Liefst 120 miljoen euro witgewassen voor criminelen, maar Oostendse Marchand Brothers komen weg met milde straf

Peperdure wagens, chique kostuums en een penthouse in het Europacenter: decennialang maakten de tweelingbroers Peter en Rudolf Marchand grote sier in Oostende. Maar in 2019 vielen de ‘keizers van Oostende’ van hun voetstuk. Donderdag kregen de 71-jarige zakenlui celstraffen met uitstel voor grootschalige witwaspraktijken en cavazwendel. Hun verweer was – op z’n zachtst gezegd – opmerkelijk.

Het gerecht had de broers Peter, Rudolf en wijlen Armand (hij stierf in mei 2021 en werd dus niet vervolgd, red.) Marchand al langer in het vizier, toen speurders op 18 juni 2019 huiszoekingen uitvoerden op verschillende locaties in Brugge, Knokke en Oostende. Ook in het penthouse van de ‘Marchand Brothers’ in het Oostendse Europacentrum viel de politie binnen en werden zes luxewagens, waaronder Bentleys en een Maserati’s, in beslag genomen.

Tussen 2007 en 2019 waste Peter Marchand liefst 113 miljoen euro, afkomstig uit illegale sigarettenverkoop, wit voor Engelse en Ierse criminelen. Toen hij in 2015 op vakantie ging, nam broer Rudolf nog eens 7 miljoen euro voor zijn rekening. Sporttassen vol Britse ponden werden overhandigd op de parking van een McDonald’s-restaurant en vervolgens voor euro’s omgeruild in een Brussels wisselkantoor. Tot Peter Marchand in de hoofdstad tegen de lamp liep met een sporttas vol geld.

Grote sier

In november 2022 werden de zelfverklaarde ‘keizers van Oostende’ naar de Brugse strafrechtbank doorverwezen op verdenking van witwas, lidmaatschap van een criminele organisatie en fiscale fraude. “Van uitbaters van cafés met kansspelen klommen ze op tot zakenlui die graag grote sier maakten in Oostende”, schetste procureur Pascal Week de levensloop van de flamboyante Marchand-broers.

“Als hij weigerde om geld wit te wassen, zouden ze het IRA op zijn familie afsturen om hen te vermoorden”

De broers hadden een lucratieve handel in sigaretten, verkochten het limonademerk Appletise aan Coca-Cola en lanceerden hun eigen cavamerk Don Jaime. Ze reden rond met Maserati’s en Bentleys, droegen altijd een kostuum en in 1991 trokken ze in op de bovenste verdieping van het Europacentrum.

Peter Marchand werd als enige van de broers aangehouden en zat vier maanden in voorhechtenis. Maar volgens de verdediging vroeg de vrijspraak omdat hij onder dwang van Ierse criminelen zou gehandeld hebben. “Zijn vrije wil was aangetast”, stelde meester Joachim Meese. “Als hij weigerde om geld wit te wassen zouden ze het IRA (Irish Republican Army, red.) op zijn familie afsturen om hen te vermoorden. Het lijkt iets uit een film, maar het verklaart wél waarom hij dit allemaal deed.”

Bendevorming

Ook Rudolf Marchand vroeg de vrijspraak. “Hij wist helemaal niet waarmee zijn broer bezig was”, pleitte meester Luc Arnou. “Hij heeft één keer op vraag van Peter drie sporttassen met geld van een Engelse man in ontvangst genomen in Brussel. Het omwisselen gebeurde in een officieel kantoor, waardoor hij geen argwaan had.”

Maar de rechtbank veegde het verweer van de broers donderdag van tafel en veroordeelde hen tot een jaar celstraf met uitstel en 4.000 euro geldboete. Vier luxewagens werden verbeurdverklaard. In de witwaszaak stonden nog een tiental anderen terecht, hoofdzakelijk voor bendevorming. Daarvan kreeg één beklaagde zes maanden cel met uitstel. Voor bendevorming werden alle beklaagden vrijgesproken.

Handel

In een nevendossier werden de broers ook nog schuldig bevonden aan cavazwendel. Op de dag van de invallen nam de douane in Brugge en Oudenburg immers bijna 70.000 liter cava in beslag, waarop geen accijnzen werden betaald. Voor die feiten kregen de broers elk nog eens vier maanden celstraf met uitstel en een geldboete van een miljoen euro, waarvan 900.000 euro met uitstel. In het cavadossier kregen nog twee anderen dezelfde straf opgelegd.

