33 jaar na moord blijven ouders van gruwelijk vermoorde Ingrid (26) hopen op doorbraak

“Het is onze laatste hoop.” Bijna 33 jaar na de gruwelijke moord op hun dochter blijven de ouders van Ingrid Caeckaert bidden voor een doorbraak. De 26-jarige vrouw werd in maart 1991 met 62 messteken om het leven gebracht in Knokke-Heist. Maar wie de dader is, blijft een raadsel. De DNA-techniek van biomedisch wetenschapper Sofie Claerhout zorgt mogelijk voor een doorbraak. De wet wordt vandaag gestemd in het parlement, in aanwezigheid van Georges Caeckaert (88) en Marie-Josephe Vereecke (83).

“We willen, voor we heengaan, nog weten wie de dader is en waarom Ingrid vermoord werd, zodat we toch nog gemoedsrust krijgen. Het is nu of nooit. We staan hier niet alleen in, er zijn veel onopgeloste moorden in ons land.” Aan het woord zijn Georges Caeckaert (88) en Marie-Josephe Vereecke (83). Het bejaarde koppel uit Maldegem draagt al bijna 33 jaar een gruwelijke pijn met zich mee. Op 16 maart 1991 werd hun dochter Ingrid met 62 messteken om het leven gebracht in Knokke-Heist. Maar een dader? Die werd nooit gevonden. Al die tijd leven Georges en Marie-Josephe al in onzekerheid. Blijven ze vol vragen achter.

Nochtans zijn ze het gerecht en de speurders dankbaar. “Die mensen hebben al die jaren alles gedaan wat ze konden”, zegt Marie-Josephe. “We blijven hopen dat de dader wordt gevonden. Wie was het? En waarom moest Ingrid dood? Daar willen we antwoorden op. Wat het gerecht voor de rest doet naar bestraffing toe, interesseert ons veel minder.”

Wetsontwerp ingediend

De zaak-Ingrid Caeckaert is een cold case. Toch is er hoop op een doorbraak. En dat heeft alles te maken met onderzoek van biomedisch wetenschapper Sofie Claerhout (28) uit Kuurne. Als de dader nog spoorloos is maar wél sporen heeft achtergelaten, kan ook DNA van familie — tot wel 40 generaties verder — hem verraden. Die techniek ís er, maar kan vandaag niet gebruikt worden omdat de wetgeving dat simpelweg niet toelaat. Voormalig justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) diende destijds een wetsontwerp in om dat toch mogelijk te maken.

Vaak hebben daders wel DNA achtergelaten op de plaats delict, maar is er geen match met de verdachten in de zaak of met misdadigers gekend bij justitie. In zulke gevallen zou verwantschapsonderzoek kunnen helpen. Daarbij vragen de speurders aan een groep vrijwilligers om DNA af te staan, in de hoop dat één van hen familie is van de dader. Die aanpak is momenteel nog niet toegelaten in ons land in strafrechtelijke dossiers, maar daar komt verandering in. Donderdag wordt het voorstel gestemd in het parlement. In aanwezigheid van Georges en Marie-Josephe.

Stamboom reconstrueren

Sofie Claerhout vond een manier om toch tot een doorbraak te komen. Omdat zo’n 90 procent van de daders in ons land mannen zijn, besliste ze om zich op het mannelijk Y-chromosoom te focussen. Dat is het enige stukje DNA dat generaties lang bijna onveranderd wordt doorgegeven van vader op zoon. Door vrijwilligers DNA te laten afstaan, kan je via kleine veranderingen in het bewuste Y-DNA vrij eenvoudig familieleden van onbekende daders zoeken. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een broer of een neef, of een ver familielid. De werkwijze laat toe om een stamboom te reconstrueren en gericht een dader op te sporen.

“Het is onze laatste hoop om de moordenaar van Ingrid te vinden”, zegt Marie-Josephe. “Het onderzoek en de wetgeving zijn belangrijk voor veel mensen die nog geen antwoord hebben in cold cases. Geloof me: er gaat geen dag voorbij zonder dat we eraan denken. Die dader heeft ons alles afgepakt.” Ingrid was de enige dochter van Georges en Marie-Josephe. (MM)

The post 33 jaar na moord blijven ouders van gruwelijk vermoorde Ingrid (26) hopen op doorbraak is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen in 2023

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.500 zwerfkatten gevangen. Zo bericht ‘De Zondag’ vandaag, op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Het gaat om exact 13.428 dieren, oftewel 8 procent minder dan in 2022, toen meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald.

Lees meer »

Klassiek recept voor kermis in Sint-Juliaan: “Reus Leontien zit op Tinder”

Met de Toontjesloop en koers op vrijdag 12 juli, kinderanimatie en schlageravond op zaterdag 13 juli, barbecue en quiz op zondag 14 juli en afsluitende Zotte Maandagstoet, grijpt Kermiscomité Sint-Juliaan terug naar de klassieke ingrediënten van de kermis. Dit jaar is er wel een glansrol voor reus Leontien, die op vrijersvoeten is.
The post Klassiek recept voor kermis in

Lees meer »

Bekende horecazaak Dé Clesse te koop

De bekende horecazaak Dé Clesse op de Markt werd in 2020 getroffen door een zware brand. Het gebouw, ooit het woonhuis Les Tilleuls van kunstschilder Louis Clesse, is nu te koop voor 289.000 euro bij Residentie Vastgoed.
The post Bekende horecazaak Dé Clesse te koop appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Hoe is de relatie van ‘coole opa’ Albert en ‘hippe oma’ Paola met Elisabeth en hun andere kleinkinderen écht?

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Een huwelijk met ups en downs, waaronder hun kinderen Filip, Astrid en Laurent zwaar te lijden hadden. Bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen grijpen ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans. Wat het meest frappeert: zo verstoord als hun band nog steeds is met prins Laurent, zo

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas overleden F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

Zomerbar Roots zorgt weer voor vakantiesfeer: “Dit moet weer gezelligste plekje van Kuurne worden”

Vanaf vrijdag 5 juli wordt het vakantiegevoel opnieuw extra opgewekt in de idyllische zomerbar Roots, gelegen aan de vesten van de Kuurnse Leie. Jan-Willem Heggermont, Niels Daelman, Mathieu Vanooteghem en Reiner Van Wonterghem waren afgelopen week nog druk bezig om de laatste details af te ronden voor de opening.
The post Zomerbar Roots zorgt weer voor vakantiesfeer: “Dit moet

Lees meer »

Dries Gruwier wint eerste wisselbeker padel

Het eerste padelwisselbekertornooi in Elverdinge kreeg de toepasselijke naam Padel-Ver-Volg Cup mee, een samentrekking van de namen van de organiserende club en de sponsor.
The post Dries Gruwier wint eerste wisselbeker padel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Negen doden door auto die in mensenmassa rijdt in Seoel

In de Zuid-Koreaanse miljoenenstad Seoel zijn negen mensen overleden nadat een auto in een mensenmassa reed. Dat meldt de politie. Zes personen overleden ter plaatse, drie anderen werden dood verklaard bij hun aankomst in het ziekenhuis. Nog eens vier mensen raakten gewond.

Lees meer »