“Hier een duin? Dat zou dramatisch zijn”: kustbewoners over ‘einde van Belgisch zeezicht’

De verhoogde dijken en duinen in de strijd tegen de stijgende zeespiegel zouden alleen maar voordelen hebben. Behalve voor wie op de dijk een woonst of zaak heeft op het gelijkvloers of de eerste verdieping. Zicht op zee wordt daar tegen 2060 zicht op zand.

 

Meer krantenkoppen in België

Deze West-Vlamingen kleurden 30 jaar Blokken

Op donderdag 5 september mag Blokken 30 kaarsjes uitblazen. Na 6.417 afleveringen, 8.350 kandidaten en 225.000 quizvragen heeft het programma op VRT nog niets aan populariteit ingeboet. Wij blikken terug met enkele opvallende West-Vlaamse kandidaten en opmerkelijke cijfers.
The post Deze West-Vlamingen kleurden 30 jaar Blokken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ruiselede brengt hulde aan Poolse bevrijders: “We zijn ze nooit vergeten”

Zaterdag 7 september brachten het gemeentebestuur, de Nationale Strijdersbond België (NSB), de Heemkring Ruiselede en talloze Poolse afgevaardigden hulde aan de gesneuvelde soldaten van de 1ste Poolse Pantserdivisie, die Ruiselede op 8 september 1944 bevrijdde. Speciale gasten waren Joanna Wielgat, dochter van de Poolse luitenant Marian Plichta, Karolina Maczek, kleindochter van generaal Maczek en Astrid Christiaens, kleindochter van Edmond Mauws,

Lees meer »

101-jarige Maria Fenaux-Dhuyvetter uit Kuurne overleden

Vorige woensdag had in de Sint-Pieterskerk in Kuurne de uitvaartdienst plaats van de 101-jarige Maria Dhuyvetter. Ze was de echtgenote van ondernemer Gerard Fenaux (van het gelijknamige bedrijf) die in 2019 overleden is. Haar man was ook bekend als medestichter en bezieler van de kunstkring Evarist Carpentier. Zelf was Maria in Kuurne jaren actief als bestuurslid van CMBV (nu Markant).<br

Lees meer »

Officiële opening gloednieuw NAVIGO-visserijmuseum Oostduinkerke is een gigantisch volksfeest

Het lokaal bestuur van Koksijde had al weken van tevoren aangekondigd dat de officiële opening van het nieuwe NAVIGO-visserijmuseum een groots volksfeest zou worden, en daarvan was geen woord gelogen. Gemeentemedewerkers, het hele museumteam, honderden vrijwilligers en verenigingen hebben alles uit de kast gehaald om 7 september 2024 voor altijd te herinneren als een memorabele mijlpaal in de Koksijdse geschiedenis.<br

Lees meer »

Oppositie dringt opnieuw aan op betere signalisatie autoluw centrum: “Kassa rinkelt voort”

Oppositiepartij CD&V roept het Blankenbergse stadsbestuur nogmaals op om de signalisatie voor het autoluw centrum snel duidelijker te maken. “Met als blijvende eis duidelijke en universele roodgroen signalisatie in de vorm van signalisatietotems, zoals die ook in Mechelen en Brugge staan”, onderstreept Marc Vanderbrigghe die ook lid is van de verkeerscommissie.
The post Oppositie dringt opnieuw aan op betere

Lees meer »

Politiekorps kijkt naar elkaar nadat 24.000 euro uit politiekluis is gestolen: “Alles wijst op inside job”

Wanneer de boekhouder terugkeert uit ziekteverlof, blijkt er 24.000 gestolen te zijn uit de politiekluis van de Brugse scheepvaartpolitie. Wie is de dader? Op die vraag proberen de Algemene Inspectie van de politie en het parket van Brugge een antwoord te vinden. En daarvoor wordt vooral in de richting van de ongeveer 130 politiemannen en -vrouwen die er werken gekeken.

Lees meer »

“Kind zich laten uitkleden op de stoep ‘omdat het kleren van mama draagt’, dat zijn Guantanamo Bay-toestanden”: experts over kind als speelbal in echtscheiding

Scheidende ouders moeten meer rekening houden met de gevolgen voor hun kinderen. Dat staat in de nota welzijn van de te vormen Vlaamse regering. Experts zijn geen fan van het ‘belerende vingertje’ dat uit de nota spreekt. Maar dat (v)echtscheidingen een verwoestende invloed kunnen hebben op het leven van de kinderen, dat staat buiten kijf.

Lees meer »

Zomer was veel natter dan gemiddeld

De afgelopen zomer viel er in Ukkel elke maand meer neerslag dan normaal waardoor de zomer in zijn totaal veel natter was dan gemiddeld: 323,8 mm (normaal 234,2 mm). Dit is de vijfde grootste hoeveelheid voor de huidige referentieperiode (record bedroeg 410,7 mm in 2021). Dat blijkt uit het klimatologisch overzicht voor de zomer van het KMI.

Lees meer »