Vijf beklaagden, onder wie twee Litouwers, moesten zich ook nog verantwoorden voor illegale sigarettenhandel. In 2019 nam de douane in verschillende loodsen meer dan 12 miljoen sigaretten en ruim 21.000 kilo tabak in beslag. Daarbij werden ruim vier miljoen euro aan accijnzen ontdoken. Vier beklaagden kregen vier maanden cel opgelegd, al dan niet met uitstel en geldboetes tot 25 miljoen euro, waarvan 24,8 miljoen met uitstel. Een van de Litouwers werd vrijgesproken. (AFr)

The post Liefst 120 miljoen euro witgewassen voor criminelen, maar Oostendse Marchand Brothers komen weg met milde straf is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in Harelbeke

De langverwachte tuin is er eindelijk. De oude tuin moest verdwijnen omdat de omgeving niet aangepast was aan de bewoners van de centra en gebruikers. “Met de nieuwe tuinen wilde Zorgbedrijf Harelbeke een ruime tuin die alle zintuigen van mensen maximaal prikkelt”, zegt voorzitter Lynn Callewaert van Zorgbedrijf Harelbeke.
The post Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in

Lees meer »

Voorstel commissie aan Vlaams Parlement: verkiezingen zijn geldig, geen hertelling nodig

De commissie voor de geloofsbrieven van het Vlaams Parlement zal de plenaire vergadering voorstellen om de kiesverrichtingen in de kieskring geldig te verklaren. Er zou volgens de commissie “onvoldoende zijn aangetoond dat de hertelling van de papieren stembiljetten in de kieskring Brussel een correctere vaststelling van het kiesresultaat zou opleveren”, zo blijkt uit de conclusies die Belga heeft kunnen inkijken.

Lees meer »

Kwart nieuwe auto’s is elektrisch

20:34 Elektrische wagens waren in de eerste zes maanden van het jaar goed voor 24,5 procent van de nieuwe inschrijvingen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer en secto…

Lees meer »

“Feiten spoken nog dagelijks door mijn hoofd”: zestiger die agenten bedreigde met luchtdrukgeweer in De Haan krijgt drie maanden cel

Een 62-jarige man uit De Haan heeft voor de Brugse rechtbank drie maanden celstraf gekregen omdat hij twee agenten met een luchtdrukgeweer bedreigde tijdens een interventie.
The post “Feiten spoken nog dagelijks door mijn hoofd”: zestiger die agenten bedreigde met luchtdrukgeweer in De Haan krijgt drie maanden cel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vliegtuigen van drugsbaron Sergio Roberto de Carvalho in beslag genomen

De Braziliaanse politie heeft bij invallen in zes deelstaten in het land voor miljoenen euro’s aan activa in beslag genomen bij de bende van drugsbaron Sergio Roberto de Carvalho (65), ook bekend als ‘de Braziliaanse Escobar’. Hij is een van de grootste drugshandelaars aller tijden en zit in België in de gevangenis. Ook in ons land was er een arrestatie.

Lees meer »

Zwevegem wint tweede label van ‘Sportbedrijf’

Het gemeentebestuur van Zwegem ontving opnieuw het Label Sportbedrijf van Sport Vlaanderen. “We hechten veel belang aan fitte werknemers en zijn dankbaar voor de bijzondere dynamiek die is ontstaan tussen de werknemers dankzij de bedrijvensport.”, zegt sportschepen Raf Deprez (CD&V). Twee jaar geleden kreeg de gemeente als eerste in West-Vlaanderen al een eerste Label Sportbedrijf.
The post Zwevegem wint

Lees meer »

Chauffeur en passagier even in levensgevaar na crash tegen betonnen duiker: bestuurder reed met voorlopig rijbewijs

In de Bredestraat in Aalst raakten zaterdagmorgen twee personen zwaargewond nadat ze met hun wagen van de weg raakten en tegen een betonnen duiker crashten. De bestuurder reed met een voorlopig rijbewijs en verloor de controle over het stuur, na het uitwijken voor enkele geparkeerde wagens. Beide inzittenden konden het voertuig op eigen kracht verlaten maar werden zwaargewond afgevoerd naar

Lees meer »

Adinkerke krijgt groene doorgang met zitbanken en speeltoestellen

Achter de huizen parallel met de Stationsstraat is de voorbije maanden hard gewerkt aan de realisatie van de Groene Corridor, een recreatieve groene doorgang tot aan de spoorweg. Nu de werken achter de rug zijn, werd de Groene Corridor officieel geopend.
The post Adinkerke krijgt groene doorgang met zitbanken en speeltoestellen appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

Federaal parket wil niemand vervolgen na Operatie Kelk: “Opnieuw grote klap voor slachtoffers”

Als het van het federaal parket afhangt, zal geen enkel kopstuk van de kerk zich voor de rechtbank moeten verantwoorden na Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk. Volgens de eindvordering van het parket zijn de meeste zaken intussen verjaard. Bovendien zijn verschillende verdachten intussen overleden, of ze werden al eens berecht en kunnen dus niet opnieuw

Lees meer »