluid. We hebben ook normen te respecteren. Die worden opgevolgd door onafhankelijke instanties. Er zal altijd wel iets van geluid, maar een bedrijf zonder geluid, ligt stil. Als er een klacht komt dan nemen we die heel serieus en komt de machinerie op gang. We beseffen dat samenleven consequenties heeft, vandaar dat we al heel veel investeringen gedaan hebben om hinder te beperken.”

Geluidsmeter

Toch zeggen de buurtbewoners dat er niets gedaan wordt. “Waarom zet je geen geluidsmeter waardoor we niet permanent moeten bellen om te zeggen dat er ergens storing is?”, klonk het bij een andere buurtbewoner.

“Toen er weer een keer veel geluidsoverlast heb ik eens twee weken gewacht om het bedrijf te contacteren”, vulde Ilse aan. “Toen ik toch ging klagen, bleek dat er ergens een filter kapot was en was het meteen opgelost. Zoiets heb ik al verschillende keren meegemaakt. Merken jullie dan zelf niets?”

Geluidsmuur

“Bovendien is er geen enkel obstakel tussen het bedrijf en de eerste huizenrij. Niets dat het geluid of ’s nachts het licht dempt. Het bedrijventerrein afschermen kan al een heel groot verschil maken. Je kan niet inschatten hoeveel stress dat geluid veroorzaakt. Een mens heeft rust nodig, maar hier, vergeet het maar”, sneerde Ilse Demuyt nog.

Gevoeliger

“Dat je iets ruikt of hoort kan je niet uitsluiten, zolang het niet hinderlijk is. Ik ken andere bedrijven waar met veel minder dynamiek klachten opgevolgd worden”, reageerde Danny Wiels. “Elk doet zijn best binnen de mogelijkheden die we hebben. De ene persoon is misschien ook gevoeliger dan de andere. Een muur rond het bedrijf heeft geen zin. Een geluidsmuur heeft alleen effect op een heel korte afstand en op een heel beperkte hoogte.”

The post Buren klagen overlast Clarebout Potatoes aan tijdens infovergadering openbaar onderzoek: “Hallucinant dat daar ooit een fabriek gebouwd is” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Voor dit kind is er niets. Daar kan ik niet mee leven”: Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden, omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

Tientallen klachten over grensoverschrijdend gedrag, maar voormalig Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof begint nu tweede carrière als bestuurder bij Antwerp

Steve Van den Kerkhof, de man die vorig jaar na 22 jaar zijn CEO-positie bij Plopsa vaarwel moest zeggen omwille van tientallen klachten over grensoverschrijdend gedrag, is lid geworden van het bestuursorgaan van Antwerp als extern bestuurder. De gewezen CEO van de pretparkengroep was sinds januari bij de Great Old aan de slag als consultant.

Lees meer »