Heraanleg tuin wzc De Vlinder in Harelbeke gaat van start: “Zintuigen van bewoners maximaal prikkelen”

Op 4 maart start de heraanleg van de tuin van woon-zorgcentrum De Vlinder. Het einde van de werken is voorzien in de loop van juni. De heraanleg kost 300.000 euro.

De nieuwe tuin, het Vlinderbos genaamd, wordt een belevingstuin met vier grote ruimtes waar bewoners zelfstandig en veilig kunnen rondwandelen. In het Vlinderbos zijn rustpunten voorzien, en bomen zorgen voor natuurlijke schaduw. Bij het centrum van dagverzorging komt een ruim terras. Om de veiligheid en rust in en rond de tuin te verhogen voor de gebruikers zal doorgaand verkeer geweerd worden door het plaatsen van paaltjes. Deze plaatsing is voorzien bij het einde van de werken. Tijdens de werken blijven de inritten en de weg rond het gebouw toegankelijk. Korte hinder is tijdelijk mogelijk. Als alles volgens plan verloopt, kunnen bewoners, bezoekers en medewerkers vanaf juni genieten in het Vlinderbos.

Momenteel geen bescherming

Die groenzone is nu vooral een open grasvlakte met hier en daar wat beplanting. Het wandelpad is beperkt tot een smalle verharde strook rond het gebouw, tegen de gevel. “Op die manier is de tuin niet uitnodigend voor een bezoekje”, duidt algemeen directeur Zorgbedrijf Harelbeke Gerdy Haes. “Bovendien biedt het open karakter totaal geen bescherming. Niet tegen de zon, maar ook niet voor mensen met mogelijk dwaalgedrag. Dat maakt dat bijvoorbeeld bewoners van het woon-zorgcentrum steeds afhankelijk zijn van begeleiding door een medewerker, vrijwilliger of familielid wanneer zij naar buiten willen. En terwijl het dienstencentrum wel beschikt over een ruim terras, missen we dat bij ons centrum voor dagverzorging.” Met de nieuwe plannen wil Zorgbedrijf Harelbeke een riante tuin realiseren waar de aanleg alle zintuigen van mensen maximaal prikkelt. “Aangepaste beplanting en inrichting moeten een bezoekje aan de tuin tot een ware beleving maken. Daarbij mikken we ook specifiek op mensen met dementie.”

Een ‘zachte’ wandeling rond het gebouw

Urbanist Marie-Amélie Cnockaert en landschapsarchitect Bram Decroubele van Bureau Cnockaert gaven tekst en uitleg. “Om zelfstandig bezoek aan de tuin mogelijk te maken creëren we vier grote ruimtes waar mensen veilig kunnen vertoeven, zonder gevaar op wegdwalen, met rechtstreekse toegang via de gelijkvloerse zorgafdelingen en met ruim voldoende rustpunten bescherming tegen de zon door bomen” duiden Marie-Amélie en Bram.

“Bij het centrum voor dagverzorging voorzien we een ruim terras en op termijn ook rechtsreeks toegang tot het terras via nieuwe terrasdeuren in de gevel van het centrum. Die verharding leggen we aan met tegels die we recupereren door de binnenpatio’s bij de zorgafdelingen gedeeltelijk te ontharden en van groen te voorzien”, vult Gerdy Haes aan. “We plannen ook een open tuingedeelte met de mogelijkheid tot een ‘zachte wandeling’ rond heel het gebouw. Deze rondgang zal voor iedereen, dus ook voor de buurt, vrij toegankelijk zijn. Aangezien we met onze talrijke bomen ook groen in de hoogte willen voorzien, kreeg dit project de werknaam ‘Vlinderbos’. Al in de zomer van 2024 willen we het nieuwe ‘Vlinderbos’ kunnen beleven”. Het kostenplaatje bedraagt 300.000 euro.

The post Heraanleg tuin wzc De Vlinder in Harelbeke gaat van start: “Zintuigen van bewoners maximaal prikkelen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Voetpad in Stadenstraat en parkeervakken in Cassierslaan

Het stuk Stadenstraat tussen de Eug. De Grootelaan en de Kasteeldreef krijgt een voetpad en in de Cassierslaan worden parkeervakken aangelegd. Dat keurde de gemeenteraad in Houthulst donderdagavond goed. Goed voor een kostprijs van bijna 150.000 euro.
The post Voetpad in Stadenstraat en parkeervakken in Cassierslaan appeared first on KW.be.

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Gevangenenruil: Rusland en Oekraïne wisselen onder meer priesters uit

Rusland en Oekraïne hebben verschillende gevangenen geruild, onder wie ook enkele priesters. De zeldzame ruil van burgers komt na de ruil van tientallen soldaten eerder deze week. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had vrijdag al bekendgemaakt dat Rusland tien burgers had vrijgelaten. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben Noord-Korea op de vingers getikt om wapenleveringen aan Rusland.

Lees meer »

Rouwstoet van brandweer trekt door de straten van Roesbrugge voor postoverste die na zijn pensioen overleed aan kanker

Johan Haghedooren (68) was jarenlang postoverste van de brandweerpost Zuid-IJzer in het Poperingse grensdorpje Roesbrugge. Na zijn brandweerpensioen werd kanker vastgesteld bij de ereluitenant. Hij overleed vorige week en kreeg vrijdag een eerbetoon van zijn collega’s in de straten van het dorp.
The post Rouwstoet van brandweer trekt door de straten van Roesbrugge voor postoverste die na zijn pensioen

Lees meer »

Waarom u voor één keer VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke niet moet geloven: “Ik schrok toen ik hoorde dat er een crimineel netwerk achter zit”

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »

Diksmuide investeert verder in veilige en comfortabele beleving in het waterlandschap langs de IJzer

Diksmuide en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om dat extra in de verf te zetten, komen er zeven rust- en belevingspunten langs de IJzer. Ook het houten fiets- en wandelpad langs de IJzerdijk wordt uitgebreid tot aan de Paxpoort bij de IJzertoren. Het lokaal bestuur kon rekenen op de steun van De Vlaamse Waterweg nv, de provincie West-Vlaanderen, Toerisme

Lees meer »

Zware botsing met twee personenwagens in Alveringem

Zondagavond kwam het tot een zware botsing tussen twee personenwagens ter hoogte van de Lampernissesteenweg en de Steendamstraat op het grondgebied van Alveringem.
The post Zware botsing met twee personenwagens in Alveringem appeared first on KW.be.

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden, die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »