BEKIJK – DOVO brengt bom van 100 kilogram tot ontploffing op strand van Koksijde: “Derde ontploffing op drie dagen tijd”

Voor de derde dag op een rij moest de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen, afgekort DOVO een oud explosief op het strand bij Koksijde ter plaatste laten ontploffen. Op vrijdag 1 maart ging het om een springtuig van 100 kilogram, dat munitie was van een Franse anti-onderzeeboot uit de Tweede Wereldoorlog. “Nu het toeristische seizoen nog niet begonnen is, worden er opzoekingswerken uitgevoerd naar explosieven op het strand. Daardoor moesten we nu al drie dagen op een rij ter plaatse ingrijpen”, zegt Jacques Callebaut, woordverder van DOVO.

Vrijdagvoormiddag 1 maart liet DOVO een springtuig gecontroleerd ontploffen op het strand van Koksijde. “Het explosief van maar liefst 100 kilogram was munitie van een Franse anti-onderzeeboot, specifiek gezien een ASW anti-submarine weapon. Het dateert uit de Tweede Wereldoorlog waar de bom diende als lading tegen landingsvaartuigen of schepen voor de Duitse Atlantikwall”, stelt Jacques Callebaut, woordverder van DOVO. Lees verder onder de video

Het is al de derde dag op rij dat DOVO een bom tot ontploffing moet brengen op het strand. Woensdagochtend liet men ook al een zware vliegtuigbom van meer dan 100 kilo gecontroleerd ontploffen. De tussenkomst van DOVO is geen standaard werk. “Afhankelijk van het explosief dat gevonden wordt, maakt een gespecialiseerd team de beslissing wat er moet gebeuren. Als het explosief het nog toelaat, dan kan het meegenomen worden om later te vernietigen. Maar als bijvoorbeeld de vloedlijn opkomt, dan moeten we snel schakelen en het tuig ter plaatse vernietigen. We kunnen dat natuurlijk niet doen als het te dicht is bij de dijk of als er te veel schepen in de buurt zijn, dan moeten we het explosief verplaatsen.”

Opzoekingswerken

Volgens Jacques is het niet vreemd dat er nu al drie grote explosieven werden gevonden op het strand. “In de kalmere periodes, buiten het toeristische seizoen wordt er actief gezocht naar springtuigen uit de beide Wereldoorlogen. Een tuig kan ook per ongeluk gevonden worden bijvoorbeeld in de netten van een schip, door een wandelaar in het zand of met een sonarboei. Maar op dit moment is er een firma opzoekingswerken aan het uitvoeren aan de laagste waterlijn.”

“In de kalmere periodes buiten het toeristische seizoen wordt er 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog nog altijd actief naar explosieven gezocht”

“Wanneer zij dan iets vinden, wordt er een van onze ploegen, die op stand bye staan opgeroepen. Meer dan 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog blijven we de zoektocht naar explosieven verder zetten. Vorig jaar moest DOVO maar liefst 3.500 keer tussenkomen bij een explosief. Als mensen zelf iets zouden vinden, moeten zij er absoluut afblijven, onmiddellijk de politie verwittigen en dan komen wij afhankelijk van het gevaar zo snel mogelijk ter plaatse”, besluit Jacques.

The post BEKIJK – DOVO brengt bom van 100 kilogram tot ontploffing op strand van Koksijde: “Derde ontploffing op drie dagen tijd” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hij gaf de daders eerst nog rondleiding in zijn huis: ‘gijzelaar’ opgepakt omdat hij eigen ontvoering in scène zou hebben gezet

Het lijkt wel het scenario van een hollywoodfilm. Een man is opgepakt omdat hij zijn eigen ontvoering in scène zou hebben gezet. Drie gemaskerde mannen vallen op 4 juni het huis binnen van Hassan K. (49) en zijn gezin in Ternat. De overvallers nemen zijn partner Anna N. (49), die werkt als bevoorrader van geldautomaten, mee en dwingen haar een

Lees meer »

Viervoeters krijgen diploma als blindengeleidehond: “Apple is een fantastische hond”

In het opleidingscentrum van de vzw Vrienden der Blinden in Koksijde studeerden 8 blindengeleidehonden af na een intensieve opleiding. Met hun diploma op zak (of tussen de poten) zijn ze helemaal klaar om hun nieuwe baasje met een visuele beperking elke dag bij te staan.
The post Viervoeters krijgen diploma als blindengeleidehond: “Apple is een fantastische hond” appeared first

Lees meer »

Familie moedigt Biden na debatdebacle aan om niet op te geven

De Amerikaanse president Joe Biden heeft na zijn moeizaam verlopen verkiezingsdebat met familie overlegd in Camp David. Hij trok zich met zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen terug in dat buitenverblijf, bericht The New York Times. De familie van Biden moedigt hem volgens bronnen van de krant aan om niet op te geven.

Lees meer »

KIJK. Xandee zingt nog eens bij Qmusic na gezondheidsproblemen

Goed nieuws voor fans van Sandy Boets (45), bekend als Xandee. Naar aanleiding van de Foute 728 bracht de zangeres haar hit ‘1 Life’ in de studio van Qmusic. Eind april liet Xandee al weten dat ze, ondanks haar fysieke problemen, opnieuw ging optreden. “Ik wil de problemen achter mij laten.”

Lees meer »

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

Gemeentebestuur legt fiberwerken in Wevelgem tijdelijk stil: “Pas als we groen licht geven, mogen nieuwe sleufwerken opgestart worden”

Er komt geen einde aan in Wevelgem. Voetpad na voetpad wordt in opdracht van Proximus opengegooid om er een fiber kabel te leggen. Vaak blijven die voetpaden lang open liggen, in veel gevallen is de herstelling bovendien niet naar behoren uitgevoerd. Daarom heeft het gemeentebestuur beslist dat er voorlopig geen nieuwe sleufwerken mogen starten in de gemeente. Eerst moeten alle

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »

Limburger Yannick Bouts leidt La Réserve naar label vijf sterren superior

Een jaar na de opening krijgt hotel La Réserve Resort in Knokke het label vijf sterren superior. Dat gebeurde onder leiding van de Limburgse general manager Yannick Bouts, die eerder met het Kasteel van Ordingen in Sint-Truiden vijf sterren behaalde. “Zonder het enthousiasme van de eigenaars – topondernemers Bart Versluys en Marc Coucke – was dit niet mogelijk geweest”, zegt

Lees meer »

Sam Kerkhofs geeft fakkel door aan Play-presentator en Studio Brussel-stem Joris Brys als host van ‘MIDMID’

Sam Kerkhofs onthult dat Joris Brys hem zal vervangen als host van de voetbalpodcast ‘MIDMID’. Dat nieuws volgde in de recente aflevering van ‘MIDMID MEISTER’ over het EK. “We hebben een meeting gehad en we gaan het helemaal anders doen”, grapt Joris Brys, bekend als sportjournalist bij VIER en Play Sports, en ook te horen op radiozender Studio Brussel. Begin

Lees meer »

Odette (69) en Paul (70) uit Poperinge nemen deel aan Open Tuinen: “We hadden nog nooit zoveel werk door de regen”

Er lijkt geen einde te komen aan de diepe stadstuin achter de rijwoning van Odette (69) en Paul (70) Vancayzeele in Poperinge. Ze zetten dit weekend andermaal hun romantische rozentuin open voor het publiek. “We hadden nog nooit zoveel werk door de regen, onze rozen liepen zelfs twee keer onder.”
The post Odette (69) en Paul (70) uit Poperinge

Lees meer »