Kunstencentrum BUDA richt het ‘Fonds Vrienden van BUDA’ op: “Méér cultuur voor mensen met minder”

Kunstencentrum BUDA bouwt haar sociale acties verder uit via ‘Fonds Vrienden van BUDA’, een sociaal fonds van BUDA-vrienden die ijveren voor ‘méér cultuur voor mensen met minder’. Speciaal voor deze gelegenheid werd nog één keer de film ‘Here’ van Bas Devos vertoond, overigens een coproductie van BUDA.

Toegankelijkheid en inclusie

Toegankelijkheid en inclusie zijn voor BUDA geen loze begrippen, zo blijkt uit haar werking: een groeiend aantal mensen maakt gebruik van een kansentarief via UiTPAS (20% van de gewone ticketprijs), er zijn workshops in jeugdzorginstellingen, slechthorenden maken gebruik van een speciale app, er zijn genderneutrale toiletten, prikkelarme voorstellingen, gratis filmkampjes voor kinderen in kwetsbare posities, enzovoort.

“De meest recente ontwikkeling is het ter beschikking stellen van een ‘visuele voorbereiding’. Dit is een (online) document dat aan de hand van foto’s toont wat mensen kunnen verwachten bij een (eerste) bezoek aan Budascoop. Voorts leverden ook de eerste tests van een workshop voor jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) heel positieve reacties op bij jongeren én begeleiders”, vertelt directeur Kristof Jonckheere.

Van BUDA’s Film Fonds naar Fonds Vrienden van BUDA

BUDA’s Film Fonds zamelde vooral giften in bij service clubs en individuele filmliefhebbers, goed voor jaarlijks zo’n € 5.000 à € 10.000 per jaar dat ingezet werd voor sociale acties binnen de filmwerking. “Met het nieuwe ‘Fonds Vrienden van BUDA’ willen we onze sociale acties structureel verankeren én niet langer beperken tot film. Daarom zoeken we, naast een structurele partner van € 5.000, jaarlijks 10 ondersteunende partners van € 1.000 én minstens 100 vrijgevige cultuurliefhebbers die elk €50 (of meer) doneren om mensen die het wat minder hebben méér te bieden”, zegt medeoprichter Jos Helewaut.

“In ruil voor die gift, zorgen wij automatisch voor een fiscaal attest waardoor privépersonen 45% van hun bijdrage terugkrijgen via de belastingen. Voor bedrijven hangt het fiscale voordeel af van de grootte en omzet van de onderneming. Dit betekent dat elke bijdrage die we ontvangen niet alleen een cultureel verschil maakt, maar ook een financiële stimulans biedt aan de gulle gevers”, vult medeoprichter Katrien Braem aan.

Meer info op www.buda.be/fonds.

The post Kunstencentrum BUDA richt het ‘Fonds Vrienden van BUDA’ op: “Méér cultuur voor mensen met minder” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Rijvereniging De Gaverbeek opent gloednieuwe all weatherpiste op site Sport Vlaanderen

Vrijdagavond werd bij Sport Vlaanderen Waregem de gloednieuwe all weatherpiste voorgesteld. Het stadsbestuur en vzw De Gaverbeek investeerden in een grote piste die het ganse jaar door gebruikt kan worden. Daarnaast werd ook een extra longeerpiste ingericht. “Dit is een bijzonder moment in onze geschiedenis”, reageert directeur Wim Vanderschueren.
The post Rijvereniging De Gaverbeek opent gloednieuwe all weatherpiste op

Lees meer »

Nieuwe wet verbiedt kindhuwelijken in Sierra Leone

De president van Sierra Leone heeft dinsdag een wet afgekondigd die kindhuwelijken in het land verbiedt. In 2017 waren in het West-Afrikaanse land 800.000 meisjes jonger dan 18 jaar oud al getrouwd. De helft van was onder de 15, zo blijkt uit gegevens van VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF.

Lees meer »

Bepaling strafmaat in rechtszaak rond Trump en Stormy Daniels uitgesteld tot 18 september

De bepaling van de strafmaat in het proces tegen voormalig Republikeins president Donald Trump voor het betalen van zwijggeld aan een pornoster is uitgesteld tot 18 september. Dat blijkt uit een juridisch document dat AFP kon bemachtigen. Op 6 september zal rechter Juan Merchan zich uitspreken over de potentiële impact van de beslissing van het Hooggerechtshof op deze rechtszaak.

Lees meer »

Geen water of elektriciteit en amper contact met de buitenwereld: Dirk Van Dijck uit ‘Het eiland’ woonde 8 jaar in het Amazonewoud

Eigenlijk zou hij niet meespelen, maar toeval bezorgde Dirk Van Dijck (72) de bekendste rol van zijn leven. Op de set van ‘Het eiland’ was het niet altijd prettig, maar Van Dijck was wel wat anders gewend. Voor hij onsterfelijk werd als ambitieuze hielenlikker Michel Drets leefde de eigenzinnige acteur acht jaar in de meest primitieve omstandigheden in het Amazonewoud.

Lees meer »

Al vanaf hun 16de worden ze voorbereid op de online bagger: waarom vooral tennissers uitgescholden en bedreigd worden

Weinig sporten zijn gevoeliger aan digitale terreur dan de wereld van game, set en match. Op de topsportschool worden talentvolle tieners, vanaf 16 jaar, voorbereid op de haatberichten en dreigementen die ze zullen ontvangen eens ze het internationale circuit betreden. Het gif tegenhouden is moeilijk. Tennis Vlaanderen probeert de jongeren vooral weerbaar te maken.

Lees meer »

Robbe en Doñana serveren unieke cocktails en mocktails in pop-up Jacobius: “Willen een hartelijke, warme, huiselijke sfeer bieden”

In Hof de Plezance openen Robbe Dupon en Doñana Vandyck op woensdag 3 juli pop-upcocktailbar Jacobius. Doñana is de gastvrouw, Robbe creëert de unieke cocktails en mocktails. “Maar het is niet de bedoeling dat ik enkel achter de bar te vinden ben”, aldus Robbe, die onlangs uitgeroepen werd tot de beste sherrycocktailbartender ter wereld.
The post Robbe en Doñana

Lees meer »

KIJK. Strippers, cowboyhoeden én Snoop Dogg: zo vierde Khloé Kardashian haar 40ste verjaardag

Khloé Kardashian kon haar ogen niet geloven wanneer ze de noten van ‘The Next Episode’ hoorde. Niemand minder dan Snoop Dogg staat op het podium om haar te verrassen voor haar 40ste verjaardag, met paaldansende strippers met cowboyhoeden. Een gepaste outfit, gezien het thema van het feest Dollywood was, geïnspireerd op het themapark van countryzangeres Dolly Parton.

Lees meer »