Meesteroplichter Piet Van Haut riskeert twee jaar cel voor plunderen rekening van Knokse vriendin

De bekende meesteroplichter Piet Van Haut (56) riskeert in beroep twee jaar cel Hij gaf via een bankkaart van een Knokse vriendin 56.000 euro uit. “Maar we hebben die kaart samen aangevraagd en ik mocht ze gebruiken!”, beweerde hij. Ondanks het feit dat hij invalide is verklaard, wil hij wel een werkstraf uitvoeren.

In 2016 stapte de ex-zaakvoerster van een Knokse taverne naar de politie. De 57-jarige vrouw beweerde dat Piet Van Haut zonder haar toestemming liefst 56.000 euro had uitgegeven met een kredietkaart, die op haar naam stond maar waarvan ze naar eigen zeggen het bestaan niet afwist. Van Haut zou de kaart in 2010 in handen hebben gekregen toen hij nog kind aan huis was in haar zaak, die in 2011 op de fles ging. Omdat de kaart op naam van de zaak stond, ging ze er verkeerdelijk van uit dat de kaart na het faillissement werd afgesloten. Maar sinds 2015 gebruikte Van Haut ze voor onder meer voor dure etentjes in het Hof van Cleve en luxereisjes naar Nice en Marbella.

Uit liefde geschonken

Van Haut kreeg in eerste aanleg 20 maanden effectief, maar ging in beroep. Van Haut beweerde bij hoog en bij laag dat hij een relatie had met de vrouw en dat ze hem de kaart destijds “uit liefde” had geschonken om in zijn levensonderhoud te voorzien. “In 21 jaar heb ik al van 30 dames betaalkaarten gekregen om ze te gebruiken”, beweerde Van Haut bij de behandeling van de zaak in juni. “Maar om mijn sportief op te stellen, wil ik het bedrag terugbetalen. Het gaat intussen al tien jaar goed met mij.”

Maar volgens de advocate van het slachtoffer had ze hem in 2016 vijf jaar niet gezien, tot ze in 2017 gedagvaard werd. De uittreksels van de bankkaart, kwamen op een postbus toe die volgens de advocate gehuurd werd door Van Haut. Het vermoeden van haar advocaat is dat Van Haut sinds 2010 de kaart gebruikte en zelf aanzuiverde, maar sinds 2015 niet meer.

“Ze had hem in 2016 al vijf jaar niet meer gezien! Daarnaast zat ze sinds 2011 aan de grond, waarom zou ze hem dan toestemming hebben gegeven haar geld uit te geven?”, vroeg haar advocate zich af. “En dat hij haar het bedrag zal terugbetalen, is eveneens ongeloofwaardig.”

De vrouw moest wel toegeven dat ze rond 2010 een band had met hem en zelfs geld stortte op zijn rekening in de gevangenis. “Dat hij nadien wel heeft terugbetaald!” Van Haut beweerde op zijn beurt dan weer dat hij na zijn vrijlating in 2010 mocht verblijven op een adres dat de vrouw betaalde en hij zwoer in zijn laatste woord voor het hof dat ze nochtans samen naar de bank waren geweest om die kaart aan te vragen.

Succesvol cassatieberoep

En ook voor de postbus had hij een uitleg. “De post moest op een postbus aankomen, omdat haar partner er geen weet zou van hebben.” Toch geloofde het hof hem niet en het bevestigde het vonnis van Brugge: twintig maanden cel en een boete van 6.000 euro. Van Haut gaf al onmiddellijk na het uitspreken van het arrest te kennen cassatieberoep te zullen aantekenen. En met succes, want in het arrest stond een fout: er stond niet twintig, maar twaalf maanden cel. Het hof van Cassatie verbrak daarop het arrest en donderdag verscheen Van Haut opnieuw voor het hof.

Chauffeur van Jef Vermassen

De procureur-generaal stelde vast dat Van Haut al zeven keer was veroordeeld voor eerlijkheidsmisdrijven, hij wou dan ook drie jaar cel vorderen, maar omdat de feiten al van 2016 dateren, hield hij het bij twee jaar. Van Haut, die tegenwoordig in Nederland bij Amsterdam woont, vroeg een werkstraf, ook al leeft hij nu van een werkloosheidsuitkering en werd hij voor 80 tot 100% invalide verklaard. Zijn advocaat wijst er ook op dat Van Haut, ondanks zijn zwaar strafverleden, nog nooit een werkstraf heeft mogen uitvoeren, of een straf met uitstel heeft gekregen. Behalve een straf van vier jaar cel, werd hij telkens geïnterneerd. Van Haut woont momenteel nabij Amsterdam en doet naar eigen zeggen vooral vrijwilligerswerk. Hij gaat met mensen met een handicap op reis, helpt daklozen in Amsterdam en was in het verleden ook chauffeur van advocaten, zoals Jef Vermassen. De 55.000 euro beloofde hij de vrouw terug te storten, ook al vond hij dat zelf een beetje ridicuul. “Moet ik alle dames die mij hebben gesponsord dan terugbetalen?”

Gaf zich uit voor sjeik

Piet Van Haut was niet aan zijn proefstuk toe. Hij stond al talloze keren voor de rechter, vooral wegens oplichting en zat vele jaren achter tralies en in de psychiatrie. Hij gaf zich onder meer uit voor dokter, oliesjeik en zelfs onderzoeksrechter, om gratis hotelkamers, proefvluchten met een Boeing en andere voordelen te krijgen. Van Haut werd voor het eerst geïnterneerd in 1989, een laatste keer in 2005. Sinds 2010 werd hij definitief in vrijheid gesteld door de commissie ter bescherming van de maatschappij in Gent. De uitspraak in deze zaak valt op 12 april. (OSM)

The post Meesteroplichter Piet Van Haut riskeert twee jaar cel voor plunderen rekening van Knokse vriendin is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“We spenderen meer tijd met elkaar dan met onze vrouwen”: deze Belg is de beste vriend van Girmay, de eerste zwarte Tourritwinnaar

“Zo emotioneel als gisteravond aan de telefoon heb ik hem nog niet vaak geweten”, zegt Lieven Corthouts (49). Onze landgenoot heeft het over Biniam Girmay (24), zijn beste vriend én de man die gisteren als eerste zwarte renner ooit een rit in de Tour de France won. Een gesprek over koers, vriendschap, koffiebars en open deuren. “‘Lieven, ik vertrouw je

Lees meer »

Amadou Onana en Orel Mangala leggen op sociale media EK neer: “Wreed, maar we hebben hart en ziel in de strijd gegooid”

Einde verhaal voor de Rode Duivels op dit EK. Een zure nederlaag tegen Frankrijk als eindstation. En dus zijn de Belgen intussen huiswaarts gekeerd. Tijd voor vakantie, tijd voor bezinning. “We komen sterker terug”, legde Amadou Onana het teleurstellende EK neer. Mangala, zijn ploegmaat op het middenveld, vulde aan: “We willen jullie trots maken en ik heb er alle vertrouwen

Lees meer »

Ode aan garnaal(vissers) en de zee in Oostduinkerke

Een ode aan de zee en in het bijzonder aan de garnaalvissers te paard, dat is de 73ste editie van de jaarlijkse Garnaalfeesten van Oostduinkerke. Tijdens het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 juni staan folklore en ambacht in de kijker. Hoogtepunten zijn de folkloremarkt en het BK garnaalpellen op zaterdag en de Zeewijding
The post Ode aan

Lees meer »

Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose”

Eerstejaarsbelofte Brent Deltombe (19) ziet licht aan het einde van de tunnel. Kniepijn houdt hem al enkele maanden uit competitie. Het duurde lang voor de oorzaak werd achterhaald. Z’n plica (kapselplooi) veroorzaakt de pijn. Op 19 juni onderging hij in AZ St-Lucas een laserbehandeling.
The post Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose” appeared first on KW.be.

Lees meer »