Drie decennia na eerste veroordeling krijgt Brugse oplichtster alweer dertig maanden cel: ‘Ik besef dat het zo niet verder kan”

Al sinds 1991 rijgt Florence D. de veroordelingen voor oplichting aaneen. Zo verkocht de Bruggelinge op grote schaal nepreizen en onbestaande festivaltickets. Donderdag kreeg de Bruggelinge nog eens 30 maanden effectieve celstraf omdat ze bij tientallen mensen voorschotten losweekte bij de verhuur van een fictieve vakantiewoning. En toen een kennis van haar in psychiatrie belandde, rook D. nog een andere kans.

“Je liegt en bedriegt al dertig jaar lang”, nam de rechter tijdens de pleidooien de hardleersheid van Florence D. op de korrel. In 2010 kreeg de Bruggeline vier jaar effectief voor de verkoop van meer dan honderd nepreizen. En in mei 2017 kreeg ze nog eens achttien maanden cel voor 34 oplichtingen via internet. Ze verhuurde mobilhomes en verkocht tickets voor Tomorrowland, maar dat bleek allemaal gebakken lucht.

In mei 2018 mocht D. de Brugse gevangenis tijdelijk verlaten met een uitgaansvergunning. Maar ze keerde niet terug en dook onder in de flat van een drank- en medicatieverslaafde vrouw in Blankenberge. Toen die eind september 2021 in de psychiatrie belandde, besloot D. haar woning te huur te zetten. Een tiental gedupeerden kwamen de flat bezichtigen, tekende een valse huurovereenkomst en betaalde een voorschot op de eerste maandhuur.

Bankkaart

D. deed ook uitgaven met de bankkaart van de vrouw die haar onderdak verschafte en probeerde zelfs een autolening van 12.900 euro op haar naam af te sluiten. Toen dat laatste niet lukte, kocht D. de wagen met het geld van de vrouw, die haar eind 2021 uiteindelijk aan de deur zette. Hierop trok D. in bij Blankenbergenaar R.D. (68). Onder diens naam verhuurde ze via diverse websites een fictieve vakantiewoning. Zo kon ze liefst 27 gedupeerden een voorschot ontfutselen.

Eind september 2022 belandde D. uiteindelijk terug in de gevangenis en daar zit ze na zeventien maanden nog steeds. “Het risico dat ze opnieuw feiten pleegt is torenhoog”, aldus de procureur, die 37 maanden effectieve celstraf vroeg.

Toestemming

De advocate van D. drong aan op mildheid. “Die bankkaart was gekoppeld aan een gemeenschappelijke rekening”, pleitte meester Daphné Florequin. “Mijn cliënte stortte er haar zwarte inkomsten op om die te beleggen in aandelen. Toen er wrevel ontstond over geld, maakte mijn cliënte een kapitale fout. Maar ze had wel degelijk toestemming om die lening af te sluiten.”

De oplichtingen met de vakantiewoning schoof Florence D. grotendeels in de schoenen van R.D., die een jaar cel riskeerde voor medeplichtigheid. De zestiger ontkende evenwel elke betrokkenheid en werd donderdag vrijgesproken. “Mijn cliënt is een kwetsbaar persoon van wie mevrouw misbruik maakte”, pleitte meester Koen Blomme. “Hij is een sukkelaar die niet in staat is om dergelijke feiten te plegen. Hij is zelf een slachtoffer.”

In haar laatste woord legde D. uit dat ze de feiten pleegde uit geldnood. “Ik besef dat het zo niet verder kan”, zuchtte ze. “Ik heb hulp nodig, onder toezicht van justitie.” Maar op de vraag van de rechter hoe ze haar problemen concreet ging aanpakken, moest D. het antwoord schuldig blijven. Aan de burgerlijke partijen kende de rechtbank in totaal ruim 6.000 euro schadevergoeding toe. (AFr)

The post Drie decennia na eerste veroordeling krijgt Brugse oplichtster alweer dertig maanden cel: ‘Ik besef dat het zo niet verder kan” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Geen klamme tent voor deze jongeren: luxueus cruisekamp van 1.350 euro is een groot succes

Vergeet het bivak in de Ardennen. Activak is als eerste jongerenorganisatie op cruisekamp vertrokken met 54 jongeren, die in één week vier landen aan de Middellandse Zee aandoen. Kostprijs: 1.350 euro. Toch was het luxekamp meteen uitverkocht, en voor volgende zomer is er al een wachtlijst. “Het is écht impressionant. Elke verdieping is ingericht door een kunstenaar”, vertelt Xander (19).

