“Afscheid in mineur door een gecompliceerde voetbreuk”: Foto Masselis verdwijnt na meer dan 40 jaar uit Klerken

Al jaren is Foto Masselis een bekende zaak in Klerken bij Houthulst, maar ook ver daarbuiten. Sinds kort zijn Frank (62) en Nadine (60) Masselis-Bentein verhuisd naar Diksmuide. Hun huis in de Smissestraat is verkocht aan de basisschool. Er was een groots, ludiek afscheid gepland maar helaas, Frank heeft een gecompliceerde voetbreuk opgelopen tijdens het sporten en is voor het ogenblik niet mobiel. “Een afscheid in mineur”, zegt Frank.

Frank is de derde generatie fotograaf. Zijn grootvader, vader en ook zijn broer Hendrik zijn fotograaf in Wevelgem. Frank en Nadine hebben twee kinderen en vier kleinkinderen, de kinderen kozen in ieder geval niet voor fotografie, de kleinkinderen zijn nog wat jong om al te beslissen. Frank is gestart als beroepsfotograaf in de Smissestraat 42 in Klerken op 1 april 1983.

“In december 1985 zijn we verhuisd naar de Smissestraat 5 waar we tot nu de winkel en de studio hadden. Nadine heeft 25 jaar lang thuis voor de winkel gezorgd en de pasfoto’s genomen terwijl ik op weg was om reportages te maken”, vertelt Frank. “Ik heb in al die jaren een hele evolutie in de fotografie meegemaakt” vertelt hij. “In het begin verkochten we ook fototoestellen en was een groot deel van ons werk ook het ontwikkelen van foto’s, eens de digitale camera er is gekomen evolueerde het fotograferen echt snel.”

Frank was vooral bekend door zijn creatieve aanpak van verschillende reportages. “Vooraf heb ik nog plastische kunsten gevolgd, tekenen, schilderen, composities maken, kortom allemaal zaken die ik in het fotograferen kon verwerken om op die manier bijzondere foto’s te maken. Zo kon ik de mensen een speciaal resultaat geven en dat werd ook geapprecieerd. Ik heb het vak altijd met hart en ziel gedaan, nu we verhuizen naar Diksmuide zal ik zeker nog een jaar verder fotograferen, geen studiowerk meer maar allerhande reportages zoals huwelijk, feesten, bedrijfsfotografie…”

Frank arriveerde in Klerken en kende hier helemaal niets. “Dat was geen probleem want dankzij het verenigingsleven leerde ik tal van mensen kennen en voelde ik mij hier snel thuis. Ik heb hier een warme gemeenschap gevonden.”

De Ronde van Vlaanderen

Nadine bleef 25 jaar thuis om voor de kinderen te zorgen en de winkel te doen. “Dat was best wel leuk maar toch waren de sociale contacten in de winkel vluchtiger dan in mijn beroep, ik ben opvoedster in De Vleugels, een taak die mij na aan het hart ligt. De bewoners, de collega’s, de hele sfeer, het is toch iets anders dan de winkel doen, al deed ik dat ook wel graag.”

“Het minst leuke aan de job was het zondagswerk”

Frank en Nadine hebben heel wat mooie herinneringen. “Er zijn klanten van wie ik hun huwelijksreportage heb gemaakt en vervolgens van hun kinderen de eerste communie en het vormsel heb ingeblikt. Daarna volgde een trouwreportage van die kinderen en een reportage rond 40 jaar getrouwd van de ouders. Intussen volgde zelfs al het vormsel van de kleinkinderen, hoe leuk is dat!”

“Ook aan de reportage die ik kon maken van de start van de Ronde van Vlaanderen in Antwerpen heb ik een leuke herinnering overgehouden. Verder heb ik ook heel mooie herinneringen aan het mooie werk voor de gemeente zoals de permanente tentoonstelling in de Vrijetijdscampus, met alle sporters. Leuk om mijn carrière mee af te sluiten. Het minst leuke aan de job was dan weer het zondagswerk, dat viel wel eens tegen maar goed, het hoorde erbij.”

Afscheid van iedereen

Het zou een spetterend en ludiek afscheid moeten geworden zijn, maar helaas is Frank door een voetbreuk niet mobiel en wil hij langs deze weg afscheid nemen van iedereen.

“Met dank aan allen, uit het oog is niet uit het hart”, aldus Frank en Nadine. “We zijn nu verhuisd naar de Noordvesten in Diksmuide waar ik nog altijd bereikbaar ben en vanuit mijn privéwoning zal ik verder werken. Wat we hier wel zullen missen is, naast alle mensen, ook de klok. We konden ons altijd afstemmen op de bel van de speeltijd (het huis van foto Masselis paalt aan de speelplaats van de basisschool) , we zullen uiteraard de vele sociale contacten missen maar de afstand Diksmuide-Klerken is met de fiets te overbruggen en onze dochter Hermien woont hier nog, dus we zijn nog niet helemaal weg uit Klerken.”

Voor allerhande reportages kan je contact opnemen via [email protected].

The post “Afscheid in mineur door een gecompliceerde voetbreuk”: Foto Masselis verdwijnt na meer dan 40 jaar uit Klerken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belg zet opnieuw meer geld op spaarboekje

Het totale bedrag op de spaarrekening bij twaalf Belgische banken is in de eerste zes maanden van dit jaar met 1,5 procent gestegen naar 256 miljard euro. Dat toont een rondvraag van De Tijd aan. Als we dit doortrekken naar de hele markt, betekent dit dat de spaartegoeden bij Belgische banken in de eerste helft van het jaar met 3,9

Lees meer »

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Nederland is een gaaf land, dat komt uit de grond van mijn hart”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op “meer dan 5.000 dagen” als premier en overliep de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren zoals de toeslagenaffaire en de crash van het vliegtuig MH17.

Lees meer »

WHORSES stelt zondag EP voor in boEgie woEgie in Menen

Op zondag 30 juni kan je om 18 uur genieten van een optreden van de Kortrijk-Gentse band WHORSES in het kunst- en cultuurhuis boEgie woEgie in Menen. Kortrijkzaan Harry Descamps laat al even in z’n kaarten kijken.
The post WHORSES stelt zondag EP voor in boEgie woEgie in Menen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voormalig directeur Minderhedenforum Wouter Van Bellingen maakt politieke comeback voor Vooruit in Sint-Niklaas 

In Sint-Niklaas maakt ereschepen en voormalig directeur van het Minderhedenforum Wouter Van Bellingen een comeback. Hij komt als onafhankelijke op voor Vooruit. Hij leerde lijsttrekker Conner Rousseau kennen toen hij als bemiddelaar werkte, na de racistische uitspraken aan het adres van de Roma-gemeenschap. "Ik heb hem zien veranderen en geloof dat hij de geknipte man is om de stad opnieuw

Lees meer »