Priester-muzikant Alfons Bouckaert viert honderdste verjaardag met zijn banjo-orkest

Alfons Bouckaert werd op schrikkeldag 29 februari – hoewel hij eigenlijk op 2 maart jarig is – gehuldigd voor zijn honderdstee verjaardag in wzc De Pottelberg in Kortrijk. 65 jaar geleden was hij als priester-leraar aan het college van Menen de stichter van het banjo-orkest, dat uniek is in Vlaanderen werd. Een optreden van ‘zijn’ orkest kon uiteraard niet ontbreken.

Alfons Bouckaert werd in 1924 in Rumbeke geboren als oudste van negen kinderen. Zijn ouders hadden een bekende decoratiezaak, tapijt- en meubelwinkel in de Ooststraat in Roeselare. Hij volgde de priesteropleiding aan het Grootseminarie en werd op 11 juni 1949 tot priester gewijd. Binnenkort hoopt hij dan ook zijn 75-jarig priesterjubileum te kunnen vieren. In september 1949 werd hij benoemd tot leraar aan het Sint-Aloysiuscollege in Menen. Hij was onder andere titularis van het 4de Latijn-Grieks en Wiskunde. Het was de tijd dat de meeste leerlingen de meeste tijd in het college doorbrachten.

Dirigent en componist

Alfons Bouckaert, die een passie had voor muziek, begon in 1953 een klein ensemble te vormen met enkele leerlingen van de collegeharmonie. Het waren vooral KSA’ers en stilaan ontstond een orkestje met 14 banjo’s. Het groeide uit tot ‘Het Banjo-Orkest van Vlaamse Studenten’. Het werd bijzonder succesrijk en op zeker moment waren er bijna 200 leden.

Alfons Bouckaert, die ook dirigent was, heeft zelf vele nummers in diverse genres gecomponeerd en gearrangeerd voor zijn orkest en in 1962 kwam er een eerste plaatopname. Onder andere teksten van Guido Gezelle zette hij op muziek. Hij organiseerde ook reizen naar het buitenland, waar men dan ook optredens gaf.

Er kwam een abrupt einde aan het banjoverhaal toen priester Bouckaert in 1970 na 21 jaar college in Menen benoemd werd tot medepastoor in het ‘verre’ Knokke. Er volgden voor het banjo-orkest een aantal stille jaren.

Doorstart na gouden jubileum

In 1979 werd Alfons Bouckaert pastoor op de Onze-Lieve-Vrouweparochie in Kortrijk. Het vuur van het banjo-orkest was nog niet helemaal uitgedoofd, maar het zou toch tot 1999 voor het weer ontvlamde: het gebeurde bij de viering van het gouden priesterjubileum van Alfons Bouckaert en zijn 20 jaar activiteit als pastoor in Kortrijk. Een kleine groep banjospelers aangevuld met ritmesectie en blazers verrasten hem die dag op zijn jubileumviering in het Stadhuis van Kortrijk. Het banjo-orkest kwam weer tot leven, zelfs met oud-leerlingen uit de beginjaren, en de viering van 175 jaar Sint-Aloysiuscollege in Menen in 2007 werd de echte doorstart.

Vandaag is het orkest met een 30-tal leden opnieuw erg actief – nu onder leiding van Frank Deleu, beiaardier en oud-directeur van Radio 2 West-Vlaanderen – met intussen een paar honderd concerten en optredens.

Priester Bouckaert volgde de heropbloei van zijn orkest met genoegen van dichtbij. In 2000 ging hij op 76-jarige leeftijd met pensioen als pastoor en werd hij aalmoezenier in wzc De Pottelberg, wat hij tot op 90-jarige leeftijd bleef. Hij woonde vele jaren vlakbij in een flat en intussen in het rusthuis zelf.

The post Priester-muzikant Alfons Bouckaert viert honderdste verjaardag met zijn banjo-orkest is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »

Luc Steeno begon in Kursaal Oostende zijn verjaardagsfeest met één lied van Will Tura én ook bijna op het einde zong hij nog één Tura-nummer

In Kursaal Oostende vierde Luc Steeno feest. Inderdaad, Luc werd net 60 jaar en in een organisatie van Blue Sky Concerts vierde hij deze verjaardag met heel wat aanwezigen in de mooie eventzaal van Kursaal Oostende. Luc stond niet alleen op het podium. Ook talrijke collega’s kwamen langs om één of twee liedjes te zingen.
The post Luc Steeno

Lees meer »

Gemiddelde studentenjob verdient 2.100 per jaar

Wie een studentenjob doet, verdient daar op jaarbasis gemiddeld 2.100 euro netto mee. Studentenjobs zijn populair: veertig procent van wie ervoor in aanmerking komt, doet het. Bij kotstudenten ligt dat cijfer zelfs nóg hoger. Daar is het bijna de helft. Dat blijkt uit onderzoek van MyFamily, de uitbetaler van kinderbijslag. “Maar de focus moet op studeren blijven”, klinkt het.

Lees meer »

“De Romeo’s mochten alles, wij moesten exclusief werken voor de soap”: waarom Trudy en Pierrot passen voor ‘Familie’-reünie

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale waarin de familiereünie van de Van den Bossches centraal staat. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar de vlieger van oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) ging letterlijk en figuurlijk niet op.

Lees meer »

Asbestcontrole in Kortrijkse jeugdlokalen positief afgerond: “Geen enkele acute situatie”

De gratis asbestinventarisatie om risicovolle asbestmaterialen op te sporen en aan te pakken in jeugdlokalen is afgerond. Van de 23 gebouwen werden er 11 als niet-asbestveilig beschouwd. “Ondanks dat er geen dringende grote ingrepen nodig blijken, neemt de stad initiatief om kwaliteitsvolle lokalen voor ons jeugdwerk te garanderen”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.
The post Asbestcontrole

Lees meer »

Groen kondigt einde samenwerking aan met Vooruit in Hasselt: “Want de socialisten werken achter onze rug aan voorakkoord met N-VA” 

Groen Hasselt wil in oktober met een eigen lijst deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat maakt de partij net zelf bekend. Daarmee komt er een einde aan ruim 24 jaar samenwerking tussen de groenen en de socialisten in Hasselt. Volgens Groen zelf heeft Vooruit eerder gemaakte afspraken rond een kartel voor de verkiezingen in oktober "eenzijdig opgezegd". “Maar we staan sterker

Lees meer »

Grote Markt in Lier krijgt nieuwe ledverlichting die van kleur kan veranderen: “Zal er een stuk frisser uitzien”

De Grote Markt in Lier krijgt volledig nieuwe verlichting. Onder andere de lichten aan de gevels van het stadhuis en de straatverlichting, worden vervangen door ledlampen die van kleur kunnen veranderen. "Zo willen we energie besparen, maar het esthetische is zeker ook van belang", klinkt het bij de stad. Tegen 2030 moet alle openbare verlichting werken op ledlampen.

Lees meer »