Lees meer »

Piano’s Maene na 85 jaar grootste van Europa geworden

Zo gauw er een paar afleveringen van de Netflix-reeks Knokke Off of van de VTM-talentenjacht The Voice op het scherm verschijnen, duikt er wel ergens een piano op van Piano’s Maene. Met de verkoop en verhuur van meer dan 5.000 piano’s per jaar is de Ruiseleedse pianobouwer zonder meer het grootste pianobedrijf in Europa. We spraken met ceo Stefaan Vanfleteren

Lees meer »

Kwart nieuwe auto’s is elektrisch

20:34 Elektrische wagens waren in de eerste zes maanden van het jaar goed voor 24,5 procent van de nieuwe inschrijvingen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer en secto…

Lees meer »

Opnieuw veel Franse sfeer bij ‘t Zudn van Vrankrik in Pittem: “Mediterrane gezelligheid”

Op zondag 14 juli organiseren het oudercomité en de leiding van Chiro ‘t Kartouchke voor de 21ste keer het inmiddels traditionele ‘t Zudn van Vrankrik op het binnenplein van de oude jongensschool in de Eikeldreef. Ook deze editie zal met spijs, drank en muziek weer de mediterrane gezelligheid naar Pittem worden gebracht.
The post Opnieuw veel Franse sfeer bij

Lees meer »

CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden”

Zondag stelde CD&V Poperinge haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Burgemeester Christof Dejaegher (50) trekt zoals verwacht de CD&V-lijst in de Hoppestad. Schepen Ben Desmyter (41, Krombeke) wordt lijstduwer.
The post CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eperon d’Or verrast met expo over nieuw schoendesign

Tijdens de zomervakantie en tot en met Open Monumentendag op 8 september pakt het Izegemse museum Eperon d’Or uit met een tijdelijke expo. “We verrassen de bezoekers met een tentoonstelling over nieuw design van studenten uit Vlaamse schoenopleidingen”, zegt schepen van Musea Kurt Himpe.
The post Eperon d’Or verrast met expo over nieuw schoendesign appeared first on KW.be.

Lees meer »

Man aangehouden na uit de hand gelopen burenruzie: Jan in ziekenhuis overleden nadat hij door auto aangereden werd

Een jarenlange burenruzie in Ouwegem (Kruisem) is begin deze week tragisch afgelopen. Eén van de betrokkenen, Jan Clauwaert, werd op dinsdag 25 juni aangereden na alweer een ruzie. De man werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij maandag overleden is. Meer info over de precieze omstandigheden van het ongeval ontbreekt, de aanrijder werd aangehouden.

Lees meer »

KIJK. Man met bivakmuts en rugzak op stadiondak veroorzaakt opschudding tijdens Duitsland-Denemarken

Opschudding tijdens de match Duitsland-Denemarken zaterdagavond: een man was tijdens de wedstrijd op het dak van het EK-stadion in Dortmund geklommen. Rond 23.20 uur verschenen leden van het speciale interventieteam SEK in de catacomben. Pas na het laatste fluitsignaal werd de 21-jarige man gearresteerd. Volgens ‘Bild’ zou hij daar 53 minuten hebben doorgebracht.

Lees meer »

Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel

Dankzij de financiële steun van het dynamoproject van Cultuurkuur schreven de leerlingen van VBS Nieuwkerke van het vijfde en zesde leerjaar samen met Marc de Bel een boek. “Dankzij de firma Clarebout Potatoes en de gemeente Heuvelland drukten wij Het beest van Heuvelland”, vertelt juf Annemie Delerue.
The post Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel appeared

Lees meer »